Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Białe kostki Rubika

 

Czas czytania: ~2 min


nGB2HAxxvuv1PEdWyzqameqDebO3xWf87Mv4VQiXvcWQ6LLUokDp35lKZ5xg_urzad-dozoru-technicznego01.jpg

Bydgoski oddział Urzędu Dozoru Technicznego jest jedną z niewielu instytucji w tym mieście, która projekt swojej nowej siedziby postanowiła wyłonić w drodze konkursu. Zwykle instytucje ograniczają się do ogłoszenia przetargu i wybrania oferty najtańszej. Dyrekcja UDT zdecydowała się na krok bardziej skomplikowany, bardziej długotrwały i droższy, ale za to dający o wiele lepszy efekt. W ogłoszonym w 2010 roku konkursie architektonicznym pierwszą nagrodę otrzymała propozycja krakowskiego biura Pracownia Architektury Podczaszy.

a5tEx6CJMc7Qkrwv7ArWHWph4Lzz1cW37VrX9NepzWk4LpFRbEkrEKYEDWnn_urzad-dozoru-technicznego02.jpg
mTa36RwC37tqy4aRgJEXKaQjq3S5GUa6O0PcI75XYhaDEOc2zGwMKBSUDE3T_urzad-dozoru-technicznego03.jpg

Architekci zaproponowali bryłę, która zupełnie nie kojarzy się z ponurym, nudnym i nieatrakcyjnym urzędem (a tak większość ludzi zwykle opisuje przecież budynki, będące siedzibami państwowych instytucji). Lekki, jasny, nowoczesny i przyjazny będzie bydgoski oddział UDT.

h4rnKNwUnNr0RBolerGRm1LxTbtHYNLfvoy3HkQjRTpDh8v1q4xdv9ZSFAW5_urzad-dozoru-technicznego04.jpg
1JvyqKcLyJ6gFtsoOTnaEEt4VRRiYQoxjDgMc8ShjNCrPZ1jz3zLQa9tw0YD_urzad-dozoru-technicznego05.jpg

Trzykondygnacyjny budynek (plus jedno piętro podziemne, mieszczące zaplecze i parking) został ukształtowany tak, że przechodniom może przypominać dwa sześciany, ustawione na wspólnej platformie. W rzeczywistości tylko niektóre części budynku zostały nieco wcięte, by nadać bryle lekkości. Zamiast tradycyjnego podziału elewacji architekci całe ściany podzielili na kwadratowe pola, które na przemian wykonane są z muru i szkła. W ten sposób kubiki urzędu nasuwają na myśl koski Rubika. Jednak tym, co budynek różni od popularnej niegdyś zabawki jest fakt, że siedziba UDT nie jest kolorowa. Na elewacjach dominuje biel. Taki kolor ma bowiem aluminiowa okładzina, którą będą one wykończone. By urozmaicić monochromatyczne powierzchnie niektóre okna doposażono w szare, perforowane okiennice.

BqzECf9S1FK0hDcwZKkRhzUNoZZKwM5KAIgCKGSiLaV6t1Fzw5ONUxkNXu15_urzad-dozoru-technicznego06.jpg
dDeTWHe5RLxOV24GnpVrFCYxunCSuPmByKBo70DrXHPBR4Aj0XKOTE1J2KHR_urzad-dozoru-technicznego07.jpg

Geometryczny rytm białych, szarych i szklanych kwadratów na elewacjach siedziby UDT nadał jej niezwykłego charakteru, dalekiego od tradycyjnych biurowców. Jeśli dodać do tego fakt, że nowy gmach powstaje w poprzemysłowej, niezbyt atrakcyjnej okolicy okaże się, że decyzja o wyłonieniu projektu w konkursie przyniesie pozytywne skutki także dla miasta, odmieniając oblicze jednej z jego dzielnic.

Urząd Dozoru Technicznego
Lokalizacja: Bydgoszcz, ul. Kamienna
Inwestor: UDT Bydgoszcz
Projektanci: Pracownia Architektury Podczaszy: Łukasz Podczaszy, Mariusz Synowiec, Katarzyna Walczyk, Krystian Krawczyk, Krzysztof Witek; architektura krajobrazu: Ewa Podczaszy
Projekt: 2010
Realizacja: 2013
Powierzchnia: 3 000 m2
Ilustracje: podczaszy-pa.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio
Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio

W czerwcu 2021 roku pracownia Mirosława Nizio podpisała umowę z Muzeum Podlaskim w Białymstoku na pr ...

Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP
Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP

Nagroda Roku SARP – to konkurs ceniony i znaczący. To sami architekci nagradzają w nim realizacje sw ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera