Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kaplica wiejskich modlitw

 

Czas czytania: ~3 min


VIePaWDHzYstMQrftL1weGg2qSX0x9VrPW75dhH1PFrUUZdSavI4m7ZIEm1v_kaplica-wiejska-w-sliwnie06.jpg

Dariusz Sirojć, Krzysztof Szkółka i Filip Kozak zaprojektowali kaplicę w Śliwnie na zlecenie władz gminy Rewal w 2011 roku. Jak dotąd obiekt nie został zrealizowany, nie zmienia to jednak faktu, że jest przykładem przemyślanej i stworzonej w szacunku do tradycji architektury sakralnej.

477tICc04rrpDxxbJIhjyvsQhGh3wDImiyYzQgNOJHuBWEcNKuGz3UjyvCBp_kaplica-wiejska-w-sliwnie07.jpg

Współczesne kościoły, budowane w Polsce nie cieszą się dobrą opinią – mówi się, że raczej przytłaczają i przygnębiają, nie dając szans na modlitewne skupienie, wyciszenie. W ostatnich latach nie buduje się wielu świątyń i nadal nie udało się odmienić tego mniemania, odwrócić niechęci wobec architektury sakralnej.

NLziCi1TokRESgPpvX63ThCTJUUIXh7KTqCcvCwg3wzERn7T9hDbz69kx9jM_kaplica-wiejska-w-sliwnie08.jpg

Szanse na zmianę opinii publicznej dają projekty takie, jak ten wrocławskiego biura BASIS. Projektując kaplicę dla niewielkiej wsi architekci wzięli pod uwagę wszystkie okoliczności: lokalizację, tradycję, skalę sąsiedniej zabudowy, potrzeby wiernych, ale też... atrakcyjność dla turystów.

HXuFb4Z5o5qTwpqsS3bs5kaHbzb5YUSg1E6Z5pWn0P3TaxB3pZdM46Crz4PU_kaplica-wiejska-w-sliwnie01.jpg

Jak napisali sami projektanci: „Kaplica wiejska służyć ma skromnym potrzebom lokalnej społeczności, ale także wywoływać zainteresowanie wśród odwiedzających gminę turystów. Ta dwoistość odbioru budynku kaplicy stała się podstawą do kształtowania jej relacji przestrzennych. Z jednej strony budynek może się otworzyć na turystów szerokim gestem otwartej bramy, z drugiej zamknąć w skupieniu trwającego nabożeństwa”.

1F90OocOllZXejuPC32BEt1cJG0D6cQffdEhETSnHYmpgE4c5WJ7CJ1IpnOF_kaplica-wiejska-w-sliwnie02.jpg

Zadaniem, jakie architekci postawili przed sobą, to stworzenie bryły nowoczesnej, ale pozostającej w zgodzie z tradycją. Z tej drugiej zaczerpnęli poza chrześcijańską symboliką także skalę i charakter lokalnej zabudowy (np. kształt chaty o dwuspadowym dachu); z epoki współczesnej natomiast pochodzą użyte materiały oraz rozkład wnętrz (duże przeszklenia, otwarcie na krajobraz, minimalistyczny wystrój).

ygIohNjwcuH9QT4Q1Hs9hFTm77miEG2Sc3alZpognSxwmlCl6eLRJZc1ethi_kaplica-wiejska-w-sliwnie03.jpg

Kaplica składać by się miała z głównej nawy oraz obejścia. To drugie nie posiada dachu – jest założeniem przestrzennym, wpisanym w krajobraz, a nie tylko integralną częścią budynku. Architekci tak opisują tę ideę: „Powstały (...) dwie przestrzenie o odmiennym charakterze- zewnętrzne obejście i wnętrze kaplicy. Aby granicę pomiędzy tymi przestrzeniami rozmyć, zdecydowaliśmy o zastosowaniu przeszkleń na całym obwodzie kaplicy. Zewnętrzną część – obejście dedykowane jest właśnie turystom, którzy zaproszeni otwartą bramą mogą zwiedzić obiekt nie wchodząc do jego wnętrza, które mogłoby pozostać zamknięte ze względów bezpieczeństwa. Wnętrze dedykowane obrzędom religijnym poprzez połączenie z zewnętrznym obejściem szklanymi ścianami, korzysta ze światła oraz zmienności aury i przyrody. Dla podkreślenia właśnie tej relacji zmiennego zewnętrza i statycznego wnętrza, ściany obejścia porastać ma winorośl”.

LkhGaZlcRsWjcMMW3IDaHRlcLUFSHefHuSB3D4YocNAAe5iXHtMFtyBcqpP3_kaplica-wiejska-w-sliwnie04.jpg

Jak w każdym obiekcie sakralnym, tak i w tej kaplicy doszukać się można wielu symboli. Swoje – zrozumiałe dla osób wierzących – znaczenie ma brama, woda (basen za ołtarzem), winorośl, światło, ale też same elementy wnętrza, jak prezbiterium. „Symboliczne w kontekście samej lokalizacji we wsi rolniczej jest umieszczona wokół kaplicy odciśnięta w betonowej ścianie przepowiednia „O siewcy”, którą odczytać można okrążając kilkakrotnie kaplicę”, dodają architekci.

O4w4SnYEk4ji3R0DjZ7OK87di6Bc1wToZfQRLXACtZjESWHH7OBjMM2osFA1_kaplica-wiejska-w-sliwnie05.jpg

Kaplica Wiejska
Lokalizacja: Śliwno
Inwestor: Gmina Rewal
Projektanci: BASIS Biuro Architektoniczne Sirojć i Szkółka: Dariusz Sirojć, Krzysztof Szkółka, Filip Kozak
Projekt: 2011
Powierzchnia: 110m2
Status: projekt
Ilustracje: basis.wroclaw.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera