Biblioteka z piramidą - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biblioteka z piramidą

 

Czas czytania: ~2 min


FnBzrsPFKq1aeUpk2nV27FF5VZN7ITn5HMvPDJKZAT1Dhjv04ICwC8oyiSKK_cdbi.jpg
W 2011 roku studenci i pracownicy Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego dostaną nową bibliotekę, a właściwie – Centrum Dydaktyczno-Biblioteczno-Informacyjne. Choć jego budowa zaczęła się w sierpniu 2008 r., uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego miało miejsce dopiero kilka dni temu i było jednym z elementów obchodów 200-lecia Nauczania Medycyny w Warszawie. Zaprojektowany przez Stanisława Fijałkowskiego z warszawskiego Biura Projektów Budownictwa Ogólnego BUDOPOL S.A. gmach CDBI powstaje na terenie Kampusu Banacha przy ulicy Żwirki i Wigury. Prosty, czteropiętrowy budynek o przeszklonych elewacjach będzie miał jeden wyjątkowy element – potężny świetlik w kształcie piramidy. Już za kilka tygodni jego 16-tonowa konstrukcja pojawi się na dachu budynku. Użytkownicy biblioteki będą mieli dostęp do nowoczesnych, w pełni skomputeryzowanych czytelni i wypożyczalni. Znajdzie się w nich ponad 400 stanowisk komputerowych umożliwiających korzystanie online nie tylko ze zbiorów biblioteki WUM i baz danych Biblioteki Wirtualnej Nauki Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego Uniwersytetu Warszawskiego, ale także z zasobów placówek zagranicznych. Oczywiście, do dyspozycji czytelników będą również tradycyjne książki – do CDBI zostaną bowiem przeniesione zbiory Biblioteki Głównej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Parter budynku zajmie hall, szatnie, kiosk i sale seminaryjne oraz dwie wypożyczalnie studenckie – samoobsługowa i z obsługą oraz punkt informacji bibliotecznej. Na tym samym poziomie znajdzie się również muzeum uczelni i pomieszczenia Oficyny Wydawniczej WUM. Kolejne piętra przewidziane są przede wszystkim na czytelnie i księgozbiór podręczny, a także pracownie digitalizacji zbiorów i pomieszczenia biurowe. Kondygnację podziemną zaś przeznaczono na magazyn i kawiarnię. Centralna część budynku zwieńczona świetlikiem będzie funkcjonować jako wewnętrzny dziedziniec, zapewniający dodatkowe doświetlenie wnętrz. Zmęczeni czytelnicy będą mogli odpocząć na otwartym tarasie z zielenią, który zajmie część przedostatniej kondygnacji. Z budynku Centrum będzie też można przejść do sąsiedniego gmachu rektoratu, z którym biblioteka będzie skomunikowana za pomocą szklanego łącznika. Cały obiekt będzie w pełni dostępny dla osób niepełnosprawnych. Inwestycja ma kosztować 66 milionów złotych, z czego 26 milionów zostało przekazane z budżetu Ministerstwa Zdrowia. Generalnym wykonawcą jest firma Polimex Mostostal S.A. Zakład Budownictwa Lublin.
Jbr4EicCfu5NMLjLBm2xgFKe4E3YEm1uQjQ8cEvIPceOEKBtX4BjJXkApnxl_cdbi-2.jpg
489VyHuqqmxJp02blFDa1fhpYWm3fPNdp5D099CA3oZ8OsdkNdgZ9rBhwWdQ_cdbi-3.jpg
D4aOtCy4URDt6h1jdT0qtCqdYga7YZk8T3FI9l4zbHreGrQTPnW6m0kmSTp5_cdbi-4.jpg
g7FL0nQ7OrWBz3mTbieDMI9u8N4GTNgU5vCtWw8jqGqd0fwXqQChmJwi1q5x_cdbi-5.jpg
Bxbt43QQDCxeDyiia0GwQnRFzNGybIPUCiIIGPcSyHMhlQurg6iGJg9Pfsox_cdbi-6.jpg
bijF9rbxytXsDVMFrxokrxf07KlWhuspi2lChG7VJli0KmP9QpXOZGhqKZOC_cdbi-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Osiedle w kolorach ziemi od Beczak&Beczak Architekci
Osiedle w kolorach ziemi od Beczak&Beczak Architekci

W bezpośredniej okolicy parku Kampinoskiego pod Warszawą powstało osiedle w kolorach ziemi, zaprojek ...

Nowy Gurewicz w Otwocku. Klinika Medyczna MIRAI Clinic - prezentacja obiektu
Nowy Gurewicz w Otwocku. Klinika Medyczna MIRAI Clinic - prezentacja obiektu

Pensjonat Abrama Gurewicza był niegdyś wyjątkowym przykładem architektury drewnianej w stylu Świderm ...

Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak
Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak

Zapraszamy na webinarium firmy EkoTeak, które poświęcone będzie nawierzchniom tarasów, balkonów, log ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera