Parkowanie wśród zieleni - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Parkowanie wśród zieleni

 

Czas czytania: ~2 min


dWpBQ2wRuMjD5UxoLcMiibO0F7rT9RVKY2vri0dPsAZRYb6SpCDHRyeAYf8l_parking-policji-w-la-1.jpg
Parkowanie samochodów – to problem w większości dużych miast świata. Policja w Los Angeles pokazała właśnie, że wielopoziomowy parking może być też ciekawym budynkiem.
eXJvb3D73jgQEANXqpA5dp099HVrDLb4KimRioSqDuLNHr7Te31S6EBTl0QL_parking-policji-w-la-2.jpg
Los Angeles Police Department (LAPD) dysponuje ogromną flotą samochodową. Dla tych pojazdów potrzebne są nie tylko miejsca parkingowe, ale i warsztaty, myjnia, urządzenia do kontroli. Swoją główną siedzibę LAPD ma w samym centrum Los Angeles i optymalnym rozwiązaniem jest, by radiowozy i samochody policyjne nie musiały parkować daleko od tego miejsca, na peryferiach miasta. Jednocześnie trudno było do tej pory znaleźć miejsce dla ponad 800 aut w centrum dużego miasta.
rNqPOszFH0UatlfiCxxwPqmuT71eIApVQNT0VcmRoGJz5GY7xDhPvsdm4qfv_parking-policji-w-la-3.jpg
Rozwiązanie tego problemu znalazła pracownia John Friedman Alice Kimm Architects. Rok temu oddano do użytku położony jedną przecznice od siedziby LAPD pięciopiętrowy gmach, w którym pomieści się 800 samochodów, warsztaty, myjnie, magazyny paliwa itp. Architekci stworzyli budynek, który nie przypomina zwykłego betonowego parkingu.
kwoGapj77U0NgnM2jNzpS0A5fhzrfYBWE7XHxhNhzUB9uZOq6txpzjiWtdzc_parking-policji-w-la-4.jpg
Wszystko za sprawą blisko stumetrowej fasady. Skonstruowano ją ze stalowej siatki, podzielonej na panele, które przytwierdzono do budynku jako rodzaj lekko wybrzuszającej się kurtyny. Na siatce został namalowany graficzny wzór zielonych liści i pędów roślinnych. Mimo że pozostała część budynku przypomina już tradycyjny, betonowy parking wielopoziomowy, fasada powoduje, że wstawiony w gęstą zabudowę gmach wtopił się w otoczenie i nie kojarzy się z obiektem industrialnym.
LrjHczBIVV7J6Ui2vsZhEbJ8eF5tbTQIT0TJPz6dH8jL8vZf3BCVqu6EkZZe_parking-policji-w-la-5.jpg
Zielony wór namalowany na siatce wyróżnia budynek z otoczenia, nocą przez oczka siatki przebija światło z wnętrza, co też nadaje jej niezwykłego wyrazu. Budynek spodobał się też mieszkańcom – nie kojarzą go z policyjnym parkingiem, nazywają zaś „mieniącą się latarnią”. ”Chcieliśmy zaprojektować fasadę, która byłaby czymś w rodzaju dzieła sztuki w przestrzeni publicznej, która tym samym pasowałaby do okolicy, w której działa sporo galerii sztuki”, mówią autorzy projektu. Foto: jfak.net
ElgBOVBUdvDbouKCcX38Q9RpZ0hS9zoQlJ8HGLfcYyYSrVVPB14MpcBJs8cc_parking-policji-w-la-6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Wormhouse – projekt Piotra Kuczii w duchu zero waste
Wormhouse – projekt Piotra Kuczii w duchu zero waste

Wormhouse – projekt Piotra Kuczii w stylu zero waste powstał we wsi Zabłocie w powiecie cieszyńskim. ...

Webinarium Sika: Dachy zielone – szwajcarska jakość hydroizolacji dostosowana do Twoich potrzeb
Webinarium Sika: Dachy zielone – szwajcarska jakość hydroizolacji dostosowana do Twoich potrzeb

Dachy są najbardziej narażonymi na działanie czynników warunków atmosferycznych elementami budynków ...

Webinarium Triflex: Diabeł często tkwi w szczegółach. Innowacyjne rozwiązania do uszczelniania skomplikowanych detali na dachach, balkonach i parkingach
Webinarium Triflex: Diabeł często tkwi w szczegółach. Innowacyjne rozwiązania do uszczelniania skomplikowanych detali na dachach, balkonach i parkingach

Zapraszamy do udziału w webinarium architektonicznym, podczas którego przedstawione zostaną przykład ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera