Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zamieszkać w muzeum

 

Czas czytania: ~2 min


6KS7jI5sHaGFZE3uWcbOAVLxF9aTmezgCWHXRgpXbRHgcWuNsISzDQoiygy4_zm.jpg
W Średniowieczu znajdowała się tutaj odlewnia armat. Udało się nawet odkopać ruiny budynku z żółtej cegły, który pełnił wówczas rolę stróżówki. Historyczną strukturę potraktowano jak wielki eksponat muzealny i otoczono szklaną gablotą.

Tak powstał niecodzienny dom jednorodzinny. Właścicielem jest klient prywatny, zajmujący się bankowością oraz kolekcjonowaniem antyków – głównie manuskryptów. Swoją kolekcję umiejscowił pod poziomem gruntu, natomiast w naziemnej części budynku postanowił zamieszkać wraz z rodziną.
T2MgSnJa6VOiYvCCDmcIRqWwTnXoWPRLs6TIGQSDpwsnt0L63NturM50Q1Qk_zm-1.jpg
Połączenie średniowiecza i nowoczesnej architektury przyniosło ciekawy efekt.

Część przeszklona, w której rozlokowano kuchnię oraz pomieszczenia dzienne, ma wspaniały widok na ogród, który przynależy do parku krajobrazowego. Sypialnie znajdują się na różnych poziomach części odrestaurowanej. Nadaje to pokojom niespotykaną atmosferę. Elementy z ciemnego drewna o głębokim odcieniu dodatkowo podkreślają wrażenie obcowania z historią.

Wystrój wnętrz jest minimalistyczny. Mimo, iż bryła opiera się jedynie na stalowym stelażu i starych fundamentach, wydaje się całkiem solidna.

Koncepcję rezydencji porównuje się nawet do projektów autorstwa Ludwiga Mies van der Rohe – przykładowo budynku Nowej Galerii w Berlinie, ze względu na widoczne nawiązanie do modernistycznej idei architektury "skóry i szkieletu".

Twórcy to, zyskująca sobie coraz szerszą sławę, litewska grupa G.Natkevicius & Partners, która ma na swoim koncie również projekty takie jak „Geometryczna Arka” opisywana wcześniej na łamach portalu.


Małgorzata Kuleta

Lokalizacja: Pučkorių st., Wilno, Litwa
Architekci: Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners
Rzeźba drewniana / stolarka: A.Šlapikas
Inżynieria: JSC KONSTRUKTORIŲ CECHAS, J. Vaąeikienė
Oświetlenie: PROMODUS IO and sculptor A. Šlapikas
Architektura krajobrazu: E.Nomeikienė, I.Čepurienė
Powierzchnia: 1,647 sqm
Realizacja: 2007
Zdjęcia: R.Urbakavičius
nhP8lQ8Si36urKyPPOurTYCSatlvGIg4p8BSn4oBlQmJL8WfB8rg36SqhO3e_zm-11.jpg
ZnxIoJ5fT0Ct3loV4Ho8KUPH672aoINDoo7rDNTjPnEDV2g330oMc4C4dUIc_zm-3.jpg
PxFFsgJrIiOVZ3414qKqxo5WH7aXTARSeQmE4b1q9O9Ih5Szhaz334TU8qNb_zm-4.jpg
wgpuk5UjhaclWgPYNzbh1xt5m87m2oy38ImuuHjFtTN7icWTNHuFxkdeCUGQ_zm-5.jpg
Jcz3QWdfbvIbrmjgdHIGpAfnzMEe2xxJP9w4s3CWSnn5HYcFMXxKdNIz0ls0_zm-6.jpg
QeI1iHb2JU0RW2YpyGXX7Dw0pzLKITftzQhC8kWTRQgbpoOIM5RlVyhsxOqV_zm-7.jpg
SH6eAUHNXL3bkS6wECPnlXHAviNwvaOx63wdrluAWbGkJb99X7uJrWtaOr5h_zm-13.jpg
JORNCSczj5wKkoUycno3kflxGOEshz7ZnrrhkDaJ1ikZ9n3ucpHrQkIHoHSm_zm-15.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera