Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Japońska purchawka

 

Czas czytania: ~2 min


xNB6AV3eoukFY9WOkKcuG5Xm5TF2lu37oRmH25kwVRUAO50jxqOSmqgZLZzh_purchawka-shuhei-endo-1.jpg
W Japonii nie rosną purchawki, ale centrum edukacyjno-wystawiennicze, które powstało w mieście Sayo-cho do złudzenia przypomina ten grzyb.
WaFNbc1PxQYbLrP6lz8ifJRzRsiVxSTcPRKuKVOWB8UCwZBWA6oPBHRmA4fD_purchawka-shuhei-endo-4.jpg
Shuhei Endo – to japoński architekt, którego projekty nie są tylko funkcjonalnymi budynkami czy odpowiedzią na zapotrzebowanie zleceniodawcy, ale też eksperymentami, wynikami poszukiwań i formalnych, i technicznych.
Vog6qrfd3gWzSXIXnyi7ea4vhm9NsRS1LrH6Bp4DLF4OTEbCaRyyLPWrCq1Y_purchawka-shuhei-endo-5.jpg
Budynek, który Endo zrealizował w latach 2006-8 w mieście Sayo-Cho w prefekturze Hyogo – to zamówienie lokalnych władz. Powstał by pełnić funkcję miejsca, gdzie każdy może przyjść, poszerzyć swoją wiedzę i rozwiać wątpliwości na temat ochrony środowiska, zmian w nim zachodzących, stanu badań i tego, co każdy może robić, by chronić naturę.
TQ7nEFUUsESjfoUKaTandU7Qn8m6KEUBegzPnvOnZ6HgGruCKMV9dI2dkOQj_purchawka-shuhei-endo-6.jpg
Zleceniodawcy zależało więc na tym, by budynek swoją formą sygnalizował funkcję, by sam z siebie sugerował, że jest miejscem, związanym z naturą i jej ochroną.
Az7SGGRYcOBJpExdDm8rJ15Kgtqn6ecXcXWoj5yw68EIFst6mHBfMGXj6eOW_purchawka-shuhei-endo-7.jpg
Japoński architekt zaproponował więc budowlę z drewna cyprysowego, opartą na bardzo lekkim stelażu. Gmach ma organiczną formę trzech obłych „zlewających się” ze sobą skrzydeł. Cyprys – to jeden z najpopularniejszych gatunków drzew w Japonii, jego użycie jest oczywiście gestem ekologicznym – środowisko chroni się także, używając wyłącznie lokalnych materiałów budowlanych.
hEbWw0HCi8BL5hkot74G8a51s3E9HaW8LU91GjcZZfuQOCcWeo7MHwcxFiEk_purchawka-shuhei-endo-3.jpg
O ile we wnętrzu budynku pojawiają się wyłącznie deski, tak część zewnętrznych elewacji budynku obłożono grubymi na 1,2 mm ekranami z blachy (która w naturalny sposób rdzewieje, nabierając pasującego do drewna koloru czerwonego).
IRl77Ry3JqGg3762Cv36uQx9guIoqDW4AbIFoh2qZC7AnlBHDOa7BTzExemR_purchawka-shuhei-endo-2.jpg
Budynek stanął na szczycie niewielkie wzgórza. Cienkie deski i rdzawa blacha, z których jest zbudowany, doskonale stapiają się z zalesioną okolicą, a organiczny, jakby „płynny” kształt całego gmachu powoduje, że budynek nie wydaje się być „intruzem” w tym miejscu.
Podobnie jak wszystkie pozostałe projekty Japończyka, tak i ten powstał według zasady, by za wszelką cenę zminimalizować wpływ, jaki wywierają na środowisko nowobudowane gmachy, by nie szkodzić naturze. Shuhei Endo uważa, że szacunek dla środowiska architekt wyraża zarówno stosując odpowiednie technologie (zielone źródła energii, oszczędność wody, segregacja śmieci), jak i nadając budynkowi formę, która nie zakłóca porządku natury. Foto: paramodern.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera