Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Lunch pod chmurką

 

Czas czytania: ~3 min


w6sKwfNcrrIavgvg3SDiCqq2zERVR3cUYAWaQlfEijAo8sqaoVLd90nZVTg3_chforum.jpg
Centra handlowe mają przyciągać nie tylko jako konglomerat sklepów i multipleksów, ale też miejsca, gdzie można coś zjeść i napić się kawy. Coraz więcej uwagi poświęca się więc aranżacji części restauracyjnej – tzw. food courtu. Niebanalnie zaaranżowany, może stać się wizytówką galerii handlowej. Tak właśnie ma być w przypadku największego centrum handlowego w Gliwicach – Forum. 20 maja wybrano projekt jego strefy gastronomicznej. Ogłoszony w marcu konkurs kierowany był do studentów Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej. Ich zadaniem było zaprojektowanie części restauracyjnej CH Forum, nawiązującej do przestrzeni miejskiej i uwzględniającej elementy zieleni. Uczestnicy mieli do dyspozycji 1000 m² powierzchni, w tym dwie antresole. Musiało się tam znaleźć miejsce dla 3-5 lokali oraz wspólnej części konsumpcyjnej. Po zapoznaniu się z 30 nadesłanymi propozycjami, jury, w którym zasiadła dyrekcja CH FORUM oraz architekci-wykładowcy z Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej, pierwszą nagrodę przyznało pracy zespołu Jolanty Rzepeckiej z Czechowic-Dziedzic i Łukasza Rozkosza z Żor. Motywem przewodnim ich koncepcji jest przestrzeń i niebo – nad stolikami stojącymi na najniższej kondygnacji zawiśnie „chmura” białych lampionów. Wchodząc na antresolę, ludzie znajdą się ponad pułapem chmur i siedząc w miękkich fotelach o formach zbliżonych do lampionów-obłoków, będą mogli z góry patrzeć na instalację. Będzie ona również widoczna z zewnątrz. Taka „niebiańska” forma food courtu ma, zdaniem autorów, zapewnić nastrój sprzyjający odpoczynkowi i relaksowi, które z centrum handlowym raczej się nie kojarzą. W nagrodę studenci otrzymali 30 tysięcy złotych i możliwość realizacji swojego projektu pod okiem doświadczonej pracowni architektonicznej. Z wyniku konkursu i poziomu zgłoszonych prac zadowolona jest dyrektor CH Forum i przewodnicząca sądu konkursowego – Agnieszka Mielcarz. Jej zdaniem, zwycięski projekt ma ogromny potencjał i chociaż trafi teraz do pracowni architektonicznej, która przygotuje go do realizacji, jego najważniejsze elementy zostaną zachowane. Co ważne, wszelkie konieczne poprawki mają być konsultowane z autorami. Druga nagroda – 15 tysięcy złotych – trafiła w ręce Magdaleny Lejman i Wojciecha Majewicza. Trzecią – 5 tysięcy złotych – otrzymali Jan Ledwoń i Alicja Choła. Zaproponowana przez nich rzeźbiarska struktura dzieląca przestrzeń zdobyła bardzo wysoką ocenę, jednak uznano ją jednak za zbyt trudną w realizacji. Tymczasem obok formy, jednym z najważniejszych kryteriów oceny projektów były walory praktyczne. Jury wyróżniło również koncepcje dwóch zespołów – Magdaleny Kmiecik i Magdaleny Martyniuk oraz Agnieszki Labus i Łukasza Szafranka. Tych drugich zainspirowało sąsiedztwo dworca PKP i postanowili zaaranżować restauracje na wzór eleganckich wagonów kolejowych, a na ścianach zawiesić ekrany, na których byłyby wyświetlane obrazy z gliwickich ulic. Jeżeli prace potoczą się zgodnie z planem, „niebiański” food court w CH Forum zacznie działać jesienią tego roku.
kWUEvcz0lNwF4DbphqOzJBKVr1Mu1GSiD5CryctXy3MPv3LcywN2oZ4CdMdx_chforum1.JPG

Podepnij swój artykuł

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Urodziny Szybu Krystyna
Urodziny Szybu Krystyna

Budowa wieży wyciągowej szybu Kaiser Wilhelm II na terenie kopalni węgla kamiennego Hohenzollern zak ...

Kultura w kasynie
Kultura w kasynie

Kasyno Kultury, placówka kulturalna działająca w Kwidzynie od końca 2023 roku mieści się w budynku o ...

E-konferencja Skorupa budynku: dachy, fasady, drewno i prefabrykacja w architekturze.
E-konferencja Skorupa budynku: dachy, fasady, drewno i prefabrykacja w architekturze.

Regulacyjne i technologiczne zmiany w zakresie metod wznoszenia budynków doprowadziły w ostatnich la ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera