Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Luksus w lodzie

 

Czas czytania: ~2 min


5CBd4Y3E01R0iy2TylHLziTvERphnofj0m3P2YuBpEQ6m1BBrY3474kCiAZK_paul-smith-flagship-store-system-lab.jpeg
Słynna w świecie mody brytyjska marka „Paul Smith” otworzyła swój pierwszy w Azji sklep firmowy – w dzielnicy Gangnam w Seulu. Ulokowany w okolicy, w której ulice otoczone są przez ekskluzywne sklepy i butiki słynnych marek, i która jest obiektem pożądania wielu znanych projektantów, salon Paula Smitha ma przyciągać nie tylko zawartością, ale także niezwykłą formą architektoniczną.
8yxfAOQDYJJaEeRMhV0fAZxa9JQ8Rrlrtdg5jlSUMLwIW4xByVIPrvk477QR_paul-smith-flagship-store-system-lab-2.jpeg
Podobnie jak prace samego Smitha, budynek zaprojektowany dla niego przez pracownię System Lab i Kima Chan-joonga, może być interpretowany na wiele sposobów – jako góra lodowa, nowoczesny statek, udrapowana tkanina. Wyzwaniem dla projektanta było nie tylko zmieszczenie rozbudowanego programu w obiekcie, który miał powstać na stosunkowo niewielkiej działce, ale także uwzględnienie restrykcyjnych zapisów planistycznych określających możliwą powierzchnię i linie zabudowy oraz kąty padania światła.
VuS2qp5kCrbFB4OpJ2Qr1VF2EMOrzpYhOlQRFIxHTxYtBthoZZcZKhEMM7Gj_paul-smith-flagship-store-system-lab-3.jpeg
Odrzucając prostopadłościenną bryłę, Kim Chan-joong odrzucił również tradycyjnie opisujące ją elementy, takie jak krawędzie, narożniki i parapety i stworzył płynną, abstrakcyjną formę o wieloznacznym charakterze. Poważnym wyzwaniem okazało się zrealizowanie tej formy i wybór najbardziej odpowiedniego materiału. Blacha stalowa została odrzucona ze względu na zbyt duże koszty, zrezygnowano także z betonowej skorupy i z konstrukcji drewnianej. Ostatecznie wybór padł na bloki z polistyrenu, które zostały wycięte laserowo, żeby mogły stworzyć odpowiednio wygiętą, gładką powierzchnię. Konstrukcja ta powstała we współpracy z firmą Geo Hyun Construction.
gz0j8Ea9VUpBswrdI1eKDqDQWx3jQaAnvznbI0XNIzUPprSmHPDNQTUBc8gf_paul-smith-flagship-store-system-lab-4.jpeg
Dzięki odpowiedniemu oświetleniu i białemu kolorowi, zewnętrzna powierzchnia budynku przypomina lód. We wnętrzach zaprojektowanych przez studio Core Design dominują kolory i wzory charakterystyczne dla marki Smitha. Na wygiętych ścianach pojawiają się pasy w kolorze białym i różowym i ramy obrazów, a wzdłuż schodów biegnie zdobiona balustrada. Na szczycie budynku znalazły się biura w których można zobaczyć meble zaprojektowane przez Smitha. Architekci: Kim Chan-joong (Kyung Hee University) + Hong Taek (System Lab) Design Zespół projektowy: Song Kyu-nam(project manager), Park Hyun-soo, Kim Young-hwan, Cho Young-jin, Ahn Chul-min Lokaliacja:Gangnam-gu, Seoul, Korea Powierzchnia działki: 330.20m2 Powierzchnia budynku: 194.73m2 Powierzchnia użytkowa: 919.27m2 Wysokość budynku: 14.82m Konstrukcja: Geo Hyun Construction Wnętrza: Paul Smith + Core Design Fot: Paul Smith, System Lab, baunetz.de
cO51uBvYezgKaYAwINA2hLOkJyUg7f968MirKEL4NdRHfdzAsx5uvQpKtm5W_paul-smith-flagship-store-system-lab-5.jpeg
CdycuBOfj6VTfHzV3uQx6uiNm6xi2EybXbh4TAOcrTDRlsCO5VaT6en7gl7r_paul-smith-flagship-store-system-lab-6.jpeg
MJL0eLJ2KPT4p0PIrA14pQaOUcAZx44krcJUaqtKo6UwpIBc4kosEn05Ynry_paul-smith-flagship-store-system-lab-7.jpeg
tQmwOL1alcVOZpyCvpyrrBp7ZCRQERLiooyMrOaSzzJ92aurjm76Tqdl00dI_paul-smith-flagship-store-system-lab-8.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera