Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kosmonauci w Olsztynie

 

Czas czytania: ~3 min


i7V1kLmIYcDKdE0cogtm7UYTyROHqUCNgDb74YsCC96cEkFebLCRqJbxSYOA_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu-5.jpg

Olsztyn chce oddać cześć tym, bez których nie sposób wyobrazić sobie historii i nauki drugiej połowy XX wieku. Władze gminy postanowiły poświęcić śródmiejską aleję Zdobywcom Kosmosu. Konkurs na jej architektoniczno-urbanistyczną koncepcję wygrała propozycja młodego gdańskiego biura Essentium Jarosława Banasia i Kamili Renusz.

RJ8cmDXssQaqgP8Jrxebb6PAH8RErqvb4Kv0kVHY7v5gf2YkOxAAvNq4KvKk_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu.jpg

Celem konkursu było wyłonienie najlepszego rozwiązania funkcjonalnego i estetycznego planowanej Alei Zdobywców Kosmosu oraz koncepcji zagospodarowania terenu odpowiedniej dla jej prestiżowej lokalizacji. Ponadto, oczekiwano propozycji, które zapewnią wysoką jakość przestrzeni publicznej związanej funkcjonalnie z istniejącymi budynkami Planetarium i Obserwatorium Astronomicznego oraz planowanym zespołem Nowego Centrum Biznesu CENTAURUS zaprojektowanym przez biuro Andrzeja Kapuścika znanego z projektu gdyńskiego drapacza chmur Sea Towers.

F8qoOjffM48KJ9s5cCJrE08VpnMySuDsXfQAOiKpsPcIcr527mx7zxlphzEt_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu-2.jpg
ayz1YuGtgf2zT6YigPLsmJQ9Zdn2eTm8KO8fd7zCQd2GQww2iq7NdMLPHquL_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu-3.jpg

W zwycięskiej pracy sędziowie konkursu docenili „jednolitą formę zarówno w warstwie intelektualnej, jak w wyrazie architektonicznym', a także zastosowanie prostych środków dla stworzenia atrakcyjnej przestrzeni publicznej – wyodrębnionej, a zarazem powiązanej z otoczeniem i szanującej dominująca pozycję budynku Planetarium. Tak zaaranżowana przestrzeń będzie według jurorów stanowić dobre pole dla różnorodnych form aktywności społecznej.

c2gY3Vlu9I37FNSh6FDeH43aBq8flHkmusaTydpO6zNS2Ph50soU8lzYUaXa_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu-4.jpg

W intencji autorów zwycięskiej pracy, Aleja Zdobywców Kosmosu ma być uzupełnieniem przestrzeni między budynkiem Planetarium a odważną architekturą zespołu Centaurusa o formy odwołujące się do elektroniki i układów scalonych jako niezbędnych aspektów podboju kosmosu. Sami też przyznają, że ważnym źródłem inspiracji była dla nich scenografia z filmu „Tron”.

t1WHswlAi1r3r6PSNZJzAHTbdJP6lqbrHmQX61UjP5n6bbDU6r1AFJaoHv1s_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu-6.jpg
b9KMBPP00YfNLtMf5hicrvU3VclwJYk5k0mvHsgMrDPcq1G2pXaUwmoHwIBP_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu-7.jpg

W zwycięskim projekcie formy upamiętnienia kosmonautów i całych misji kosmicznych zostały wtopione w posadzkę tak, by nie zakłócały przestrzeni i nie stanowiły przeszkody dla organizacji imprez okolicznościowych, jak mogłoby to mieć miejsce w przypadku zastosowania form kubaturowych. Dodatkową atrakcją, jaką zaproponowali Jarosław Banaś i Kamila Renusz są miraże optyczne, także zatopione w posadzce. To duże odpowiedniki prostej zabawki, której układ optyczny składający się z dwóch parabolicznych zwierciadeł daje iluzję projekcji obiektu ponad zabawką, podczas gdy sam obiekt jest w niej ukryty.

1IR6cq4UrKsNJTqGETwnkqUrEV1R4jnvxQJHOrS9TiNa3B0xlkifXEl6TGK4_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu-8.jpg

Postaciom kosmonautów poświęcone będą tablice pamiątkowe umieszczone wzdłuż podświetlanych diodami LED ścieżek, których przebieg inspirowany jest obwodami drukowanymi układów scalonych. Każda taka ścieżka przypisana będzie kosmonautom związanym z jedną misją, a jej zwieńczenie stanowić ma miraż optyczny prezentujący maszynę, jaką podczas tej misji wykorzystano (np. projekcja lądownika księżycowego).

wWybr1052DqxoiZLEuZKjHy3Ub4pcom9GTDqBlEeRPIo8U50vyfBMuWZyv85_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu-9.jpg

Projektanci podkreślają, że ważnym elementem wyróżniającym ich propozycję na tle pozostałych jest zintegrowanie alei z nasypem ze schodami, na którym znajduje się budynek planetarium. W ten sposób chcieli stworzyć przestrzeń przejściową między nienowym już obiektem planetarium a planowanym, futurystycznym w formie kompleksem Centaurusa. W sąsiedztwie tego ostatniego powstać by też miał nowy przystanek autobusowy zintegrowany z fontanną (a raczej wodospadem) i kioskiem. Dynamiczna forma tego obiektu ma korespondować z charakterem budynków planowanego centrum biznesowego. Uwzględniona w projekcie zieleń wyrasta z wyciętych w posadzce sześciokątnych otworów tworzących układ zbliżony do plastra miodu.

uwbfoRTky0ORQm3g3kLQzJJDScYFTFNmb0pnpBP2Pc0uYRctK0JUNut9SbQP_essentium-aleja-zbobywcow-kosmosu-10.jpg

Drugą nagrodę w konkursie otrzymała pracownia Garden Concept Architekci Krajobrazu z Lublina, trzecią – ARCA Biuro Projektów Architektury i Urbanistyki z Gliwic, wyróżnienie zaś przyznano zespołowi: Agnieszka Janicka, Magdalena Dudek, Piotr Dudek z Olsztyna.

Aleja Zdobywców Kosmosu ma zostać zrealizowana przy okazji budowy centrum biznesu Centaurus. Konkurs był wspólnym przedsięwzięciem Urzędu Miasta oraz inwestora – firmy Warmia Investment, który czeka na pozwolenie na budowę biurowca. Honorowym patronem przedsięwzięcia był generał Mirosław Hermaszewski.

Źródło: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Efektowna metamorfoza poprzemysłowej bryły
Efektowna metamorfoza poprzemysłowej bryły

Przemysłowa historia terenu, na którym swoją siedzibę wzniosła firma NT Industry sięga początku XIX ...

Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio
Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio

W czerwcu 2021 roku pracownia Mirosława Nizio podpisała umowę z Muzeum Podlaskim w Białymstoku na pr ...

Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP
Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP

Nagroda Roku SARP – to konkurs ceniony i znaczący. To sami architekci nagradzają w nim realizacje sw ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera