Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowoczesna chata górska w Dolomitach Południowotyrolskich

 

Czas czytania: ~2 min


Architekci Peter Pichler i Pavol Mikolajcak stworzyli nowoczesną chatę górską, która wyłania się spod powierzchni ziemi przy ośrodku narciarskim w Południowym Tyrolu. To nowoczesne bergrestaurant, którego konstrukcja przyciąga uwagę i harmonijnie komponuje się z malowniczym otoczeniem górskiego pejzażu.

 

Oberholz Mountain Hut
Oberholz Mountain Hut

Chatka wbudowana w zbocze

Chatka górska o nazwie Oberholz Mountain Hut powstała na terenie ośrodka narciarskiego Oberholz. Mieści się na niewielkim pagórku i ma bezpośrednie połączenie ze stokiem narciarskim. Usytuowana na wysokości 2000 metrów, chatka podzielona jest na trzy szczytowe segmenty, które unoszą się nad zboczem, oferując wspaniałe widoki na okoliczne góry. Główna część budynku jest wbudowana w zbocze, co pozwala jedynie na wyłonienie się dachu nad powierzchnię. W miarę jak budynek rozciąga się na zewnątrz, dach rozgałęzia się na trzy zaokrąglone formy, które przykrywają znajdujące się poniżej segmenty. Duże okna w każdym segmencie zapewniają widoki dla gości restauracji narciarskiej, a ich czarny drewniany wygląd i spiczasty kształt to nawiązanie do stylu charakterystycznego dla tego regionu. Peter Pichler jest również autorem domków letniskowych nad jeziorem Dawson w Zachodniej Wirginii w USA.

Oberholz Mountain Hut
Oberholz Mountain Hut

Drewniana elegancja

Wewnątrz restauracji przeważa wyeksponowane drewno świerkowe. Dwa zakrzywione grzebienie biegną od dachu, tworząc przegrody między częściami restauracji. "Wnętrze jest zdefiniowane przez skomplikowaną, zakrzywioną i widoczną konstrukcję drewnianą, która stopniowo przechodzi w ściany i tworzy tzw. "kieszenie" dla gości, zapewniając intymność" - tłumaczą architekci. Pionowe drewniane żeberka są używane do oznaczania różnych miejsc siedzących na ławkach przy ścianach. Stoły i krzesła są wykonane z drewna świerkowego, aby pasowały do struktury, a delikatne lampy zwisają z sufitu. Długi drewniany stół dzieli przestrzeń i tworzy miejsce siedzące po drugiej stronie. Naprzeciwko znajduje się kominek wbudowany w ścianę betonową. Projekt zawiera również bardziej intymną przestrzeń do siedzenia, która jest nawiązaniem do stylu klasycznego Stube bar i salonu w regionie. Kuchnia i pomieszczenia gospodarcze zajmują tylną część budynku. Łazienki wyłożone szarymi płytkami i wyposażone w długie umywalki z betonu znajdują się na poziomie piwnicy, razem z pokojem dla personelu.

 

Zobacz galerię zdjęć obiektu

Oberholz Mountain Hut – metryczka projektu budynku

Projekt:  Peter Pichler, Pavol Mikolajcak

Zespół projektowy: Peter Pichler, Pavol Mikolajcak, Gianluigi D´Alosio, Simona Alu, Giovanni Paterlini, Matteo Savoia, Silvana Ordinas, Krzysztof Zinger,  Jens Kellner

Inwestor: Obereggen AG / Spa

Konstrukcja: Andreas Erlacher

Źródło: mikolajcak.com

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna

Samotnia Extremo – wizjonerska koncepcja eko wioski w poprzemysłowych krajobrazach
Samotnia Extremo – wizjonerska koncepcja eko wioski w poprzemysłowych krajobrazach

Samotnia Extremo to projekt koncepcyjny przygotowany przez pracownię BB Architekci. Zakłada on stwor ...

Rdzawy most pieszo-rowerowy przez Wisłę w Warszawie. Nowe realizacje.
Rdzawy most pieszo-rowerowy przez Wisłę w Warszawie. Nowe realizacje.

Ma 452 metry długości i łączy dwie strony miasta. To nowy most pieszo-rowerowy w Warszawie, który je ...

Retransmisja konferencji Kolor w architekturze
Retransmisja konferencji Kolor w architekturze

10 kwietnia 2024 w Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie odbyła się pierwsza edycja konfere ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera