Oranżeria Fortum - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Oranżeria Fortum

 

Czas czytania: ~2 min


DrmmrACQCCAUc01SUK4mnZZ5O85eY6V06fY3jhdcG2ZzLx3fJxI0B4HEsYgP_nagroda-planszaa.jpg

Rozstrzygnięty został konkurs na projekt rewitalizacji Elektrociepłowni w Zabrzu. Był on skierowany do studentów Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Nagrodę główną w wysokości 3 tys. zł otrzymali Katarzyna Magiera oraz Piotr Furman – autorzy pracy „Oranżeria Fortum”. Inicjatorem konkursu był koncern energetyczny Fortum.

Jury konkursu na „Opracowanie projektu koncepcyjnego reprezentacyjnej strefy wejściowej do zabytkowych obiektów Elektrociepłowni w Zabrzu” doceniło zwycięską pracę między innymi za podkreślenie osi historycznego założenia Elektrociepłowni - nowymi obiektami. W rozwiązaniu projektowym użyty został przezroczysty materiał, dzięki któremu architektura głównego budynku pozostanie widoczna. Przyznane zostały również dwa wyróżnienia: pierwszego stopnia – za „Vision Track” autorstwa Dagmary Stąpar i Anny Kłosek oraz drugiego stopnia – za „Green Tape” autorstwa Iwony Dziewierskiej i Agnieszki Stańczyk.

1Ale1ug7PmShuGMIsUDnGpzd0kKRjufyEnO1eX7mePK0j7dC4pH20szFuwKN_nagroda-planszab.jpg

„Cieszymy się, że firmie Fortum udało się pozyskać wartościowy projekt, na podstawie którego przeprowadzona zostanie rewitalizacja terenu oraz budynków należących do Elektrociepłowni Fortum w Zabrzu. Jestem przekonany, że udział w konkursie był ciekawym zawodowym doświadczeniem dla wszystkich jego uczestników.” – mówi Roman Jamiołkowski, rzecznik prasowy Fortum Power and Heat Polska.

Konkurs na projekt rewitalizacji elektrociepłowni Fortum w Zabrzu był pierwszym wspólnym przedsięwzięciem Fortum i Politechniki Śląskiej. W ramach tworzenia prac studenci mieli za zadanie między innymi przeprowadzenie analizy obszaru opracowania wraz z otaczającym go kontekstem przestrzennym. Dodatkowo uczestnicy konkursu zobowiązani byli do stworzenia koncepcji przekształcenia obiektów  – takich jak sala kinowa – w nowoczesne centrum biurowo-konferencyjne. Projekt miał uwzględniać historyczną specyfikę terenu, jego symboliczne, funkcjonalne i komunikacyjne znaczenie, a jego wizualizacja miała być przedstawiona w 3D. W skład jury weszli przedstawiciele Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej, Prezydent Miasta Zabrze oraz reprezentanci firmy Fortum. Przewodniczącym kapituły był prof. dr hab. inż. arch. Krzysztof Gasidło, Dziekan Wydziału Architektury.

Udział w konkursie pozwolił studentom z Politechniki Śląskiej w Gliwicach na otrzymanie zaliczenia z przedmiotu: „Projektowanie w kontekście kulturowym”. Koordynatorem konkursu na uczelni była dr inż. arch. Katarzyna Locher-Książek.

Źródło: Fortum


Podepnij swój artykuł

tagi

Dom z czapką z pracowni IFAgroup
Dom z czapką z pracowni IFAgroup

W pracowni IFAgroup powstał projekt domu jednorodzinnego w jednej z dzielnic Gdańska. Ta okolica jes ...

Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu
Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu

Browary Warszawskie to kwartał położony na warszawskiej Woli. Zaprojektowany jako miejsce, w którym ...

Webinarium Bauder: Innowacje Bauder 2021 na każdy dach
Webinarium Bauder: Innowacje Bauder 2021 na każdy dach

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Bauder, którego tematem będzie prezentacja innowacyj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera