Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Minimalizm po japońsku

 

Czas czytania: ~2 min


RhlD9NG3sSjKDK6gliPuyikvY0ggRATpHTMBlWQN8nD4jieOvD7cwHLEfcEU_m-housearchitecture-w.jpg
Japończycy znani są ze swojego zamiłowania do minimalizmu i kontaktu z przyrodą. I w takim właśnie duchu utrzymany jest dom M w Nagoya zaprojektowany przez pracownię Architecture W. Proste, skromne i funkcjonalne wnętrza są tu tylko tłem dla pięknych widoków, jakie roztaczają się z położonej na zboczu klifu działce.
TeF3YrNkJliA1dHzuDyhBne0fuM72yZRO1MbqUnpXNrfeJemKmvZsSwNKpxD_m-housearchitecture-w-2.jpg
Budynek powstał w najbardziej atrakcyjnej lokalizacji mieszkalnej w Nagoya. Projektując go, architekci musieli się zmierzyć z dużym wyzwaniem, jakim było posadowienie domu na klifie, na działce, która właściwie uważana była za niemożliwą do zabudowania ze względu na jej naturalny spadek terenu wynoszący 7 metrów. W efekcie powstała solidna konstrukcja ze zbrojonego betonu i stalowych kratownic, które, przejmując ciężar, umożliwiły zastosowanie całkowicie przeszklonej fasady od frontu i z tyłu domu. Dzięki temu wnętrze otwiera się na piękne widoki, światło słoneczne i bryzę.
OfvPU09J8x9bj0oW7tAnuhK9HCj9b0Ot65k5eFAxbdaO4rfVfvz0WQvyegYG_m-housearchitecture-w-3.jpg
Dom powstał z myślą o tradycyjnym w Japonii modelu rodziny, gdzie dzieci opiekują się starymi rodzicami. Ci pierwsi zajmują wyższą kondygnację, rodzice zaś – parter. Architekci zdecydowali się jednak na pewną modyfikację tradycyjnego modelu, ponieważ oba mieszkania są całkowicie niezależne. Dzięki temu, mieszkając blisko siebie, rodzice i dzieci zachowują większą swobodę i poczucie prywatności.
skVjQk6YiuiBq2XX4hcPKC79EjVLKvyrDr1zE3XRfYkCwQ9veoiaSrmIq8WU_m-housearchitecture-w-4.jpg
Ze względu na piękne położenie, architekci postanowili potraktować dom jako wielką platformę widokową. Dlatego, projektując wnętrza i ich i jego relacje z otoczeniem, szczególny nacisk położyli na możliwość podziwiania widoków.
CXAd5MWGFv1hvG11Hh73dTu6KW8YNB5APZOyBgZMemMbgSU9ptyZNT6pFsQn_m-housearchitecture-w-5.jpg
Wnętrza domu utrzymane są w duchu typowej japońskiej estetyki. Minimalistyczne i skromne, tworzyć mają przyjazny azyl dla mieszkańców. Wchodzących frontowymi drzwiami wita salon otwarty wielkim przeszkleniem oraz klatka schodowa flankowana przez ściany w intensywnie żółtym kolorze. To najbardziej wyrazisty akcent kolorystyczny we wnętrzu, w którym dominuje biel. Żółte ściany pojawiają się także w sypialniach. Jasne kolory i duże okna sprawiają, że nawet w pochmurne dni dom jest pełen światła. Fot: Andy Boone, yatzer.com
P5ZVeq8SZDX4N35CtSyqQ3pkW8uag7yhWfzzUOlhEFyRTI3Ypda35op06Qj2_m-housearchitecture-w-6.jpg
sl57BRpRtFS1uyHnl7i2jjdScaH0bRH3SPmKt2wYHcwiFfnncOhd0iDLsJj5_m-housearchitecture-w-7.jpg
PhUsMHO32xTDTjfxdP4ObafTGCwcdoHCfT2W0mCiXMBw6OMxUxshy8IRZpkl_m-housearchitecture-w-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera