Opolski akordeon - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Opolski akordeon

 

Czas czytania: ~2 min


If9u4PRqTtnCavYAPk2j1FKxmk1SKIBmrJFG6ybSHqlf4kYJ0HZHP96bAKhe_centrum-kongresowe-opole-1-nagroda.jpg
W ubiegły piątek, 5 grudnia 2008 roku, został rozstrzygnięty konkurs na projekt Centrum Wystawienniczo-Kongresowego w Opolu. A że Opole, jak powszechnie wiadomo, jest stolicą polskiej piosenki, w większości prac wyraźne były muzyczne inspiracje. Są one widoczne również w zwycięskiej koncepcji, którą przedstawiło biuro Archimental z Sosnowca – rozczłonkowana bryła ich budynku nawiązuje do klawiatury akordeonu. Nowy obiekt powstaje z myślą o organizacji targów, wystaw, konferencji, koncertów i imprez sportowych. Powstanie na 6,5-hektarowej działce przy ul. Wrocławskiej, między centrum handlowym Karolinka a Muzeum Wsi Opolskiej. Zgodnie z wymogami konkursowymi, w budynku Centrum Wystawienniczo-Kongresowego znajdzie się min. wielofunkcyjna hala, sala konferencyjna na około 200 osób, zaplecze techniczno-usługowe (restauracja, bar, szatnie, sanitariaty, biura, scena z zapleczem) oraz parking na kilkaset miejsc. Na realizację miasto chce przeznaczyć 28 milionów złotych. Zdaniem jury, zwycięski projekt sosnowieckich architektów – Antoniego Hołowińskiego, Janusza Ochoty i Jerzego Ciby – najlepiej odpowiada na konkursowe wymagania. Wyróżnia go elegancka, prosta i nowoczesna forma oraz funkcjonalne rozwiązanie wnętrz, które będzie można łatwo przekształcać w zależności od aktualnych potrzeb. Co ważne, realizacja obiektu, nawet przy użyciu wysokiej jakości materiałów, nie przekroczy planowanego budżetu.
9BfVxXITHtGA48ORzAhP7iZjFJqOFjbZYeH6W4QFjH58sag0m2ZCcbZrfoJ5_centrum-kongresowe-opole-1-nagroda2.jpg
Wybrany przez jury projekt nie wszystkim jednak przypadł do gustu. Nie brak głosów, że zrealizowana powinna zostać nie koncepcja biura Archimental, a wyróżniona praca autorstwa Andrzeja i Małgorzaty Zatwarnickich. Przedstawili oni rozwiązanie zupełnie inne pod względem stylistycznym – odeszli od typowej dla obiektów targowych formy pudełka, w jej miejsce proponując zespół obłych, niesymetrycznie zakomponowanych brył. W zamyśle architektów miałyby się one stać bramą miasta i jego przyszłym symbolem. Jury wyjaśniło jednak, że choć projekt Zatwarnickich jest ciekawy pod względem formalnym, to wewnętrzny układ budynków nie był wystarczająco funkcjonalny, bo zbyt duże powierzchnie pozostałyby niewykorzystane, a i koszt budowy byłby zbyt wysoki. Zwycięski projekt musi zostać dopracowany, by wyeliminować jego wady – zbyt mały plac poprzedzający główne wejście, niewystarczającą przestrzeń manewrową i do wyładunku po wschodniej stronie budynku oraz oddzielenie hotelu od reszty obiektu parkingiem. Pierwszy etap budowy – realizacja wielofunkcyjnej hali z zapleczem i salami konferencyjnymi – ma ruszyć w 2010 roku i potrwać dwa lata. Na razie nie wiadomo, kiedy powstanie pozostała część założenia.
guV0LE63qbl0qtDtveCioQFuiApoj4aLNyn7kRzHekFxlIrA9ARA6yshHh7t_wyroznienie-zatwarniccy.jpg
TSknP0jyPlyyUJCjEHvffLeSGxUeUqQLDBpLvIkB1L7jOUBQymdRj9FegEXj_wyroznienie-zatwarniccy2.jpg
friLtmX1VwvXBTnULZ4njWm33elwJdv8GMYZF2VrSk8q7sz8KFnZ6ZJ2e8vJ_wyroznienie-zatwarniccy3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Museum Macura – przebudowa stodoły
Museum Macura – przebudowa stodoły

Stodoła, która przez wiele lat służyła jako magazyn na zboże kilka lat temu przeszła wielką przebudo ...

Sinfonia Varsovia coraz bliżej realizacji
Sinfonia Varsovia coraz bliżej realizacji

Przedstawiciele orkiestry Sinfonia Varsovia oraz pracowni architektonicznej Thomasa Puchera 6 kwietn ...

Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak
Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak

Zapraszamy na webinarium firmy EkoTeak, które poświęcone będzie nawierzchniom tarasów, balkonów, log ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera