Poskładane mosty - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Poskładane mosty

 

Czas czytania: ~1 min


tKVoKEjtkEZR0nWMfvLprN9x3uAC7HxIsmxEfnaMgCDZ4ATKV8s97QG48Elb_decocfe-olsztyn.jpg
Prezentowaliśmy już wyniki konkursów na kładki piesze, które mają połączyć brzegi Łyny w olsztyńskich parkach. Dziś przedstawiamy jeden z trzech projektów nagrodzonych pierwszą nagrodą w konkursie na mostki w Parku Podzamcze. Jego autorami są Dobrochna Kniat i Krzysztof Kostrzyc z poznańskiej pracowni DECOCAFE.
tUzXaneO16qQNojmG5ZmnFO7vMVqC5aBm6aHzkfJAZXVlnkLMsAfbwWnhVPR_decocfe-olsztyn-2.jpg
Propozycja, która zdobyła uznanie jurorów minimalistyczną formą i nawiązaniem do tradycji miejsca przy użyciu współczesnych środków wyrazu, bazuje na prostym zabiegu formalnym. Podstawą formy trzech mostków jest płaszczyzna, która została potraktowana jak kartka papieru i 'poskładana' w trójwymiarowy model. Bazując na tej samej zasadzie, każdej z trzech kładek architekci nadali inną formę. W efekcie powstała kompozycja spójna stylistycznie, mimo że złożona ze zróżnicowanych obiektów.

Dodatkowym czynnikiem, który podkreśla spójność kompozycji jest zastosowanie jednolitych materiałów – główna struktura każdego mostu wykonana ma być z żelbetu, który umożliwia uzyskanie pożądanego kształtu. Uzupełnieniem tej podstawowej formy jest transparentne szkło. Zrobione z niego balustrady po jednej stronie kładek mają odsłaniać widok na rzekę, a także dodać betonowym bryłom lekkości.

Jak zapewniają autorzy projektu: „Dzięki wspólnej zasadzie ukształtowania i jednolitym materiałom mostki będą dobrze współgrać i spajać całe założenie parkowe. Każdy z mostów ma jednak szansę stanowić charakterystyczny i rozpoznawalny punkt Parku Podzamcze.”.

Fot: materiały projektantów

Zobacz wyniki konkursu: tutaj

Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera