Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Odbicie wnętrza

 

Czas czytania: ~2 min


Z8FlWbNtxDlMGHrnyizVyVtlZKVAuB4UNvS1IqikaLLSBmVxznplyAQC919o_franic-franic-rister-rijeka.jpg

Z ukształtowania bryły i elewacji nowego gmachu Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych oraz Wydziału Edukacji Nauczycieli w Rijece odczytać można wewnętrzną organizację budynku podzielonego na część 'aktywną' i przeznaczoną na spokojną pracę. Autorami projektu są Hildegard Auf-Franić, Tin Sven Franić i Vanja Rister.

p4Qnuge2ZegOnSrPgEdC48mXPv6OH7shK37qBlZRKJU7T0KwIoTBn9BXcr3m_franic-franic-rister-rijeka-2.jpg

Budynek Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych oraz Wydziału Edukacji Nauczycieli powstał na terenie nowego kampusu uniwersyteckiego, który zajął miejsce dawnych koszarów wojskowych w dzielnicy Trsat. Program obiektu jest bardzo złożony – mieszczą się w nim dwie niezależne od siebie, ale połączone wspólnymi przestrzeniami publicznymi instytucje, poradnia dla studentów i duży garaż.

sElxFtMgL3u6bKnvqTnx79LzkTLeABh6bu6gG3U3KuEIMUIem8hy0pcS0HQY_franic-franic-rister-rijeka-3.jpg
iOekEb204j736beDznoGFBwjyAhRN7YFkSu7aqaHYST56fZFRtMtoQfqcpxk_franic-franic-rister-rijeka-4-floor-plan.jpg

Konstrukcja budynku odzwierciedla dynamiczne przenikanie się w nim wielu aktywności i różnych użytkowników. Architekci podkreślają, że można to odczytać zarówno na przekrojach budynku, jak i z planu pięter. Najniższa część gmachu skomunikowana jest wewnętrzną ulicą, która łączy przestrzenie wspólne – sale wykładowe, biblioteki, atria. Wyższa, bardziej zaciszna, mieści przestrzenie przeznaczone do spokojnej pracy – biura, sale spotkań pracowników obu wydziałów, sale seminaryjne i 'wiszące ogrody'. Plan pięter z kolei odzwierciedla podział budynku na trzy jednostki: zewnętrzną galerię, część mieszczącą sale wykładowe obu wydziałów oraz strefę przeznaczoną na sale seminaryjne i pomieszczenia administracyjne ulokowane wzdłuż podłużnych ciągów komunikacyjnych.

9q1CT9xqfbDkFY55MPx1yNLcSioJTfJWbAd6XGUNzUSDJG72DXbxspGbrvt8_franic-franic-rister-rijeka-5.jpg
xMEAdFJvCc7lu2cui0a2jS1Le50GuLJHwUb40pr4xz8gVnWE7Fk3Y5681VQD_franic-franic-rister-rijeka-6.jpg

Wewnętrzną strukturę budynku można także odczytać w jego bryle – elewacje wyższej część pokryte zostały kolorowymi panelami z eternitu, część przyziemia zaś – transparentną okładziną ze szkła i aluminium. Sale wykładowe ulokowane zostały w częściach budynku obłożonych perforowanymi metalowymi panelami i nakrytych zielonymi dachami. Od strony ulicy dziedzińce zamyka półtransparentna ściana osłonowa.

E4UVeA0THWUrjkBcrfQ7iXWOeBv2qVchabCUqhA37Bxk8ZQ787mHeeGOD33I_franic-franic-rister-rijeka-sections.jpg
aZbJIiyiDhfDamPNDHPHKA0L9aE1Yr3KSQWxKjH6bFfQQ78rgHDlQzMlaTZ5_franic-franic-rister-rijeka-site-plan.jpg

Wewnątrz zwartej bryły mieści się szereg otwartych i bardziej intymnych przestrzeni ogólnodostęnych. Są to zacienione dziedzińce, hole sal wykładowych, przenikające się części wspólne obu wydziałów, długie korytarze biblioteki i sal seminaryjnych, przestronne, podłużne tarasy zewnętrznych dróg ewakuacyjnych oraz klatki schodowe umieszczone w przestrzeni pomiędzy zasadniczą konstrukcją budynku a transparentnymi ścianami osłonowymi.

qO0nURhgF1kWkqybjualxuN8QLcePWHCvz2SXpzGIFMOECdFsJ1xsFIEWnk0_franic-franic-rister-rijeka-diagrams.jpg

Architekci: Hildegard Auf-Franić, Tin Sven Franić, Vanja Rister
Lokalizacja: Rijeka, Chorwacja
Inwestor: Uniwersytet w Rijece
Współpraca:Ana Aąčić, Marina Bertina,Tamara Brixy, Tajana Jaklenec, Vedrana Jančić, Luka Korlaet, Mia Roth Čerina
Konstrukcja: Eugen Gająak, G.I.F. d.o.o., Zagrzeb
Generalny wykonawca: Lavčević–inženjering d.o.o., Split
Realizacja:2010
Powierzchnia: 21 tys m2

Fot: Robert Leą, archdaily.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera