Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jak w stodole

 

Czas czytania: ~2 min


yVVK1ip6tpyoNrKzGhmsgrhRppLzS3Xq9y6Ij9lDTEafqJOQyZiuHlV1PdAb_alchemy-blair-barn-house.jpg
Początkowo miał być tylko domem dla gości. Ale kiedy właściciele go zobaczyli, postanowili zamieszkać w nim na stałe, gościom oddając swoje stare lokum. Zaprojektowany przez pracownię Alchemy dom Blair Barn to hołd oddany prostocie wiejskiego życia i tradycyjnego budownictwa. Wariacja na temat XIX-wiecznej stodoły.
QTufAROVGhqbdcj5i2awQGUEDC3SeS4lnLOhWAqufC3XIH8N7cJHCtiLptFy_alchemy-blair-barn-house-2.jpg
DzUDjefl0qQasvsXdwm4R2nfDNlAlpK2NStY47MHaibz5P7kNX5IgE0USBjl_alchemy-blair-barn-house-3.jpg
Czerpiąc inspiracje z formy i materiałów tradycyjnych stodół, architekci przepuścili je przez filtr współczesnej architektury, tworząc ekologiczny dom XXI wieku – nowoczesny, ale zarazem akceptowalny dla wiejskiej społeczności, która zamieszkuje Blair (w stanie Wisconsin) od pokoleń. Budynek jak „drugą skórą” otoczony został drewnianą okładziną z lokalnego białego dębu, która filtruje światło wpadające do wnętrz, w nocy zaś przepuszcza je ze środka na zewnątrz.
AAPfcCKo3NNEfeykEpFM9RKmviQCVmRCMN4cxzh2V27BZ2zGXSL3595aM7mN_alchemy-blair-barn-house-4.jpg
PSly2pH2JdQkgZJRFqO2DNL0S4oohWa8pkERkxY3MIjnQ8KETA0TFsyxO8Mc_alchemy-blair-barn-house-5.jpg
N7pzoc6JStv40Jx01TmBYHfhENHMTOpcGl6wNuGWkngG3lpIjoEJbybPx3kg_alchemy-blair-barn-house-6.jpg
Przekrzywiona zachodnia elewacja budynku jest ukłonem w stronę wiekowej, pokrytej szarym drewnem stodoły w sąsiedztwie. Do wnętrza prowadzą przesuwne drzwi, a duże okna można przesłonić markizami, które umożliwiają regulowanie ilości światła. Wewnętrzna i zewnętrzna przestrzeń domu określona jest przez proste formy i materiały: drewno, stal, meble wykonane przez lokalnych rzemieślników wypełniają skromną bryłę typowym dla farmerów umiarem i zdrowym rozsądkiem.
WTzvhrrRHQA8t2NxZrQPqsN0RIG5feSS4A7ZG7bfNEife4I9D9SBcQmH4WD2_alchemy-blair-barn-house-7.jpg
DfTfTNT2lgmfcvbLSR7Mc8YlEAUuNQgRpqJWfSPV9zHYIljvXwBxoPLZALtS_alchemy-blair-barn-house-8.jpg
Projekt Blair Barn jest ukłonem zarówno w stronę wiejskiego budownictwa, jak i ekologii – zastosowano w nim ogrzewanie geotermalne, a także pasywny system zacieniania i strategiczne rozmieszczenie okien, żeby zminimalizować straty ciepła. Dwukondygnacyjny dom ma 170 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej. Mieści się w nim strefa dzienna z jadalnią i kuchnią, trzy sypialnie, dwie łazienki i garderoba.
AubtufZQyzcHeFGxflTlQB5jGJEWMYVG5pird1tzFYuqgDRrKyMKG2L3aUiQ_alchemy-blair-barn-house-9.jpg
Sa12Ln6HYarfJG8chV4SUmXSRgIEjOpNLMHc9dbVhqDl5GKzxKgPtGWRNn0h_alchemy-blair-barn-house-10.jpg
Dom był laureatem nagrody 2011 Housing Award for Architecture przyznawanej przez American Institue of Architects (AIA) Architekt: Alchemy Lokalizacja: Blair, Wisconsin Konstrukcja: Empire Development Inżynieria: Stroh Engineering Fot: Alchemy LLC, inhabitat.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera