Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wklęsłe w wypiętym (lub odwrotnie)

 

Czas czytania: ~2 min


mce7EG8p7EvcuYRVJN8VBYFei82DtbpkWOrphovJtCCUGhsyNZAZ20aXo63K_steven-holl-cite.jpg
Forma budynku jest efektem połączenia dwóch metaforycznych stref – „pod niebem” i „pod wodą”. Ukończone właśnie Cité de l'Océan et du Surf w Biarritz we Francji zaprojektowane przez Stevena Holla i brazylijską artystkę i architektkę Solange Fabião to muzeum oceanu i surfingu. Jego otwarcie zaplanowano na czerwiec 2011 r.
Międzynarodowy konkurs na projekt obiektu rozstrzygnięty został w 2005 r. Zadaniem architektów było stworzenie koncepcji budynku oraz ekspozycji muzealnej, które będą poświęcone morzu i surfingowi, ich aspektom naukowym i ekologicznym oraz znaczeniu dla człowieka z punktu widzenia wypoczynku i rozrywki.
AdmAzPgWuDSOPNu8oLibE46ivI9rBEKKEbzxCaPiwIQXXtRjDGrABdad1oqm_steven-holl-cite11.jpg
Cité de l'Océan et du Surf składa się z dwóch części: centralnego placu otwartego na niebo i widok morza na horyzoncie oraz zasadniczego budynku, w którym mieści się część ekspozycyjna.
nfN4jMi2sM2jqnv1YAmna6EUgFh3meirblcTGmtSugBkvXA9EPdVKZp7RpAz_steven-holl-cite-2.jpg
Place de l’Océan to charakterystycznie wygięta, główna przestrzeń zewnętrzna, pomyślana jako miejsce organizacji wydarzeń kulturalnych, festiwali a także innych aktywności. W jego południowo-zachodnim narożniku ulokowany został betonowy skatepark, który ma ilustrować związek między surfingiem i skateboardingiem. „Wypukła” część obiektu mieści strefę ekspozycyjną. Dynamiczny, krzywoliniowy kształt ścian i ramp organizujących jej wewnętrzną przestrzeń podkreślać będą wyświetlane na płynnie powyginanych płaszczyznach filmy i projekcje wideo, ożywiające surowe pomieszczenia grą świateł i obrazów.
O32xOa6EwhjvUfp4zdrtH1rT4O4KTJUyUfSrSk964ERwHanAKfZsbrLJmlRU_steven-holl-cite-4.jpg
W założeniu autorów projektu, budynek miał w pełni wykorzystywać zalety nadmorskiej lokalizacji, wpisując się w jej charakter. Na osi oceanu, w kierunku wschód-zachód, powierzchnia działki została lekko zagłębiona, dzięki czemu obiekt nie zakłóca widoku na wielką wodę. Zastosowanie lokalnych gatunków roślin sprawia, że nowe założenie płynnie łączy się z naturalnym krajobrazem okolicy.
C2qcVWN6ttRfkQAILTRzFV17xFe4FKyFUKajOaq4X4ARwbyUl5TkroaakAEN_steven-holl-cite-6.jpg
Przy południowej i północnej granicy działki plac się wypiętrza. Od południa fasada budynku tworzy zadaszoną przestrzeń przeznaczoną do gry w ping-ponga i innych rozgrywek sportowych, a także pomyślaną jako schronienie na wypadek niepogody w czasie wydarzeń i spotkań organizowanych pod gołym niebem.


Architektura: Steven Holl Achitects + Solange Fabião
Projekt: 2005
Realizacja: 2005-2011
Inwestor: miasto Biarritz
Powierzchnia: 3,8 tys m2
Program: przestrzeń ekspozycyjna, audytorium, restauracja, kafeteria, biura, plac publiczny

fot: Solange Fabião, Steven Holl Achitects, designboom.com
4wTtV46kDLXwNKLEWK5SMCLzUmf1u0NrwjHDWEI6nSMmpPSrUg0YoH3Y0xmg_steven-holl-cite-8.jpg
NnH1Vg2zq7VkopqaZCfzKSm8eeVADCgLcyg185t23G0EMK7aDspEzfJBk8TN_steven-holl-cite-10.jpg
md4lzN57Ofex9363X7nyjmLQYV5yJZNRgO7gok1XiJF9XJ56tt6AzRWKpsGl_steven-holl-cite-14.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera