Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Blaszany akademik

 

Czas czytania: ~1 min


WXQg8IBIa7LG1nvkjZkKkWI3AklLq0nT9JyGZjqzoOCxfkc34Ap7qs0oOdJQ_le-havre-kontenery-1.jpg
100 blaszanych kontenerów, ustawionych na kilkupoziomowym stalowym szkielecie, a w każdym 24-metrowe mieszkanie. Oto Cite a Docks – akademik we francuskim Le Havre.
5k0RLYduTYqOyvd9ltMGk6FN9P0o6m6bXoAdIHfozKpXMyh5dhGthaL5E6G1_le-havre-kontenery-2.jpg
Stalowy szkielet, a na nim oparte cztery poziomy, ułożonych jeden na drugim blaszanych kontenerów, jakimi przewozi się towary na statkach - taki pomysł na zapewnienie mieszkań studentom zrealizowała we francuskim mieście Le Havre pracownia Cattani Architects.
S50ojwzHDszVZ2GNgY0wMRU9aYWY3fjICcfUoynLkwqydEHFy9BqmhNIfIdX_le-havre-kontenery-3.jpg
Pytania związane z tą inwestycją, jakie najczęściej zadawano architektowi, dotyczyły niebezpieczeństwa tego, że studenci poczują się jak „zamknięci w pudełku”, że będą się w niewielkich blaszanych „domkach” czuli klaustrofobicznie, jak w więzieniu. Architekt tłumaczył: światło i zapewnienie przytulnej, może niewielkiej, ale jednak własnej przestrzeni – to metoda przeciwdziałania tym zagrożeniom. Dlatego też każdy kontener ma oba krótsze boki zamienione na ogromne okna, a każdy z kontenerów – domków zapewnia mieszkańcowi wszystkie wygody oraz poczucie intymności.
lE61gMR67rUfUlZO9Ppi2iSilqgEsoza6mjZngfB4ZVJcvc9TjsZnIt75Zxq_le-havre-kontenery-4.jpg
Niewielki metraż pomieszczeń nie rzuca się w oczy – bo domki mają otwartą przestrzeń (zamykana jest tylko łazienka i toaleta), przepełnia je światło, podkreślone też jasnymi kolorami wyposażenia.
lx6GtddHetvGGrSYcddOkt5MSWXXxhstA4FGuZCbpmhDGTzRFnGz4kYU511n_le-havre-kontenery-5.jpg
W ramach zachowania zasad ekologii (i modą na recykling) mieszkania wyposażono w używane meble. Blaszane ściany od wewnątrz obłożono 40-centymetrową warstwą betonu, służącą izolacji (i termicznej, i akustycznej).
mZp7V2LiqgDSVjVEIozzmMiXAbXVeKFcnU5HBuaAAil7PtXIpiSAGUvy8z7X_le-havre-kontenery-6.jpg
Czteropiętrowe „bloki” z kontenerów rozstawiono pośród zieleni, wokół dziedzińca, który też jest terenem dla studentów. Pomyślano nie tylko o wnętrzach pokojów, także przestrzeń całego osiedla jest zaaranżowana tak, by być przyjaznym miejscem do mieszkania, nauki, życia towarzyskiego. Foto: Photos Vincent Fillon / unregard.net, contemporist.com Anna Cymer
qW1uAoDPZQjdQDXv8lEVnX8BAx14LkEo8pDEb6EbAJlNwOvH1a0iCxLOv82k_le-havre-kontenery-7.jpg
1KHwSPZFXYU0JBtOmzy389l0CBP73Nu7auCdfxxhXrgKjAuNqW4O4xGOkTtp_le-havre-kontenery-8.jpg
wNruQqQoe81VLTAZVGwVaI5e3rIDitEX1M0Tb21GseHW2WJf8k9tH25RR6ET_le-havre-kontenery-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera