Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rozłupana hala

 

Czas czytania: ~2 min


kRoGALqGiK2IlyKUUTyk2a1yacmtfHZ9NCRxYquVLhaF2g3nr5COoxONdeUF_mpp-hala-w-bytomiu-ksmyk.jpg
Hala sportowa nie musi być banalnym obiektem, stanowiącym niemal niezauważalne opakowanie dla funkcji. Rok temu w Nowej Hucie zakończyła się budowa zaprojektowanej przez Wojciecha Obtułowicza Com-Com Zone – placówki sportowo-wychowawczej, w której monumentalnej, betonowej bryle o industrialnym charakterze echem odbija się modernistyczny brutalizm. W Bytomiu zaś do końca zmierza właśnie realizacja obiektu sportowego, w którym równie niestandardowy efekt osiągnięty został za pomocą zupełnie innych środków. Autorami projektu są architekci z wrocławskiej Maćków Pracowni Projektowej. Hala sportowo-widowiskowa przy ul. Frycza-Modrzewskiego na Szombierkach nie przypomina typowego obiektu sportowego. Oryginalny charakter zawdzięcza zaskakującemu zestawieniu kolorystycznemu antracytowej blachy na elewacjach oraz złotej na części ścian i suficie holu wewnątrz budynku, a także dynamicznemu pęknięciu jednej z elewacji przypominającemu trochę rozwiązanie zastosowane w powstającym Muzeum Historii Żydów Polskich. Nawiązująca do rozłupanej skały „wyrwa” jest w całości przeszklona, otwierając widok na otoczenie (i vice versa – na wnętrze budynku). Duże przeszklenia pozostałych elewacji, zwłaszcza w kondygnacji przyziemia, dodają zwartej, ciemnej bryle lekkości i integrują ją z otoczeniem, a jednocześnie umożliwiają obserwowanie sportowych rozgrywek z zewnątrz budynku. Trzykondygnacyjna hala ma blisko 5 tysięcy m² powierzchni. Mieści się w niej wielofunkcyjne boisko do halowej piłki nożnej, siatkówki i koszykówki, trybuny na około tysiąc miejsc, sala do ćwiczeń, sauna, pomieszczenia dla trenerów, szatnie, biura i zaplecze. Za przeszklonym pęknięciem umieszczono ściankę wspinaczkową o wysokości 14,5 metra i szerokości 30 metrów. Obiekt jest dostępny dla osób niepełnosprawnych. MPP: Rozplanowanie obiektu podporządkowano osiągnięciu czytelnej dyspozycji przestrzennej i wykorzystaniu walorów usytuowania na skarpie. Bryła hali – tworząc zwartą formę, osadzoną w otwartej przestrzeni – została częściowo otwarta od strony skarpy. Głównym akcentem architektonicznym jest przeszklenie na całej wysokości pomieszczenia ścianki wspinaczkowej i hallu głównego wraz z reprezentacyjnymi schodami prowadzącymi na piętro. Powstaje dzięki temu rodzaj interakcji między wnętrzem a zewnętrzem hali – możliwość obserwacji tego co się dzieje wewnątrz budynku. Większą część powierzchni obiektu zajmuje boisko sportowe o wymiarach 44x24 metry. Obok niego umieszczono na parterze blok szatniowy i wejście do pomieszczenia ścianki wspinaczkowej, oraz składaną części widowni (ok. 600 miejsc). Stała część widowni (ok. 400 miejsc) znajduje się na piętrze budynku i jest dostępna z hallu na 1 kondygnacji. Fot: Krzysztof Smyk, Tomasz Zakrzewski Obiekt: Hala Sportowo-widowiskowa; Lokalizacja: Bytom, ulica. Andrzeja Frycza-Modrzewskiego; Autorzy: Agata Kowalczyk, Zbigniew Maćków, Eliasz Matuła, Magdalena Paprotna, Bartłomiej Witwicki, Zuzanna Wojtasiak; Inwestor: Gmina Bytom; Konkurs: 2007 (I nagroda); Projekt: 2007-2008; Realizacja: 2009;
2aVIMJnEFr7NSv1k2xDzrxpS2LSLWoxy0E7nFg0gOR1e3mOxber6a83gP2DA_mpp-hala-w-bytomiu-ksmyk-2.jpg
cnCxJkISUpJaZdGIrfXWYmEPj9GvrxcxkuHBbV5rbFVARePb7msIDJ5DlqrX_mpp-hala-w-bytomiu-ksmyk-3.jpg
2ukiwRV0nKrwnZRqRofJJVvI7emx6pqDbltChXfQIznn4cf89TDeZL52vc0R_mpp-hala-w-bytomiu-tzakrzewski.jpg
FRkRKDcMurCRqUYeKiamE9kLPbA6CYwlFMLzTNwCMTssJY25MQihY6EfiW8W_mpp-hala-w-bytomiu-tzakrzewski-2.jpg
TxkOeFj18VyBsudOmh6SvB52stwVtflzQmecQbjQYVjDYDPMiusCp68MY0uj_mpp-hala-w-bytomiu-tzakrzewski-3.jpg
HHRrtzCncBHqH30NYfKty2TYeWMmW44wbC9ozhmaxmkISodZ94fjSMO2iY30_mpp-hala-w-bytomiu-tzakrzewski-4.jpg
5VBI6BKMLdh07zLeOyloBGwA6BGlj5WBVTs6zIMVtjVuSvFWyWEQLVsIDTfq_mpp-hala-w-bytomiu-tzakrzewski-5.jpg
6tlkE9TlUP1YP3WWWrHeu2bhYJINgqOEC5ii7JvZAeTnoGV2IWirP4rg23SI_halabytprzekroj.jpg
dYK3onxbRKhsZwtLhfhJWj3wMsHzooWWjg1Mx1Aa904FsIAA8puIQe067kQy_halabytrzut.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera