Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gra kolorem

 

Czas czytania: ~2 min


nVvwMySOsAUmtYyAPNlZXsC9CFaQZk6lGoCkVJySPtq5vPsEzWPQn5mCb0rx_h2o-avondale.jpg
Projektując centrum naukowe z biblioteką w Melbourne, architekci z pracowni H2o postanowili ubrać 'prozaiczną' funkcję i ekonomiczną formę budynku w abstrakcyjną kompozycję mocnych barw i przerysowanych wzorów.
LIEL6rRUEtfKPamaXUsdux081wDkEEJWYzMPeV55sqVWdbqqSrFwfIcjFFA3_h2o-avondale-2.jpg
Zespół Centrum Naukowego i Biblioteki Avondale powstał w typowym krajobrazie przedmieść australijskich miast, na narożnej działce, w sąsiedztwie restauracji McDonalds, ulicy handlowej i warsztatów samochodowych. Jego część stanowi dawna sala gimnastyczna, obok której wzniesiona została druga bryła, mieszcząca bibliotekę i sale edukacyjne.
ifUasizkMQXwdGCOhfzRfPuR0PBIfVGSE50pcJGFjsMl8yjvF73DKQ4OjFRo_h2o-avondale-3.jpg
Centrum ma służyć lokalnym mieszkańcom i sprzyjać wzmacnianiu ich wzajemnych relacji, wspólnej rozrywce, wymianie informacji i organizacji wydarzeń kulturalnych. Chcąc nadać prostej, podyktowanej względami ekonomicznymi i programem obiektu formie bardziej atrakcyjny wygląd, architekci zdecydowali się na odważną grę kolorem. Geometryczna układanka dużych płaszczyzn mocnych kolorów, wyróżnia budynek w otoczeniu, podkreślając jego rangę w życiu lokalnej społeczności.
KAa2RxrpZ9K7lKzDlWNBBnolzJDhUagWftRvEleCFg2PeYX0fUzP1KGISS2A_h2o-avondale-4.jpg
Wnętrze budynku zostało zaprojektowane tak, by było jak najbardziej elastyczne i możliwe do adaptacji do nowych potrzeb w przyszłości. Znajduje się w nim zarówno duża czytelnia i sala audytoryjna dla 50-100 osób, jak i pomieszczenia przeznaczone dla grup seminaryjnych oraz pracy w niewielkich, 3-4-osobowych zespołach.
VKlqS9yo5Aho4v0Cv2PygGErzwUSFtN3xXsK5X1ASksRuY4ACUZUh3E4ej3K_h2o-avondale-5.jpg
Ważnym elementem projektu było zapewnienie łączności nowego obiektu z otaczającą tkanką urbanistyczną, przede wszystkim z ruchem pieszym. W tym celu działkę, na której powstał poprzecinano ścieżkami skomunikowanymi z sąsiedztwem i ulicą handlową.
uqoO8bESnEIL2CAhtisZlUBnV51o7NkPvpIzJqS876UWIVPRTVtDc2osgGfG_h2o-avondale-6.jpg
Kolejnym założeniem projektantów było zminimalizowanie zużycia energii elektrycznej na potrzeby ogrzewania i klimatyzacji budynku. Zrezygnowano z systemów mechanicznych na rzecz metod pasywnych, a woda ogrzewana jest energią słoneczną. Przykrycie biblioteki łamanym dachem ze świetlikami ma zapewnić dostęp naturalnego światła do wnętrza. Architekci: H2o architests Lokalizacja: Melbourne, Australia Zespół projektowy: Tim Hurburgh, Mark O’Dwyer, Natasha Wheatland, Matthias Ott, Soizic Bernier, Vanja Joffer, Julie Buckton, Anne-Claire Deville, Adriana Stelmach Inwestor: Skills Victoria Wykonawca: Ireland Brown Constructions Konstrukcja: Mark Postill, Felicetti Pty Ltd Architektura krajobrazu: Rush Wright Associates Powierzchnia: 1,625 m2: 835 m2 (nowy budynek) + 790 m2 (istniejąca sala gimnastyczna) Realizacja: 2008 – 2010 Fot: Trevor Mein, archdaily.com
7OzeblFRmCUYN0pDMdjRDl7O9wuRjBrgTFqQjkkHv2fyhc34wiAWbj54V3uq_h2o-avondale-7.jpg
CqLjUsx3Dst8hwfqwlCHsZqJ0R3KSARSM7D7qcJUoVsptEKD8yLpy6Qwxhe3_h2o-avondale-8.jpg
V6bpFgd9QQ01hXshaLJxuK2uCsrqpwKlp0eTwSvHEQhhvdGY5vOcP7DxUHI8_h2o-avondale-9.jpg
3TJgIZCKqGlTlp1UBj5MCGcolA487XJfdHhTtzirty0uyKVmc8ZjXwt5wCiD_h2o-avondale-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera