Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarna Pantera

 

Czas czytania: ~2 min


pnGgOfi9kcOvh4winE7mqj0wMhCdTMmSeYUF86nAkiZIqwejbzidF3msoCMH_mp09-gsarchitects.jpg
Projektanci z austriackiej pracowni GSarchitects ZT-GmbH są przekonani, że architektura powinna opowiadać historie, wyrażać idee, przekazywać treści. Zaprojektowany przez nich budynek głównej siedziby austriackiej firmy MP09 Pachleitner Group w Grazu przypominać ma czarną panterę gotową do skoku. Dynamiczna, drapieżna forma budynku oddawać ma charakter przedsiębiorstwa, które w ciągu kilkudziesięciu lat od powstania z niewielkiego rodzinnego zakładu stało się poważną firmą działającą na skalę światową.
kuMwKTCeIIbnD1xsxRGfFBWUu9tSfwGcBLQkhprPZWUmXQDIedKMiWuuVrDx_mp09-gsarchitects-2.jpg
Budynek głównej siedziby firmy jest z założenia transformacją jej filozofii na formę architektoniczną. W intencji jego projektantów, „Czarna pantera” nie tylko opowiada historię przedsiębiorstwa, ale także ma jej nadać wymiar emocjonalny, przekładając ją na fizycznie i rzeźbiarsko rozpoznawalny, materialny kształt. Usytuowany przy wjeździe do Grazu budynek został także pomyślany jako swoista brama do miasta.
0yo96wcQ6nw0LNXjivuB2f5C0FeY8SGlJ1YHrZM6PR7nLp6nXBaqfclVanoP_mp09-gsarchitects-3.jpg
Planując budowę swojej nowej siedziby głównej Pachleitner Group – firma specjalizująca się w projektowaniu i wprowadzaniu na światowe rynki okularów i biżuterii – we współpracy z Wegraz (lokalną instytucją zajmującą się rewitalizacją tkanki miejskiej), ogłosiły w 2006 r. konkurs na projekt biurowca z częścią przeznaczoną na wynajem, restauracją i sklepem firmowym oraz hotelem. Chcąc przybliżyć architektom swoje oczekiwania wobec charakteru obiektu, organizatorzy pokazali im zdjęcia samolotów, statków i samochodów. Autorzy zwycięskiej pracy – GSarchitects ZT-GmbH – wyprowadzili z tych ilustracji ideę budynku, którego dynamiczna, pełna napięcia, a przy tym elegancka forma kojarzyć się ma z przyczajoną, gotową do biegu czarną panterą.
NIzp5RmZPKQoDi8Ralj9jtsE9VU8tEnLikCgWzemIBbHCbcwQCsIEn9XNVmd_mp09-gsarchitects-4.jpg
Budowa MP09 rozpoczęła się w 2007 r., zakończyła w maju 2010 i kosztowała 32 miliony euro. Wolno stojący budynek powstał w bardzo zróżnicowanym kontekście architektonicznym i urbanistycznym, który tworzą: stadion piłkarski UPC-arena, lodowisko, centrum handlowe Murpark, bloki mieszkalne i domy jednorodzinne. Usytuowany jest bezpośrednio przy tworzącej ring wokół miasta ruchliwej trasie Liebenau, na trójkątnej działce o nachyleniu w kierunku południowo-wschodnim.
kqjitaSRwNct8wCuxUQoI4rSxVfaLXuPAQICZkwkfn3Fl0MpFotLVthYJyeP_mp09-gsarchitects-5.jpg
Ostro cięta, rzeźbiarska bryła pokryta czarną, szklaną okładziną wznosi się nad betonową platformą. Jej charakter zmienia się stopniowo, przechodząc od zwartej formy w głębi działki do dynamicznie rozbitego wspornika zwróconego w kierunku miasta. Wrażenie napięcia podkreślają długie pasy okien. Wnętrza biurowca definiują precyzyjnie dobrane detale, faktury i kilka kolorów, które – podobnie jak specjalnie zaprojektowane meble – tworzą spójną całość z architekturą budynku. Projekt: Głowna siedziba MP09 Uniopt Pachleitner Group („Czarna Pantera”) Lokalizacja: Graz, Austria Powierzchnia działki: 10.940 m² Powierzchnia użytkowa: 14 438 m² Projekt: 2006 Realizacja: 2007-2010 Koszt realizacji: 32.000.000 Autorzy: Danijela Gojic, Michael Gattermeyer, Brigitte Spurej-Jammernegg Biuro architektoniczne: GSarchitects ZT-GmbH Współpraca: Mathias Flacke, Robert Lamprecht, Doris Loidfellner, Werner Maiacher, Ana Ocic, Siegfried Pavel, Peter Rous, Nirmala Salkic, Hubert Schuller, Martha Stieg, Rainer Strele, Eva Zagler Inwestor: Dr. Michael Pachleitner Privatstiftung
Igm58Pz52ZmyPXwJqjVJzrKHxT4XvGzJBc120zI7k0QLMdupuzw6VdAAucB9_mp09-gsarchitects-7.jpg
sd1QpPXlcHsBsR1ZK4bpJkKRiHe4fEfQjt4LPXburadADFmB8wM9My4yifme_mp09-gsarchitects-8.jpg
slqCGKGeEerHWF1pTxr1AEbUkT4FKKsytO6XDBS48vK0mBdOHQ3SoHb5aULu_mp09-gsarchitects-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera