Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Koszyk sztokholmski

 

Czas czytania: ~2 min


k1K6XNoGeB8htwpdJ7Frra5E5VAHt0SATnNME1ZyByRBKsmkCB6p8JyJpLKI_waterfront-sztokholm-2.jpg
W Warszawie rośnie gigantyczny Stadion Narodowy, często porównywany do wiklinowego koszyka. Sztokholm od niedawna ma swój „koszyk”.
5kIKqbLweOiGW5oLpQYg67F8SQUAaqJdiktmVEcAFfn71KkBi5Rf0XUrw0Ry_waterfront-sztokholm-3.jpg
Stockholm Waterfront, którego budowa zakończyła się w ubiegłym roku, to ogromne centrum konferencyjne, z hotelem, biurowcem i salą koncertową. Ulokowane w samym centrum, tuż obok głównego dworca, nad zatoką Riddarfjärden, zajęło jedną z najlepszych lokalizacji w tym mieście.
UB2MJfWBVKuqS1CLBMQgXipNxbIAUl5nMbyuoy4ZNUZoPg7ZlHznDVPqa4kG_waterfront-sztokholm-4.jpg
Jednak zabudowanie tego terenu nie było łatwe – na niewielkiej, trójkątnej działce architekci musieli zmieścić kilka funkcji, a centrum kongresowe dostosować do potrzeb kilku tysięcy użytkowników jednocześnie. Od początku było wiadomo, że połączenie w jednym kompleksie sali konferencyjnej dla trzech i sali jadalnej dla dwóch tysięcy ludzi (takie były wymagania inwestora) jest tu niewykonalne. Dlatego też projektanci połączyli obie te funkcje w jednej sali, budując w niej system ruchomych foteli i stołów, które łatwo przesunąć, w zależności od potrzeb.
0XXyW9BoqxeIICyIsHJdvcOWXoBgHuy35TO0O43Twa0aiKsqqsMlCeRCdtkY_waterfront-sztokholm-5.jpg
Projekt Stockholm Waterfront stworzyła pracownia White Arkitekter. Stworzyła ona kompleks budynków, który jest spójny i funkcjonalny, a zarazem nie tworzy jednej, ciężkiej bryły. Architekci wykorzystali lokalizację działki tuż nad wodą – nad brzegiem ustawiając najbardziej oryginalny z budynków (za nim stanęły hotel i biurowiec, bardziej zachowawcze, przeszklone prostopadłościany). Wizytówką kompleksu stał się budynek frontowy, w którym znalazło się główne wejście do centrum kongresowego oraz dwie największe sale – wspomniana już, wyposażona w ruchome krzesła, oraz druga, na najwyższej kondygnacji, z której rozciąga się piękny widok na zatokę.
BgxWEotPrRnJ5oxyQG9WzLJWqZxGnQv6YMpr23w24lQdHrNYKJKFaMcD486b_waterfront-sztokholm-6.jpg
White Arkitekter frontowemu budynkowi nadali kształt trójkąta o zaokrąglonych kątach, a cały „opakowali” w parawan, wykonany ze stalowych pionowych listewek. Ten parawan „owija” budynek jak wstążka, ale jest nierówny, zagina się i wybrzusza; jest zarazem przejrzysty, widać, że jest tylko zasłoną dla budynku, który w rzeczywistości ma inny kształt – wszystkie te zabiegi powodują, że cała kompozycja wydaje się nierealna, niezwykła, przykuwa uwagę. Foto: Wojtek Gurak, archdaily.com , en.white.se
ayEsZSFgRxwZd4tUBnWnUZD3rSJwftS73DmO1sj8hzX1V8lvlyPSlt6aV9yU_waterfront-sztokholm-7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera