Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom na skalnej półce

 

Czas czytania: ~3 min


PJXeWLBtDx6Z4PB2u5g9XqUwnWJFEq32EwTUBBSJbE6OL8bOGp6Xb8NLtSWp_ledge-house-zalewski02.jpg

Pracownia Zalewski Architecture Group opracowała niedawno projekt architektoniczny dwurodzinnego domu, który miałby stanąć na sztucznej skalnej półce w górach Beskidu Śląskiego. Nietypowa konstrukcja ma służyć mieszkańcom, zapewniając im piękny widok na góry.

Swojemu projektowi architekci z pracowni Zalewski Architecture Group nadali anglojęzyczną nazwę „Ledge House”, czyli „dom na półce”. Nie jest to oczywiście przypadek: sztuczna skalna półka, utworzona na potrzeby budynku jest kluczowym elementem tego projektu.

ykX4PGncu5kxRERLYwFnQSR39v2kJQTcD8eM2a8DtGCv8iVY0jvtdgSQeJdg_ledge-house-zalewski01.jpg
rQBA9syr2qVZXa6gnZuJikHUd6UCUQwNaahN2ztgTjrmlGbcxMBppzShl3Ev_ledge-house-zalewski03.jpg

„Niegdyś górskie chaty budowano z tego, co dawała natura. Zazwyczaj były na podmurówce – z kamieni wydobytych ze zbocza, na których spoczywały drewniane ściany. Bryłę dopełniała wysoka czapka, czyli dwuspadowy dach – najodpowiedniejszy w rejonach, gdzie występują duże opady śniegu. Domy były silnie związane z gruntem” – tłumaczą architekci. Tradycja, lokalne przyzwyczajenia i uprawiana w tym miejscu od pokoleń sztuka budowania miały duży wpływ na ostateczny kształt projektu. Trawestacja tradycyjnych form architektury góralskiej była celem projektantów. Bo – jak sami mówią – „postanowili wykorzystać najlepsze elementy tradycji, ale z wykorzystaniem ich w bardziej wydajny sposób, co umożliwia dzisiejsza technologia”.

QVP5OblnKixLjzC0Zf5TBgIjEs7Yl7XJbFFn1wY8Vd8XS1WggqmmA3U18nVp_ledge-house-zalewski04.jpg
qahZAuHBqFO58ZiI2VsGFrk5Ap4UYhO0UL5IDAfIuXFIRMux31Rdw2PZm0MK_ledge-house-zalewski05.jpg

Istotne były oczywiście oczekiwania klientów: dwupokoleniowej rodziny, która chciała zamieszkać w jednym domu, jednak skonstruowanym tak, by każda z dwóch rodzin miała jednocześnie zapewnione poczucie intymności. „Dom miał być dla dwóch pokoleń. Aby zapewnić każdemu z nich pewną dozę prywatności, bryłę ukształtowano w kształcie litery L – każde ramię to jedna rodzina. Dziadkom, jak osobom bardziej tradycyjnym, oddano jednokondygnacyjne skrzydło ustawione równolegle do poziomic. To część najsilniej związana z podłożem. „Młodzi”, bardziej spragnieni mocnych wrażeń, lubiący „bujać w obłokach”, otrzymali z kolei ramię prostopadłe do stoku, częściowo lewitujące – w formie nadwieszonej półki skalnej” – można się dowiedzieć z autorskiego opisu projektu.

CFYP2GStnQPtG1h45nMv2yBAZpFCKVJJAVSJmCG373PlJcuybSmBw1Zb1Wzz_ledge-house-zalewski06.jpg
u5MXRcy4q1X4lbQtCYzuv03JOJQZjUzc5gnrxAuzcaNWKzgjX0Y81J4tqrgp_ledge-house-zalewski07.jpg

Dzięki temu pomysłowi dom nagrał dynamicznego charakteru, a rozbicie bryły na dwie części odebrało mu nieco ciężaru, przełamało monolityczność sporej bryły.

Skoro architekci zdecydowali się na sięganie po formy tradycyjnej architektury góralskiej, dom posadowiono na podmurówce z kamienia łamanego, zaś ściany otrzymały drewniane deskowanie. Całość wieńczy dach z gontu. Myliłby się jednak ten, kto uznałby tę koncepcję za naśladowanie form historycznych. „(...) duże przeszklenia, brak okapów, okna dachowe, a przede wszystkim żelbetowy wysięgnik tarasu z towarzyszącą mu pochylnią, zdradzają współczesne pochodzenie domu” – podkreślają architekci.

WRYR89rd0lqKm6E8Eu8GWwcYV5qF67P31TeZ66X6eSsUkZFR98pcBMUYDL7E_ledge-house-zalewski08.jpg

Wnętrza domu także rozplanowano stosownie do wieku i oczekiwań przyszłych mieszkańców – skrzydło dla „młodych” powiększono o poddasze, zaś połączenie salonu z kuchnią pozwoliło uzyskać ogromną, otwartą przestrzeń, dużymi przeszkleniami otwierająca się na góry. Architekci przygotowali dla mieszkańców jeszcze jedną trakcję: „Podłogę strefy dziennej przedłużono na zewnątrz w postaci tarasu. Kamienna posadzka, taka sama na zewnątrz jak i w środku domu, ma dawać domownikom wrażenie „biwakowania” na półce skalnej, niezależnie czy siedzi się w pokoju przy kominku, czy na tarasie”.

Ledge House - Dom na półce skalnej
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: Beskid Śląski, Polska
Projektanci: Zalewski Architecture Group
Powierzchnia: 600 m2


Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera