Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kamień z kwiatem lotosu

 

Czas czytania: ~2 min


TCl65OuC8xBprdSEjdHhhfESRuNTEsgDYVgaaiC2FUdEaujdK4rM8QONgcCN_congress-center-hangzhou-peter-ruge.jpg
Projektując budynki w nowo powstających dzielnicach architekci często starają się zawrzeć w nich odwołujące się lokalnej tradycji treści i symbole, które mają ułatwić użytkownikom 'oswojenie' nowoczesnej architektury. Dla architektów z pracowni Petera Ruge (dawniej Pysall Ruge) – autorów elewacji Centrum Kongresowego w chińskim mieście Hangzhou – takim motywem stały się kwiat lotosu i plantacja herbaty.
EKwpUrjIQSN6lZbvVbESwT10DWLsQlPGqoa05HT5NJ1n2wrVq7Ks6ybrzrvY_congress-center-hangzhou-peter-ruge-2.jpg
Centrum Kongresowe jest kluczowym obiektem zrealizowanym w ramach nowej dzielnicy administracyjno-biznesowej zlokalizowanej w pobliżu centrum miasta oraz rzeki Qiantang. Całe założenie składa się z sześciu wysokich biurowców tworzących okrąg wokół centralnego, łączącego je budynku na planie koła, który za sprawą swojego kształtu i lśniącej powierzchni przypomina potężny kamień szlachetny. Wieżowce z kolei flankowane są przez niższe budynki wielofunkcyjne, mieszczące min. wejścia na teren dzielnicy prowadzące ze wszystkich kierunków.
NMXE4Ymf3Cxw9RauMro5V3MqJnfBgNrzbEhQgMbjtm5CUO1Cpbi43e3Ig8gP_congress-center-hangzhou-peter-ruge-3.jpg
Projekt elewacji Centrum powstał we współpracy z profesorem Wangiem Xiaosong z DBH GmbH. Architekci uznali, że zewnętrzna powłoka budynku musi z jednej strony korespondować z jego nowoczesną architekturą, z drugiej zaś – uwzględniać pewne lokalne i tradycyjne aspekty, a także nawiązywać do cech naturalnego krajobrazu regionu.
PCwn8WYsStQs4zYPEu5cK6jsxbuHjD5MU21UKxoAhSzIjACU0EE4eHg3GV4w_congress-center-hangzhou-peter-ruge-4.jpg
Prowincja Zhejiang, gdzie znajduje się miasto Hangzhou, znana jest z uprawy herbaty. Projekt elewacji powstał w efekcie spiętrzenia i nałożenia na siebie statki alejek na plantacji herbaty. W rezultacie, budynek został otoczony wielowarstwową tkaniną, która nadaje mu plastyczny i zmienny wyraz. Widziana z pewnej odległości, fasada wygląda jak jednolita powierzchnia, ale w miarę zbliżania się do budynku wyraźna staje się jej wielopoziomowa konstrukcja.
GOp1Ky5NXyTweYB6RFo3Q28ji3veIGp9l7amov9gpjp1LU4hTJgqEFXMwRUv_congress-center-hangzhou-peter-ruge-5jpg.jpg
Ponieważ obiekt centrum ulokowany jest u stóp drapaczy chmur, główną ideą, jaka stała za projektem dachu, było potraktowanie go jako piątej, równoważnej elewacji. Także tu pojawia się wątek lokalny – kształt kwiatu lotosu, który widoczny jest z wyższych pięter biurowców. Wzór ten powstał dzięki przedłużeniu elewacji powyżej poziomu dachu i zamocowaniu do nich dodatkowego zadaszenia nad jego obrzeżami. Dzięki nierównej długości belek konstrukcyjnych, zadaszenie to zyskało nieregularny, falisty obrys przypominający abstrakcyjny kwiat. Odsłoniętą część dachu zajmuje ogród. Projekt: Peter Ruge Architekten Zespół projektowy: Peter Ruge, Matthias Matschewski, Nicole Kubath Klient: wydział administracji urzędu miasta Hangzhou, agencja urbanistyki Konsultacje: Schlaich Bergemann und Partner Partner projektu: Prof. Wang Xiaosong, DBH Stadtplanungs GmbH Hangzhou Lokalizacja: Hangzhou, prowincja Zheijang, Chiny Powierzchnia użytkowa budynku: 22 tysiące metrów kwadratowych Realizacja: 2011 Fot: Jan Siefke, plusmood.com
otrlhM4hRqmviRFTsGKoVldHEEk8AXZ7J0lsNpY2amXtdo1PQ77pcpYnFocv_congress-center-hangzhou-peter-ruge-6.jpg
NgZGNBD04shOO6INI3A66oVsKAMSdqyaAAXfUMEq76GU0PcvTJunvfQrwlst_congress-center-hangzhou-peter-ruge-7.jpg
YSHBzgNJuW8Fo3lz2tDh0lIsBCSxfsEM6NhddL23qvOq8dXLCo9OA4XC29eN_congress-center-hangzhou-peter-ruge-8.jpg
Me94nYg7qErbI4btSjBzYPK8UwWBYX9Cw47OhO2QJzAUeOhNSNDRZ7nONbFy_congress-center-hangzhou-peter-ruge-9.jpg
WXF98rL7xJc78lrGLG7f28TsEepVIR1guPlF9jHv2oW50M4wqUxKgnHcWQaE_congress-center-hangzhou-peter-ruge-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera