Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zielone fale

 

Czas czytania: ~2 min


lm5xPyyUmizZTS3FlocaLd9tjP1whNgOpAMQ6l5WWC3IB2byxdPO2swnFmtJ_labels-berlin2-hhf-architects.jpg
Na brzegu Sprewy, w berlińskiej dzielnicy Osthafen powstał budynek w zielone fale. Pokrywające jego elewacje pasy nieregularnych arkad pełnią nie tylko rolę ornamentu, ale także 'przykrywki' dla mało estetycznego, a niezbędnego wyposażenia obiektu.
0dG2NEawkOgfTPfHPZTfifp1k82mYrhZ2ALKk9w9cPfjwtEyyUoDAkv61aG8_labels-berlin2-hhf-architects-2.jpg
W zaprojektowanym przez pracownię HHF Architects Centrum Mody Labels Berlin 2 mieszczą się salony wystawowe ponad 30 międzynarodowych marek, a także część ogólnodostępna z restauracją i tarasem na dachu. Intencją inwestora było zapewnienie najemcom budynku nie tylko przestrzeni dla dużych wystaw i pokazów, ale także warunków dla organizowania mniejszych prezentacji dla indywidualnych klientów.
qp4GoNlZ6js4KIIxrBAASV36zN9nyzbS9zdoJtceCBsHek7Trhk2YlwrnXK1_labels-berlin2-hhf-architects-3.jpg
Punktem wyjścia dla rozwiązań formalnych obiektu był sąsiedni budynek magazynowy, w którym – po renowacji i częściowej rekonstrukcji – w 2006 r. otwarty został Labels Berlin 1. Charakter wnętrz i fasady historycznego budynku definiuje rytmiczny, arkadowy układ okien. Motyw ten zainspirował autorów nowego obiektu, którzy powtórzyli motyw arkad, przekształcając go w rodzaj przeskalowanego ornamentu pokrywającego wszystkie elewacje. Połączenie dwóch różnych, sinusoidalnych krzywizn w prefabrykatach tworzących konstrukcję budynku i zielone 'fale' na jego elewacjach, wprowadza wyraźną identyfikację wizualną Labels Berlin 2, a przy tym stanowi łącznik z sąsiednią zabudową. Jednocześnie, wykonany z betonowych elementów ornament tworzy ścianę kurtynową chroniącą wnętrze przed wahaniami temperatury i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Dodatkowo, przestrzeń pośrednia powstała między dwiema warstwami elewacji umożliwiła ukrycie zewnętrznych ekranów słonecznych, systemu oświetlenia i kamer ochrony. Podwójną funkcję pełni także wyeksponowana wewnątrz betonowa konstrukcja, zintegrowana z systemem kontroli temperatury w budynku. Wewnątrz betonowych elementów poprowadzono rury, którymi płynąć może zimna lub ogrzana woda czerpana ze Sprewy. W zależności od pory roku, betonowe ściany mogą działać jak kaloryfery lub chłodzić powietrze w budynku. Dzięki takiemu rozwiązaniu, zużycie energii w budynku udało się zredukować o 40%. Centrum wystawiennicze Centre Labels Berlin 2 Lokalizacja: Osthafen, Berlin Projekt konkursowy: 2007, 1 nagroda Realizacja: 2007–2010 Klient: LABELS Projektmanagement GmbH & Co. KG Autorzy projektu: HHF architects Zespół projektowy: Tilo Herlach, Simon Hartman, Simon Frommenwiler oraz Cella Hubel, Walter Gloor, Yujin Hirase, Janna Jessen, Tonja Kersting, Okhyun Kim Powierzchnia użytkowa: 6’630 m2 Konstrukcja: PPW D. Paulisch + Partner Fot: Iwan Baan źródło: plusmood.com
RKNSAJzAnzOWUXvjQ9Oq1fdbuLM8tbYkPOzJIZ4VW9E6Z2mzVFpd5FHxZKQn_labels-berlin2-hhf-architects-4.jpg
gOIVifH6T39FqRbW53vmiMJsiZ86OmV3QLgGK5GU5zOvDbIySybvXwDU91YP_labels-berlin2-hhf-architects-5.jpg
5ZbAh7E0Kt2mb3ag3cZ2HnbNpG4E1gMNITs2lDoKX4li2PQpNa318fZq7C83_labels-berlin2-hhf-architects-6.jpg
s48ItRoFKa05u80LK79A8TOryRUUbnqpksWQYnX4Gc39pYJKVzcOLOlCEkxO_labels-berlin2-hhf-architects-7.jpg
7XmSfbnhiMzGT9IJpsUVxpPgkvTNaRP9EOo1xpkh47IBOZi0tPO4rvym8kRE_labels-berlin2-hhf-architects-section.jpg
4mnX2R30tJshBdPfKliOI0t6Hxzy1r9P5OejiEyE8kENiUzDGhMu2oi0MRLC_labels-berlin2-hhf-architects-ground-floor.jpg
wObPMuMeVfRGRdv81mUJQJ5ANUmAZZgvYKMJ3F79ZJYlDOKI5e8CsiKEIjZH_labels-berlin2-hhf-architects-plans.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera