Krzywa ciągłość - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Krzywa ciągłość

 

Czas czytania: ~1 min


uJk9SrffSt5mc15uSCyXRG4rJ3rmCzCVs87Yql1zkIy8J1JqnMEcE8XvO0j8_studiovelocity-one-room.jpg
„Niewygodna”, długa i wąska działka, na której powstać miał pawilon zakładu fryzjerskiego w japońskim mieście Nagoya, zainspirowała architektów ze Studio Velocity do eksperymentowania z przestrzenią. W jego efekcie powstała łagodnie wygięta bryła, której pozbawione podziałów wnętrze ma dawać wrażenie ciągłej, płynnej formy.
HzC0Z2b13KC0ivK5CXYSwfoxfjPBSXnRv88dhQG8lCGkFMhhAsf38zfDxaJc_studiovelocity-one-room-2.jpg
Przeznaczona pod budowę działka miała zaledwie 9 metrów szerokości i 20 metrów długości. Ulokowany na niej pawilon ma powierzchnię 41 metrów kwadratowych. W jego wnętrzu wyodrębnione zostały trzy strefy: część wejściowa, której szerokość nie przekracza szerokości drzwi wejściowych, część centralna mieszcząca salon fryzjerski, z pięcioma małymi oknami, z których roztacza się widok na ogród oraz ostatnia, największa część ze stanowiskami mycia włosów. Pozostałą na działce przestrzeń zajmuje ogród, miejsca na suszenie prania oraz mały parking na dwa samochody.
PaCxzMXJVsFISJwLSapquRW5S9CdecqbQG7NfI0oJg7pOzFolN9jWZxpVJpL_studiovelocity-one-room-3.jpg
Jak wyjaśniają architekci, kształt budynku powstał przez „rozciągnięcie” drzwi wejściowych. Pierwsza strefa ma taką samą jak one szerokość i wysokość, a więc jest dość ciasna, jednak każda kolejna sekcja jest większa od poprzedniej – zarówno w wymiarze wertykalnym, jak i horyzontalnym. Krzywizna bryły budynku została wyznaczona tak, by patrząc z obu jej końców odnosiło się wrażenie ciągłości przestrzeni. Potęguje je biel wygiętych ścian i wypełniające wnętrze światło. Fot: Kentaro Kurihara Źródło: dailytonic.com
RVjA8eGojB6Dhwp04vaS7HjzbKitONliQjM7EJW3x6XFguKiA9zofVpiWjDo_studiovelocity-one-room-4.jpg
70fjZhyH3VFpMiHGnzf2eEVb8VfNVLZy3w8j8tkTZOBmfajrSH3eiRTU5U9V_studiovelocity-one-room-5.jpg
vmjs2iYFlEgDJsf2KhKWzCfHieO98d86WaDo9prrWXJI8bHJOhKeSiRW1Pr2_studiovelocity-one-room-6.jpg
8Ww9n86BkMSvNMXJk7eUf5MKSRbpIAuGGQn3xnQrC8GQspwHJQZbEj6ulwf7_studiovelocity-one-room-7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szpital w Otwocku – wyniki konkursu architektonicznego
Szpital w Otwocku – wyniki konkursu architektonicznego

14 października 2021 roku rozstrzygnięto dwuetapowy realizacyjny konkurs architektoniczny na koncepc ...

Gdańskie wnętrze mieszkania w stylu bauhaus – prezentacja online i wywiad
Gdańskie wnętrze mieszkania w stylu bauhaus – prezentacja online i wywiad

Chociaż niemiecka szkoła Bauhaus zamknięta została w latach 30., duch modernizmu przetrwał, a dziś c ...

Naturalny materiał łączący tradycję i nowoczesność. Tytan-cynk w architekturze. Webinarium VMZINC®
Naturalny materiał łączący tradycję i nowoczesność. Tytan-cynk w architekturze. Webinarium VMZINC®

Zapraszamy na webinar firmy VMZINC®, który poświęcony będzie szerokiemu zastosowaniu blachy tytanowo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera