Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Alternatywa dla budy

 

Czas czytania: ~2 min


Każdy w Polsce pewnie słyszał o biurowcu Piksel. Obsypany nagrodami i szeroko doceniony biurowiec, zaprojektowany przez warszawskie biuro JEMS Architekci stanął dwa lata temu w Poznaniu, przy ulicy Grunwaldzkiej. Bezpośrednie sąsiedztwo nowego budynku sta

 

fsR3yQsY7oYmoIpI92b9jJgHd1uLA0ke1PC7vs9JcnhOLoZ74lB9uIoD4ux3_kontener-spozywczy-poznan03.jpg
Każdy w Polsce pewnie słyszał o biurowcu Piksel. Obsypany nagrodami i szeroko doceniony biurowiec, zaprojektowany przez warszawskie biuro JEMS Architekci stanął dwa lata temu w Poznaniu, przy ulicy Grunwaldzkiej. Bezpośrednie sąsiedztwo nowego budynku stanowią m.in. duże osiedla mieszkaniowe.
EWjsMW2ICU0NyCEin9iNvVAPb7exozOnEEuhHmFYMRg3hAnQMVNpl7EsnMWH_kontener-spozywczy-poznan01.jpg
Można dyskutować, czy jeden ładny biurowiec aż tak bardzo wpływa na jakość życia w okolicy (nie niesie przecież, poza estetycznymi, żadnych atrakcji dla okolicznych mieszkańców), jednak pojawienie się w sąsiedztwie udanego, nowoczesnego, zadbanego budynku zainspirowało właściciela wolnostojącego, niewielkiego pawilonu handlowego do zadbania o przestrzeń. Wspólnie z zespołem pracowni trabendo dość obskurny pawilon spożywczy zmienił swój wygląd.
cuWSSb2YdvJs84U6mBCfZ6TV70eJAte828k0KEkAufmH5rHuLqAzP8TjkEhY_kontener-spozywczy-poznan05.jpg
Do niedawna mieszkańcom pobliskiego osiedla za sklep spożywczy służyła blaszana „buda”. Nie ma wątpliwości, że taki obiekt wśród bloków jest potrzebny, jednak biała blacha, pomazana przez chuliganów i oklejona szpetnymi ogłoszeniami czy plakatami na pewno nie poprawiała walorów estetycznych okolicy.
oWSnXgnaOYP24r6XUSAJ6qGx3Yw2Oeoaz3Fo9GxYFy00xHxrvWhI1paH4cgc_kontener-spozywczy-poznan06.jpg
Dzięki współpracy właściciela sklepu z młodymi architektami szpetna buda znikła, a zastąpił ją przystosowany do nowych funkcji kontener. Nasuwający skojarzenia ze statkami, transportującymi towary nowy pawilon także jest blaszany, jednak architekci zadbali o jego estetykę. Fasadę pawilonu przeszklono, dzięki czemu nie tylko z ulicy widać sprzedawane towary, ale i do wnętrza dostaje się więcej światła. Ponadto o zmierzchu sam pawilon staje się osiedlowym „lampionem” – wnętrze sklepu oświetla ulicę. Architekci nad wejściem do sklepu zawiesili też neon, na bocznej ścianie namalowali logo sklepu – nabrał on spójnego, już nie tak przypadkowego charakteru.
cCjDW5fFNEYsGQPC6RInl3kQqMExQI2nzjDeIXADWuth3JAfZpZZHOPmuo0R_kontener-spozywczy-poznan07.jpg
W porównaniu z poprzednią blaszaną „budą” zmiana nie jest wcale duża – w końcu zastąpiła ją też wolnostojąca, blaszana budowla, jednak kilka drobiazgów, odpowiednie kolory, światło, przeszklenie w znaczący sposób poprawiło estetykę i funkcjonalność pawilonu. Czasem proste i niedrogie rozwiązania mogą w widoczny sposób odmienić charakter budynku.

Podepnij swój artykuł

tagi

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera