Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowa szachownica

 

Czas czytania: ~2 min


ftG3rxaRSLQF1XceLzVXWhkAJGNAV3c60HfjuSVtbwJ0vlMUR3LaWvDD67H7_nik-atelier-thomas-pucher-bramberger.jpg
Austriacka pracownia Atelier Thomas Pucher w Polsce kojarzona jest przede wszystkim z projektem nowej siedziby Sinfonii Varsovii, który zwyciężył w rozstrzygniętym w listopadzie ubiegłego roku konkursie. Dziś prezentujemy zrealizowany przez nią biurowiec NIK w Grazu zaprojektowany wspólnie z biurem Bramberger Architects.
tNSm2imoLGTGL0TeGpLBofnGh2FpkLqyImSHh75x8i3QkzPqm8ftwFtfl9ae_nik-atelier-thomas-pucher-bramberger-2.jpg
Projekt budynku został wybrany w zamkniętym konkursie przeprowadzonym w 2007 r., a jego realizacja zakończyła się w 2010r. NIK jest laureatem austriackiej nagrody im. Fishera von Erlacha w kategorii budynków biurowych.
pLilZw6x4yq3mjbC4qayrWa0VPLRPIJsNjnnCoNUwMFZ9Zw7pUwcQMoNEeUM_nik-atelier-thomas-pucher-bramberger-3.jpg
Biurowiec NIK powstał w centrum miasta, między Nikolaiplatz i Entenplatz. Ta ważna pod względem urbanistycznym, choć nieuporządkowana dziś, lokalizacja ma w ciągu kolejnych dekad przejść stopniową transformację. Heterogeniczna sytuacja urbanistyczna i architektoniczna, w której mieszają się style i gęstość zabudowy, wymagała z jednej strony wytyczenia wyraźnej granicy przestrzeni – przy Nikolaiplatz, z drugiej – wprowadzenia wolno stojącej, wyrazistej formy architektonicznej – od Entenplatz.
2py5jk0yYqEAXii1W0jaZoabfRdRcJfx3ODP0QMl3sCQCN6rIGXMz9Uyy49t_nik-atelier-thomas-pucher-bramberger-4.jpg
Ze względu na złożone wymagania urbanistyczne, techniczne i ekonomiczne, architekci zdecydowali się na budynek o spokojnej i minimalistycznej formie, który w swojej prostocie staje się rzeźbą, dominantą porządkującą otoczenie. Wysokość biurowca dostosowana do sąsiednich budynków oraz transparentność jego elewacji tworzą płynne przejście między strefą gęstej zabudowy a otwartą przestrzenią placu.
MzxyrF8ZP1I5bw514PpSXX2TZu9yGDqmFl8bGqfFErwWjdY8gBfOfmfZrJpG_nik-atelier-thomas-pucher-bramberger-6.jpg
Na bazie prostej, stalowej ramy konstrukcyjnej wypełnionej lekkimi panelami ścian powstała prostopadłościenna bryła, której elewacje pokryte są wzorem wielkiej szachownicy ułożonej z pełnych i przeszklonych kwadratów. Pełne ściany pokryte są aluminiową okładziną o złotawym odcieniu. Od strony wnętrza wbudowano w nie regały na archiwa oraz garderoby.


Budynek biurowy NIK
Projekt konkursowy: 2007 r.
Realizacja: 2007-2010
Projekt: Atelier Thomas Pucher & Bramberger
Zespół projektowy: Thomas Pucher, Alfred Bramberger, Martin Mathy, Maria Richter-Trummer, Hans Waldhör, Ingmar Zwirn, David Klemmer, Christof Schermann, Boris Murnig, Sahar Arjomand Bigdely, Thomas Zach
Lokalizacja: Graz, Austria
Powierzchnia użytkowa: 1.400 m²
Konstrukcja: Peter Mandl ZT GmbH

Fot: Andreas Buchberger, thomaspucher.com

Zobacz projekt Sinfonii Varsovii
mzyFColsiWjsh4iSn2I22jCXavy2W6kAn4mC0dqQ5lOIXkXMcdqjXctJXISa_nik-atelier-thomas-pucher-bramberger-7.jpg
NqgBskk2PhXzev68qYYhAaKQhp1rRFVjGehnMaklXiHthgZRXeMtpuoLSV17_nik-atelier-thomas-pucher-bramberger-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera