Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wielce wyciszony

 

Czas czytania: ~2 min


mZLjtf9xhAC5rxirzSmrABBVYUpfhOF532CFMrIHbJzRuEwbXT4Chh9ZBIXq_mdma-bronks-youth-theater.jpg
Fasada budynku jest jak passe-partout. W betonową ramę wkomponowana jest szyba, za którą kryje się sztuka. Tyle że to nie grafika czy rysunek, ale teatr. To Bronks Youth Theatre w Brukseli zaprojektowany przez pracownię MDMA (Martine De Maeseneer Architecten) to jeden z sześciu budynków, które znalazły się w finale konkursu o nagrodę Miesa van der Rohe w 2011 r.
64eNWQ7Uzb6FzurxdHrCgRkiodr8awEjr2UyrJrQPXAe3FtQbq8favzvi2hB_mdma-bronks-youth-theater-2.jpg
Zrealizowany w 2009 r. budynek teatru ulokowany jest w centrum miasta, przy Varkensmarkt (Marcé aux porcs). Jego forma w decydującej mierze została zdeterminowana wymogami akustycznymi. Jak mówią sami architekci, w gruncie rzeczy budynek teatru nie jest niczym innym niż dwoma dużymi pudełkami umieszczonymi jedno w drugim, z zachowaniem marginesu umożliwiającego zorganizowanie komunikacji i odpowiednie wyciszenie sal teatralnych. Prosta jest również organizacja wnętrza – środkową kondygnację zajmują sceny, dolna, częściowo zagłębiona poniżej poziomu gruntu, mieści recepcję, sanitariaty i zaplecze techniczne. Na poddaszu zaś ulokowano część administracyjną i kawiarnię przy foyer.
IuGTlVoIrRshKCLVhK6l4qUsk7MS35qgHbHg2Sklx8ZRGEEILBvAAIp9RPM8_mdma-bronks-youth-theater-3.jpg
Drugim ważnym czynnikiem, który zadecydował o formie budynku, była jego lokalizacja. Jako że powstał on w historycznym centrum miasta, architekci musieli uwzględnić szereg uwarunkowań i ograniczeń – perfekcyjnie dopasować jego wysokość do linii dachów sąsiednich budynków, utrzymać rytm okien i harmonijnie wkomponować fasadę w otaczającą tkankę architektoniczną. W przeciwieństwie jednak do sąsiedniej zabudowy, wśród której przeważają domy mieszkalne, tu architekci musieli pomieścić program publiczny. I chcieli, żeby tę funkcję było widać już na pierwszy rzut oka.
LWrtpt3iPoPtgP3HkGbjT1yY8raNmGnlxr23mPdC0QylhJvouCBn2zPk3XaP_mdma-bronks-youth-theater-5.jpg
W przeciwieństwie do zamkniętej, tylnej elewacji, która chroni salę teatralną, fasada budynku skomponowana z dwóch horyzontalnych pasów przeszkleń ujętych w betonową ramę jest otwarta i transparentna. Cofnięta w głąb ściana sali teatralnej może zostać rozsunięta, co pozwala stworzyć dla spektakli tło w postaci prawdziwego życia ulicy. Ponieważ teatr powstał z myślą o ludziach młodych, ten kontakt z żywą ulicą i miastem jest szczególnie ważny.
oNm6kYl9K3dcCarZegl7Ec4M8xUOICxeb5cQbgEV65XQtv6cODzZzSLp4Hbk_mdma-bronks-youth-theater-6.jpg
Projektując wnętrze teatru, architekci chcieli stworzyć przestrzeń elastyczną i możliwą do adaptacji do różnych potrzeb. Dlatego wprowadzili szereg elementów mobilnych, umożliwiających jej dowolną aranżację. Jest wśród nich umieszczona między dwiema salami ruchoma ściana pokryta z obu stron lustrami i umożliwiająca kierowanie ruchem publiczności, teleskopowa widownia czy mechanicznie podnoszona scena. Mobilne ekrany akustyczne w dużej sali teatralnej umożliwiają jej podział na dwa mniejsze pomieszczenia. Dzięki takiej organizacji przestrzeni, w teatrze mogą być prezentowane jednocześnie dwa spektakle. Część recepcyjna może zostać zaadaptowana na salę warsztatów. Kawiarnia, do której prowadzi osobna klatka schodowa i winda, może funkcjonować niezależnie od teatru. Przez jej przeszkloną fasadę roztacza się widok na plac i nabrzeże. fot: Filip Dujardin, Marie-Françoise Plissart źródło: worldbuildingsdirectory.com Daniela Szymczak
6ezXwDUrmr0RGDf4WJyeBXHTC8PzMRffGinyjCj9PsjbNfHNZfb8llkONb8R_mdma-bronks-youth-theater-ground-floor.jpg
6FBEbejvlEbagp1nfAASw2C2plGUweAdjoTng4bXrRoBx3deljrl0f2Rq7aw_mdma-bronks-youth-theater-level-1.jpg
iLZWSQ18MIepErY9hjnZ85RHlm7Mbpflqyc1m840XNKhTUL4MfErG2kzA8Gq_mdma-bronks-youth-theater-section.jpg
ibMVI7cqk8oB07342BeVhV4c8QGCd99Wo4H1QMC4ggHIfZsbqtZqN2QcDmFX_mdma-bronks-youth-theater-sectioncc.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera