Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Osiedle na wyspie

 

Czas czytania: ~1 min


TzKkMN2oB2p8lU1BObKSePN6QPtG64tRzWzWTTnJwbeesjHElHPQFOU7dWWU_faro-osiedle-1.jpg
Na cyplu, otoczonym z trzech stron wodą powstało osiedle mieszkaniowe. Architektom udało się zapewnić każdemu mieszkańcowi taką samą bliskość wody.
iSW78W3zP7UkYV2vIjmafoQOOMRXHQUhPhFmeV6eM6Rk946wyhWjFmvEGqSJ_faro-osiedle-2.jpg
Osiedle powstało w holenderskim mieście Berkel en Rodenrijs w 2004 roku i znalazło się w nim 76 mieszkań.
ftuM0qG3hpMWrkvS9OFGn9bNyZQK2YDIIkFomeLcDrf4icIzAM3B1mYpcPVd_faro-osiedle-3.jpg
Jak wspominają sami architekci, swój projekt dostosowali do faktu, że zazwyczaj jeśli powstaje osiedle w pobliżu wody, najbardziej rozchwytywane są mieszkania tuż obok niej. Projektanci z pracowni Faro Architecten znaleźli sposób, by każdemu dogodzić: zaprojektowali kompleks domów, z których każdy stoi nad wodą.
iRPrL3r46yZIEm1MyR9ycpN7SIxVHUygHz9mHGS4tHAdrb6WoXGvfLnDaIC3_faro-osiedle-4.jpg
Dokonali tego poprzez ustawienie ciągu domów wzdłuż obrzeży cypla, pozostawiwszy pustą przestrzeń we wnętrzu. Dzięki temu powstała spora przestrzeń, którą można było zagospodarować z pożytkiem dla mieszkańców. Na otoczonym ze wszystkich stron domami placu powstały i miejsca parkingowe (dla gości, bo każdy dom wyposażono w garaż), i publiczny plac zabaw.
505wuEp3Js1aUcUvBeWq8hyoiKZnSA1eqr2XcHwpYIjixkB18GlKTBqSKZ0A_faro-osiedle-5.jpg
Domy, do których główne wejście znajduje się do strony wody (wytyczono tu wyłożoną bazaltem promenadę) obłożono drewnem i brązowymi płytkami ceramicznymi (podobnymi do dachówek).
Jeśli by chcieć się w tym idealnym projekcie doszukać niesprawiedliwości czy nierówności, to byłyby nią rozmiary przydomowych ogródków. Każdy dom ma bowiem swój ogródek (wąski, a długi), ale ze względu na oczywistą konieczność wytyczenia w środku osiedla dróg, niektóre z ogródków są znacznie większe od innych. Foto: faro.nl

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera