Pierzeja i płyta - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pierzeja i płyta

 

Czas czytania: ~2 min


swtrP4liN3AAYWYgQ2Z579QeiQhqSCiOVzXmxjDKupLEjXbYnU7Ay7Q8SWHH_bydgoszcz.jpg
Bydgoski Rynek wkrótce zmieni się nie do poznania. 14 lipca rozstrzygnięto międzynarodowy konkurs na opracowanie architektoniczno-urbanistycznej koncepcji zabudowy jego zachodniej pierzei oraz projekt zagospodarowania płyty Starego Rynku. Pierwszą nagrodę – 200 tys. zł oraz możliwość przygotowania dokumentacji technicznej – otrzymała pracownia GM Architekci z Bydgoszczy, która pokonała 52 inne biura. Drugie miejsce zajęli JEMS Architekci z Warszawy, trzecie – Biuro Projektów Architektonicznych i Budowlanych AiB Sp. zo.o. z Warszawy. Jury przyznało również dwa równorzędne wyróżnienia – HS99 Herman i Śmierzewski z Koszalina oraz Architekton – Ostrowscy Architekci z Katowic. Wyróżnienie dodatkowe za koncepcję ruchomej płaszczyzny wody otrzymało studio Arch-Deco z Gdyni GM Architekci: „Rynek każdego miasta to miejsce szczególne, które na przestrzeni dziejów pełniło różne funkcje. Centralny plac przywołuje różne wspomnienia i zdarzenia, które niejednokrotnie miały znaczący wpływ na późniejsze losy całego miasta. Wyjątkowy kontekst tego miejsca skłania do refleksji, w jaki sposób traktować taką przestrzeń. Jak połączyć współczesne funkcje miastotwórcze i centrotwórcze z historyczną strukturą urbanistyczną. Rynek Staromiejski w Bydgoszczy to dziś historyczna tkanka miejska wpisana w urbanistyczne ramy nowoczesnego miasta. Pragnieniem każdego architekta jest wykreowanie poprzez przyjęte rozwiązania architektoniczne przyjaznego dla użytkowników otoczenia, w którym mieszkańcy czuć będą się jak u siebie. Zamysłem zespołu projektowego było stworzenie koncepcji zagospodarowania płyty rynku wraz z ukształtowaniem jego zachodniej pierzei, łącząc w spójną całość kontekst historyczny oraz współczesne funkcje centrotwórcze tego miejsca. Służyć ma temu amfiteatralne ukształtowanie zagłębienia w płycie rynku, zlokalizowane bezpośrednio przed centralną częścią zachodniej pierzei. Obniżona agora łączy dwie podziemne części całej koncepcji, w których zlokalizowano: w podziemiach kościoła jezuickiego – muzeum martyrologii bydgoszczan upamiętniające wydarzenia z września 1939, a w podziemiach XVI wiecznego ratusza – stałą ekspozycję prezentującą historię Bydgoszczy. Chcąc w szczególny sposób uczcić pamięć ofiar zamordowanych podczas Krwawej Niedzieli w Bydgoszczy, zaprojektowano specjalne podłużne lampy rozmieszczone w płycie rynku, które będą symbolizować ciała poległych. Wysokość i generalny podział zabudowy nawiązuje do podziałów ustanowionych przez historyczne kamienice oraz usytuowany w centralnej części gmach kościoła jezuickiego. Wielofunkcyjna sala rady miasta na 350 osób została zlokalizowana w centralnej części proponowanej koncepcji. Pozwala ona na organizowanie otwartych sesji rady miasta. Prawie całkowicie przeszklona pokazuje transparentność działań polityków i ich otwartość na problemy mieszkańców. Zaprojektowane pomosty widoczne na wyższych kondygnacjach tuż przy szklanej elewacji daje możliwość obsługi technicznej różnych nietypowych wydarzeń, oraz spojrzenie z góry na całą płytę rynku i salę. W projekcie uwzględniono możliwość udostępniania tych pomostów zwiedzającym budynek”.
dOG8I4hx5a82bjhZgIb3KmDbP7PhGEx13cI3WhWT1SJJvfSkrPwahFOU0WY3_bydgoszcz-2.jpg
82PiYpiDrI5Bt7yMHxIPIHWYtdQyz7n8nao5XMOoHNl2MvPDcYoQv5VoHbRM_bydgoszcz-3.jpg
vNhu4Uhsz5u6bOm8wXUkFOJ53UCm3B1Tu6Vtmau6ATSx9cJww5YC5HXoyovt_bydgoszcz-4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Porta Mare  - nowa zabudowa w dawnym stylu
Porta Mare - nowa zabudowa w dawnym stylu

Porta Mare – taką nazwę ma nosić nowa inwestycja, która planowana jest na Wyspie Spichrzów w Elblągu ...

Pomysł na rozbudowę ASP we Wrocławiu
Pomysł na rozbudowę ASP we Wrocławiu

21 stycznia 2022 roku poznaliśmy wyniki konkursu architektonicznego na koncepcję nowego budynku dyda ...

Efektowna przebudowa domu z lat 60. - projekt Domu R
Efektowna przebudowa domu z lat 60. - projekt Domu R

Architekci z pracowni Stoprocent opracowali interesujący projekt przebudowy budynku pochodzącego z l ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera