Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Karuzela w garderobie

 

Czas czytania: ~2 min


GQsqUpEQk6KdYzfwKNG3fww3jA5SdcpmZ0LA5IaXTz3xrmnH917c37NuRb1Q_merrygoround.jpg
Wśród finalistów tegorocznego konkursu Great Indoor Award, organizowanego co dwa lata przez Centrum Kultury Współczesnej w Maastricht w Holandii, znalazły się zarówno kompleksowe projekty dla wnętrz całych budynków, jak i interwencje o znacznie mniejszej skali. Jedną z ciekawszych realizacji należących do tej drugiej grupy jest strefa wejściowa Muzeum Boijmansa van Beuningena w Rotterdamie.

Projekt jest wspólnym dziełem zespołu holenderskich designerów: Studio Wieki Somers, Bertjan Pot, Frank Bruggeman, Simon Heijdens, Ted Noten i Studio Makkink & Bey występujących pod wspólną nazwą Haunting Dogs Full of Grace.

Najbardziej charakterystycznym elementem wnętrza jest muzealna garderoba, ochrzczona nazwą „Merry-go-round”. Zaprojektowana przez Studio Wieke Somers konstrukcja bazuje na prostym mechanizmie – zwiedzający wieszają swoje płaszcze na wieszakach, które są zamocowane do linek zwisających z obręczy znajdujących się pod sufitem holu. Następnie wieszaki są podciągane, specjalny mechanizm blokuje linki i w efekcie okrycia swobodnie wiszą w powietrzu.

Studio Wieke Somers:
„Garderoba Merry-go-round to balet płaszczy o palecie kolorów zdeterminowanej przez porę roku. Do skonstruowania tego prostego w obsłudze mechanizmu-karuzeli posłużyły plastikowe obręcze, węże strażackie, metalowe ciężarki oraz białe i czerwone sznurki. Inspiracją były dla nas szatnie w kopalniach, gdzie podobny system stosuje się ze względu na bardzo ograniczoną ilość miejsca. Powtórzony w muzeum, pozwolił zyskać dodatkową przestrzeń wokół szatni. Pozostałe rzeczy należące do gości, np. torby, plecaki, umieszczane są w transparentnej kolumnie-gablocie, jakby były dziełami sztuki. Garderoba nieustannie zmienia swój wygląd i kolory, jest całkowicie kształtowana przez zwiedzających”.

Zrealizowany w 2008 r. projekt już zyskał wielkie uznanie – w październiku tego roku otrzymał Golden Eye, czyli główną nagrodę przyznawaną w ramach konkursu Dutch Design Award 2009 dla najlepszego projektu w Holandii. Konkursowe jury uznało wówczas, że w swojej prostocie jest to obiekt tak charakterystyczny, że zwiedzanie muzeum zaczyna się już w momentu przekroczenia jego progu. W tym przypadku bowiem sama garderoba jest dziełem sztuki, a używający jej ludzie stają się jego współautorami.

Fot: Elian Somers
5lwFgifQqN6dF5l2IJ1riKVfmkVtMRVCngCgilpLcYt7TqiA9S8DZfrR4ksV_merrygoround-2.jpg
Zobacz film
pLzrkEfAozXsneBIdgBGRKAWTwnFdLVhy7QXbVnIgJack81ej1qoeHtiRARv_merrygoround-4.jpg
ApVVxpGisjtOQV9uU6qnlJcY5HSsZ5CGVj1pTcsIshdNtAIjlLcMMHD0paZG_merrygoround-5.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera