Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biuro w willi

 

Czas czytania: ~2 min


Rewaloryzacja i adaptacja budynku willowego

 

jSlUOsXaA4HmMLTvBnq5q68yYgy4Ymrc40UGWwpU4Lhph7vtowdteuGcsFFI_gliwice-willa-9780-architekci01.jpg

Położona przy ulicy Rybnickiej willa powstała zapewne w pierwszych latach XX wieku, nadając jej formy modnego wówczas historyzmu. Wiele wskazuje na to, że zbudowano ją dla zarządcy kopalni. Mimo upływu lat i zaniedbania obiektu zachowało się w nim mnóstwo wartościowych elementów wystroju, m.in. stolarka drzwiowa i prowadzące na piętro schody.

lYvJeHPdK2rjllU7abMKbJ9fFhoE8iovZ0Q1zmvu5fgW1ft4JXrkUJ0fK8rP_gliwice-willa-9780-architekci02.jpg
2pdKNawig5LOv5gy3UUX1q5SiLD7VvnueDiDlxKonN1Nds6w9301HiGyW2S4_gliwice-willa-9780-architekci03.jpg

Gdy gliwicki magistrat wystawił willę na sprzedaż zgłosił się tylko jeden kupiec. Była to Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna (KSSE), która weszła w posiadanie willi płacąc za nią 1,5 mln zł. Teraz zabytkowy gmach przechodzi gruntowny remont, aby w przyszłym roku strać się siedzibą Podstrefy Gliwickiej KSSE.

FHUKiWrQHvC7vMdP8G3Y13q05xQ5ClRaVBUSfg3Z22w6TAMMKCyZey9JUwDp_gliwice-willa-9780-architekci04.jpg

Na projekt rewitalizacji i adaptacji gmachu do nowych potrzeb ogłoszony był konkurs architektoniczny. Pierwszą nagrodę w nim otrzymało krakowskie biuro 9780 Architekci. Projekt przewiduje nie tylko przebudowę samego budynku, ale również rewitalizację otaczającego go rozległego, malowniczego ogrodu.

w51NeITUDbAes2K8jc8t5w91ARJkIJiCfkdix6qyPUiFwaXFNVxeJM4QJnRA_gliwice-willa-9780-architekci05.jpg
7TYdY0I142BKjW6fBHd4ZuMxVhFoNozPAbzmr2j1Fvf768HF9qXAYZkxW9vQ_gliwice-willa-9780-architekci06.jpg

Powiązanie willi z ogrodem było jednym z kluczowych elementów projektu: architekci uznali, że warto wnętrza budynku otworzyć na otaczającą zieleń. Przy okazji przeorientowania głównego wejścia do will udało się stworzyć patio wejściowe „o randze adekwatnej do nowego przeznaczenia budynku” – jak to opisują architekci. „Wszelkie działania podporządkowano wydobyciu walorów istniejącego budynku. W widoku od strony ulicy Rybnickiej bryła budynku pozostaje niezmieniona. Przewidziano nieznacznie podniesienie konstrukcji dachu. Wyregulowano układ otworów okiennych w elewacji wschodniej” – można się dowiedzieć z konkursowego opisu projektu.

uiBhi4fBVEi6f0H3A3MM7QHyst6qtfYqrxP9LdNusJHDgX4Rod5c5EoxgWGW_gliwice-willa-9780-architekci07.jpg

W ramach współczesnej interwencji przed budynkiem pojawią się nowe elementy – m.in. pawilon wejściowy. Otrzyma on jednak minimalistyczną, lekką formę, która pozostanie prawie niewidzialna – wszystko po to, by nie przytłoczyć i nie zasłonić oryginalnego budynku. Z zewnątrz – poza patio przed zagłębionym w ziemi wejściem ma być wyeksponowana przede wszystkim oryginalna struktur, forma willi. W jej sąsiedztwie ma zostać wybudowany także pawilon ogrodowy, służący biznesowym spotkaniom plenerowym.

1gACgnZ6EirDwalaejFRDhw1ctjN2plHdtdgfa5fi8fyRsR9DssVflhp58hl_gliwice-willa-9780-architekci08.jpg

Wnętrze budowli zostanie dostosowane do nowych potrzeb zarówno pod katem organizacji przestrzeni, jak i jej prestiżowego charakteru. W willi powstanie więc eleganckie foyer z reprezentacyjnymi schodami. Na parterze gmachu ma działać klub inwestora połączony z jadalnią i zapleczem kuchennym; trzy wyższe piętra willi przeznaczono na biura.

Rewaloryzacja i adaptacja budynku willowego
Lokalizacja: Gliwice, ul. Rybnicka 29
Inwestor: Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna S.A.
Projektanci: 9780 Architekci, Bartek Homiński, Michał Jezierski; współpraca: arch. Stanisław Nesterski
Powierzchnia netto po przebudowie: 900m2
Projekt: 2013
Realizacja: 2015
Źródło ilustracji: 9780.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne - ekologiczny projekt architektoniczny
Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne - ekologiczny projekt architektoniczny

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne (MCER) powstało wg projektu architektonicznego pracowni Punk ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera