Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na trzy pory roku

 

Czas czytania: ~3 min


h3L7Je80yjYNnm7Am8NkTR032GgBhLoCZFp9t8Pze6N5rMBjWktzwUcSBrm5_saunders-long-studio.jpg

Niezwykły, surowy krajobraz kanadyjskiej wyspy Fogo i wciąż żywa tradycja od pokoleń kultywowana przez jej mieszkańców sprawiły, że projektując studia dla artystów-rezydentów architekci chcieli w jak najmniejszym stopniu ingerować w zastany kontekst. Choć zaprojektowane przez nich budynki wyraźnie kontrastują z otaczającą naturą, są w nią jednocześnie wpisane i w pełni wykorzystują jej walory.

C6TllbUjtcnip0o3t7SqJ6BppeKZLl0Ukwhz5VOPEe3WYaGjv1SY5H3hhS0y_saunders-long-studio-2.jpg
uz6FyjmdQydWkZMLKbFOwugGMJtX19LxMmby9gyhg79pFBO2SSYUN04xufd1_saunders-long-studio-3.jpg

Projekt sześciu pawilonów dla Fundacji Shorefast opracowało kanadyjskie biuro Saunders Architecture Todda Saundersa z Bergen. Póki co zrealizowany został jeden z nich – Long Studio. Ulokowane w spektakularnej scenerii nowofunlandzkiej wyspy, długi na 120 metrów budynek mieści dwa równoległe programy – mieszkalny, przeznaczony dla artystów-rezydentów z całego świata oraz 'praktyczny', który stwarza warunki dla warsztatów, projektów artystycznych, seminariów i wystaw organizowanych we współpracy ze specjalistami z różnych dziedzin.

W8i56qZJ3Rl8NREIm8v5RyhJ1d0mMbS57mN9Wx28dbACtT9tMEjiZM7S81tt_saunders-long-studio-4.jpg

Wspólnym celem projektantów i inwestora było stworzenie budynków, które będą szanował naturalny i kulturowy krajobraz wyspy zamieszkanej w dużej mierze przez rdzennych mieszkańców od pokoleń trudniących się rybołówstwem. Dlatego też współpracowali z lokalną społecznością, żeby znaleźć sposób na ich ochronę i zachowanie. Wybór materiałów i metod konstrukcji podyktowany był lokalną tradycją budowlaną,a prefabrykaty do budowy pawilonów mają być wykonywane w lokalnych warsztatach. Wszystkie obiekty będą w samowystarczalne pod względem energetycznym i będą wyposażone w oczyszczalnie ścieków. Pawilony będą używane od wiosny do jesieni.

9LdYZVJpqoB6gIELcv8GoWiJVw0EjJHzkNwixIzzTgFwJgV8u6FMtDwhGDaq_saunders-long-studio-5.jpg

Ideą, jaka leży u podstawy projektu studiów była chęć stworzenia śmiałych, geometrycznych struktur, które będą silnie kontrastować, a jednocześnie wpisywać się w dramatyczny, naturalny krajobraz. Inspiracją dla kompozycji brył i wnętrz studiów były zmiany zachodzące w przyrodzie wraz ze zmianą pór roku oraz będąca ich konsekwencją zmiana stylu życia. Poza tym, budynki mają być zwrócone w stronę morza i uniesione nad ziemią, żeby dawały artystom wrażenie swobody i przestrzeni.

swOsNDic7heHuV1uwxuS8goHMpCnpSYpBBygfIm1I8ytLQK7edrpamlRAXTA_saunders-long-studio-6.jpg

Long Studio ma strukturę linearną i składa się z trzech głównych przestrzeni. Otwarta, ale zadaszona przestrzeń wejściowa reprezentuje wiosnę i rozpoczęcie sezonowej aktywności. Centralna – letnia – strefa jest całkowicie otwarta, natomiast ostatnia – główna przestrzeń studio jest zamknięta, zapewniając ochronę przed środowiskiem zewnętrznym, a jednocześnie zachowując z nim łączność dzięki dużym oknom, przez które można podziwiać wspaniały widok na morze.

fGWT8BwUfpNzbyY3hZlf3Uba1YbNgz24pePJQ6VSJiWhZbdoAsqfr8IB3Mok_saunders-long-studio-7.jpg

Studio ma powierzchnię 120 metrów kwadratowych. Duże okna i świetliki w dachu zapewniają maksymalną ilość dziennego światła we wnętrzach. Jedna z wewnętrznych ścian jest głęboka na 1 metr i mieści w sobie magazyn, toalety i umywalki, ukryte za drzwiami, które są zlicowane z powierzchnią ścianą i nie zaburzają wizualnie przestrzeni wewnętrznej.

OW0aIOFtiXxMU6aMrww79WnPZyWOtpsO124aY1Ta1qpR5cnAJvkebCL7XOT8_saunders-long-studio-8.jpg

Od strony zwróconej ku morzu budynek jest wzniesiony na palach, natomiast przeciwległy koniec z częścią wejściową posadowiony jest na betonowym fundamencie i 'wyrasta' z podłoża. Dzięki takiej konstrukcji, pawilony mogą być ulokowane w dowolnym miejscu na wyspie.

QvAS0i0GhtLRQim5MAF2S20UC39UDEsbVLOvKKJ6ceUhNgktKj7BYemaLa2n_saunders-long-studio-9.jpg
E4SlNaGBmCE9avCxEv3eK078XjezoXKXzNxOkhidZIJWxpX1GuXY1Wy7Xecj_saunders-long-studio-10.jpg

Architekci: Saunders Architecture
Zespół projektowy: Todd Saunders (główny architekt), Ryan Jørgensen, Attila Béres, Colin Hertberger, Cristina Maier, Olivier Bourgeois, Pål Storsveen, Nick Herder
Lokalizacja: różne miejsca na wyspie Fogo, Nowa Funlandia, Kanada
Projekt: 2008/2009
Realizacja: 2009/2011
Inwestor: Shorefast Foundation oraz The Fogo Island Arts Corporation
Konstrukcja: DBA Consulting Engineers
Wykonawca: Arthur Payne & Edward Waterman

Fot: Bent Rene´Synnevåg i Saunders Architecture, architonic.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera