Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ciekawska pomarańcza

 

Czas czytania: ~2 min


hWUCF5AwFfHXvxZ52P3drzdAqVc8d9UrkDv2QmihDk49oiv90QuXbjIXsFT8_why-factory-delft.jpg
Pod tajemniczą nazwą „The Why Factory” kryje się instytut badawczy powołany do życia przez Wydział Architektury Uniwersytetu Technicznego w Delft i pracownię MVRDV. Jego celem jest zwiększenie wpływu architektów i urbanistów na tworzenie strategii rozwoju miast w przyszłości, kiedy większość ludzkiej populacji będzie mieszkało w wielkich metropoliach. Nowoczesny i dynamiczny charakter T?F podkreślać ma aranżacja jego siedziby – jak na obiekt uniwersytecki dość awangardowa. W kwietniu tego roku, po tym jak budynek Wydziału Architektury został strawiony przez pożar, obie jednostki przeniosły się do dawnego głównego gmachu uniwersytetu. Na potrzeby instytutu postanowiono zaadaptować wewnętrzny dziedziniec budynku. Zajęła się tym współodpowiedzialna za powołanie T?F pracownia Winy’ego Maasa. Zrealizowany na podstawie jej projektu obiekt znalazł się wśród kandydatów do tegorocznej nagrody Great Indoors Award w kategorii „praca”. Na potrzeby instytutu MVRDV zaprojektowało wysoką na trzy piętra, drewnianą strukturę, mieszczącą biura, sale wykładowe, pokoje spotkań i laboratoria. Cała konstrukcja wyróżnia się intensywnym, pomarańczowym kolorem, identyfikującym „The Why Factory” jako niezależne centrum badawcze w ramach Wydziału Architektury. Najbardziej spektakularną częścią projektu jest otwarta 8 października 2009 r. pomarańczowa trybuna – audytorium w formie schodów. Podczas jej projektowania architektom przyświecała idea dosłownego wyniesienia studentów ponad ich nauczycieli i podkreślenia w ten sposób znaczenia kreatywności i świeżych umysłów adeptów architektury. Szczególnie ważne podczas projektowania siedziby T?F było zapewnienie optymalnych warunków dla różnego rodzaju aktywności instytutu i różnych metod działania – od badań, przez tworzenie wzorcowych projektów i wizualizacji, po zajęcia ze studentami i publikacje. Zaprojektowana przez MVRDV konstrukcja pełni więc funkcje badawcze i edukacyjne, ale w prosty sposób można ją przekształcić w przestrzeń dla dużych prezentacji multimedialnych i wydarzeń kulturalnych. Duże ekrany i zaprojektowane przez Richarda Huttena elastyczne i wielofunkcyjne meble umożliwiają szybką zmianę funkcji otoczenia trybuny od sali badań, przez salę wykładową po przestrzeń ekspozycyjną.
nnxKbKpkqVwe3nPSxXDeYO5gersjOtjHEQlG3wDuFcGMedDxm5PDP9lB1cHE_why-factory-delft-2.jpg
S1n6re5fShC1pgAWmozCMGL2cWtkFkfmkSNl97NZPfaM0oeWGopDY9DtOKAZ_why-factory-delft-3.jpg
yqYqcN9AVPSvzuNWratn4zBGSEHYEUu9wkn4AWeIWpoQ0Cca6moaGHvsTk7L_why-factory-delft-4.jpg
ql9bvGZ2gB6qcgT4YUHCcDdGz4ROBg69irvGT6TOWgSs4E08aPqdgpquB2J4_why-factory-delft-5.jpg
OC3HvsE6OT5iKJOFSKbAi59uTY0s1Z7NMBljz7jtfDIQYT6EUtP47nqHygn4_why-factory-delft-6.jpg
cTpbvhRRE2hzTqsZNLta1g13J9eOxV6kiww62khmrXzKR1UEMzDONqpfOKs8_why-factory-delft-7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera