Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarny koń dla artystów

 

Czas czytania: ~1 min


eTFT78O9GShGByzz0cspWLSX2IXELz5ReInAUo631Ur0FpCj8wkFP2kB267y_cheval-noir.jpg
Dawny browar w dzielnicy Molenbeek w Brukseli przekształcił się w kolonię artystów. W starych, poprzemysłowych budynkach znalazło się 31 mieszkań, a w nowym – pracownie i przestrzenie wspólne. Projektując adaptację kompleksu, architekci z belgijskich pracowni L'Escaut i Atelier Gigogne położyli szczególny nacisk na komunikację i integrację między mieszkańcami.
vtz1rlXri7ik62VJ4gPq7gjIbNoIB6cvSzhbELUzNX3jpCgnZgDJRtDwO2gJ_cheval-noir-2.jpg
„Cheval Noir” powstał w wyniku transformacji, której celem było zachowanie w maksymalnym stopniu oryginalnej zabudowy browaru. Projekt obejmował jednak nie tylko adaptację starych obiektów, ale także budowę nowego, przylegającego do zastanej struktury i wprowadzającego wątek nowoczesności do zabytkowego otoczenia. Jego pokryta cynkową blachą, dynamiczna, asymetryczna bryła kontrastuje z tradycyjną architekturą przemysłową zespołu. Jednocześnie, jest z nią silnie skomunikowana funkcjonalnie i wizualnie za pomocą sieci łączników rozpiętych na różnych wysokościach oraz zewnętrznych klatek schodowych. Ta zewnętrzna przestrzeń komunikacji, połączona z dziedzińcem, ma sprzyjać spotkaniom między mieszkańcami. Wyższa niż pozostałe budynki kompleksu, którego hale ciągną się wzdłuż kanału, nowa część zapewnia widok na dzielnicę Molenbeek.
IppCJXroAYboVRvc15HFkubmoKxb8S7AWWKPdIg4KkZNipf6AO2ibQxV2ZSV_cheval-noir-3.jpg
Większość, bo 19 z 31 mieszkań w „Cheval Noir” to mieszkania dwupoziomowe. Żeby zapewnić mieszkańcom maksymalną swobodę w kształtowaniu przestrzeni, wnętrza są pozbawione podziałów z wyjątkiem ścian wydzielających łazienki. Inwestor: 'Fonds du Logement', Bruksela Architekci: L'Escaut-Gigogne Główni projektanci: David Crambert, Nele Stragier Zespół projektowy: Olivier Bastin, Pierre van Assche (Atelier Gigogne), Vincent Piroux, Cédric Libert, Stéphane Caprasse Konstrukcja: Ney & Partners Generalny wykonawca: De Coninck nv Powierzchnia części rewitalizowanej: 3,300 m2 Powierzchnia nowego budynku: 752 m2 Przestrzeń zewnętrzna: 177 m2 Fot: Marc Detiffe, L'Escaut-Gigogne
zKy66P6tdKzeahfuqSCdw7Oz9DHqrYgng8FFqK1twQd4M6dbKWDIXrkMew7T_cheval-noir-4.jpg
LQsUwd9kT4syVUsuZFQnAANuIu1oAgWtifY1UkJUDmzzd74bvaZze0c3foCb_cheval-noir-5.jpg
vrdIxv9GYKrxB2DCBhdE0ad1HUmocBWQdf9wsk5tYlKsTiYwjmn8GDvUYtAu_cheval-noir-9.jpg
QrJmdXi6RExPZlHBLtVJeDwFIUFF3ruILmy76ShjEqOvWQx856G9TXALrmBD_cheval-noir-6.jpg
keLmYDPV0PlkyVNSc5fnZyLxVLLpr8IXTQnIAG17SEUJq1zwt8IAETjOch7k_cheval-noir-7.jpg
FVZH55QHOfQY8eS1GCdElNpq5LSj8FUAqFcNleLXEonUYFxtzZ85LmcmQiFy_cheval-noir-8.jpg
9yBSUBLC9qa9TOEZn88E63yuCEHH7lWiZ2zT1iPt2Yw8FweWhfVMUVleVu0e_cheval-noir-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera