Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wzmacniacz powiązań

 

Czas czytania: ~2 min


CCVuzFrC3FBWch0RnHjIUYctTYygLSg7F56X0LtSxqI0LdI0Kg4MDNHogaxs_schmidt-westminster-college.jpg
Architektura jako wspomagacz nauki. Tak ma funkcjonować nowy budynek City of Westminster College w Londynie. Otwarty w styczniu 2011 r. obiekt jest pierwszą realizacją duńskiego biura Schmidt Hammer Larsen Architects w Wielkiej Brytanii. Konkurs na projekt budynku rozstrzygnięty został w 2006 r. Zadaniem architektów było zapewnienie dodatkowych, otwartych przestrzeni do nauki – elastycznych i łatwych w adaptacji do różnych celów, a także wyposażonych w nowoczesne technologie. Budynek ma sprzyjać realizacji nowatorskich metod nauczania i uczenia się, a także wzmacniać interakcje między użytkownikami, pozwalając im uczyć się od siebie wzajemnie, zarówno w warunkach formalnych, jak i nieformalnych Nowy gmach uczelni powstał przy Paddington Green, w centrum Londynu, na miejscu wyburzonego bloku z lat 60. XX wieku. Projektowany był 'od środka na zewnątrz', żeby w pierwszej kolejności zaspokajał potrzeby różnych grup użytkowników. Jego zewnętrzna forma skomponowana z przesuniętych względem siebie tarasów jest przy tym wyrazista i charakterystyczna. Wnętrze budynku zaaranżowane zostało wokół tarasowego atrium – serca uczelni koncentrującego życie społeczne, a jednocześnie – dzięki częściowemu 'rozciągnięciu' go do granicy przeszklonych elewacji – budującego interakcje między wnętrzem a zewnętrzem. Oprócz strefy edukacyjnej, w budynku znalazły się przestrzenie mające sprzyjać nawiązaniu relacji z lokalną społecznością – przestrzeń ekspozycyjna, teatr i kawiarnia. Zostały one ulokowane w sąsiedztwie głównego wejścia. Wybór gamy kolorystycznej elewacji podyktowany był zabudową w najbliższym otoczeniu, wewnątrz zaś zastosowano jasną, drewnianą okładzinę, kontrastującą z wyeksponowanym betonem i nawiązującą do dziedzictwa architektury skandynawskiej. W duchu skandynawskim pozostaje też ekologiczny charakter budynku, który został zaprojektowany jako wydajny energetycznie, żeby zredukować zarówno koszty jego utrzymania, jak i emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Jeszcze w tym roku zakończy się budowa dwóch innych obiektów SHL w Wielkiej Brytanii – biblioteki i centrum naukowego w Sheffield oraz biblioteki Uniwersytetu w Aberdeen w Szkocji. Projekt: schmidt hammer lassen architects Inwestor: City of Westminster College Powierzchnia użytkowa: 24,000m² Koszt budowy: 81 millionów euro Konkurs: 2006 Realizacja: 2008 – 2010 Konstrukcja: Buro Happold, United Kingdom Architektura krajobrazu: schmidt hammer lassen architects Generalny wykonawca: McLaren Construction Ltd fot: Adam Mørk Źródło: bustler.net
AmXP4lhYgVUuqa6CAspBrBMS0hNlmWM14iK86SqKBuM9WcU8VsAPplMRebJw_schmidt-westminster-college-3.jpg
IDYh6YrRppf022DMIcEhIoIvyGfVcr9mpp7YfgMW5fLSjJqoVF3Dz275JU8E_schmidt-westminster-college-4.jpg
09TO4j35J8MRIwOLGyL3pQimfNiPQTAIUh80uLJcjPloBhapqhRcAaecOIiU_schmidt-westminster-college-5.jpg
Bk7bOlKpqlk2orcrAyPRW4nJ1CwgYvLB3KmpcXLXyketyQ4oSYC16ofsLdoV_schmidt-westminster-college-2.jpg
9xRU9pVZbRNUcEFv3GyMBH8HH0Ay6HFGFoSa7wIUjcIsVFUfRkRImDunK65k_schmidt-westminster-college-site.jpg
uZdSpA7fTU5NBaSxpolEh8oHtHP1tWL4Rtx2FthiSCa0vFSS99XbuO3w0THp_schmidt-westminster-college-section1.jpg
RpoEDZnymz7cge1AHVLG9xrRqsTKQu4K7qNiMHxxpS40ZV6s8BeR2ah713jc_schmidt-westminster-college-section2.jpg
i0KHlUk2ygXmL4EDrycWwfIyBy38dVisJTXmNagLm2IU2rWyl8UBxy5KWpQS_schmidt-westminster-elevation-west.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera