Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarna perła

 

Czas czytania: ~2 min


rjq5jlsmKxaV28LqUoddJ4AjldaRivSvEPVvCdpQwdEv7OTcVdakLNK6utGd_studio-rolf-black-pearl.jpeg
Fasada budynku jak surrealistyczny obraz. Zamalowane czarną farbą szyby okien zlewają się z równie czarnym murem. Na tym czarnym tle – jak obrazy na ścianie – rozmieszczone są kontrastujące z nim błyszczące, metalowe ramy – nowe okna przeprute w zaskakujących miejscach. „Czarna Perła” to renowacja starej kamienicy przy Pompstraat 44 w Rotterdamie zaprojektowana przez tamtejsze Studio Rolf.
zzIWkitwEiFswCrZd1XYwxlpfAYAfjvDPbCDGHMJEUqkYHJJgZb5sxusmfpF_studio-rolf-black-pearl-2.jpeg
Stary budynek został przebudowany i zaadaptowany na pracownię i dom architekta. Interwencja ta stała się pretekstem dla stworzenia 'architektonicznego spektaklu' – eksperymentu z przestrzenią i czasem. Oryginalna fasada, choć pod względem formy zachowana w stanie niemal niezmienionym, nabrała zupełnie innego wyrazu. Wnętrze przeszło metamorfozę jeszcze poważniejszą – architekci usunęli większość ścian działowych i część podłóg, przekształcając je w otwartą, sprzyjającą komunikacji przestrzeń. Mimo nowej aranżacji, podobnie jak na fasadzie, także tu widoczne są ślady przeszłości w postaci historycznych ścian nośnych, schodów czy drewnianych belek.
4j0rsabV4NidHwZAObkDKTnFNiYntlQStWsJfxz9iEEjfRuNEWcHrk4URLlY_studio-rolf-black-pearl-3.jpeg
W centrum domu znajduje się konstrukcja z drewnianych listew – potężna, rzeźbiarska struktura pełniąca praktyczną funkcję obudowy na instalacje i rury, które przebiegają przez 'wyczyszczone' ze ścian wnętrze. Chcąc osiągnąć wrażenie abstrakcyjnej przestrzeni kształtowanej przez długie perspektywy, otwarte widoki i geometryczne formy, architekci usunęli wszystkie niepotrzebne ich zdaniem balustrady, balkony, poręcze i drzwi. Uzyskany efekt 'stapiania się' ażurowych podłóg, ścian, schodów i sufitów porównują do nierealnych wizji holenderskiego malarza i grafika M. C. Eschera.
VPx7z6UQcyROTbip80mMoUXNbDh5Mk99fqLygOSECE076joPdBuYGMI4rHS1_studio-rolf-black-pearl-4.jpeg
Na parterze budynku umieszczono pracownię, z której można wyjść do bambusowego ogrodu. Piętro przeznaczono na przenikające się, półotwarte strefy: mieszkania, gotowania, jedzenia i spania, a także łazienkę i garderobę. Na szczycie budynku, po usunięciu oryginalnego dachu krytego dachówką, ulokowano szklarnię z jacuzzi oraz zielony taras. Fasada została zaprojektowana we współpracy z biurem Zecc Architects z Utrechtu. Źródło: Studio Rolf, baunetz.de fot. Frank Hanswijk
ifBI7BHDqjneAYSGD9ENZYrU1GmRWJEVzhp8MXlmFnMxlp7xAwJMRDLGZuxh_studio-rolf-black-pearl-6.jpeg
ioutxLf4GtKuDaFg7nfTntT5DkaE3uWxtKzmlSKt0eWd2uq6zKPfdwA1kKOM_studio-rolf-black-pearl-8.jpeg
qHfGBUdxtl8swPSXtvRVyZKvCFGtcDA4H07YRtrbEzuP0DenSYfxXXAO50X6_studio-rolf-black-pearl-9.jpeg
waZGuw69DrNwGUTVj3Ft1xKkTCmtiAL0ZdNICWCsdRdLs66XDdZ36a1bQ65C_studio-rolf-black-pearl-10.jpeg
vzcPHnHwCaODdnGlKxr23tGoilKOc1wtqGNQY3BFA7Yae8zLzOzEnUnvCqWZ_studio-rolf-black-pearl-sections.jpeg
2mia3VrdJ6dvanPQve2vU00z7IqgJXA0lis8HwcztZd3c0P8xSL3H0qkGCvE_studio-rolf-black-pearl-plans.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera