Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kolorowe oczka

 

Czas czytania: ~2 min


0lQWiyPTx45X54hr5R1FXyKd1o3de8s0YVBlAhfs45fw6wcLxnaHfxukECHy_mestura-arquitectes-martinet-school.jpg

Dzieci lubią kolory. W kolorowych budynkach czują się lepiej i bezpieczniej. Nie znaczy to jednak, że przyjazne dla najmłodszych budynki szkolne skazane są na pstrokate, infantylne wzory. W zaprojektowanej przez studio Mestrura Arquitectes szkole podstawowej 'Martinet' w Barcelonie kolorowe ceramiczne moduły tworzą na elewacjach dynamiczną, abstrakcyjną kompozycję.

uL9ONkr64ZStbo0Ebe5XFw6BHgXcrwzmjyT6v1PKsfGlcUKI91V23utftO01_mestura-arquitectes-martinet-school-2.jpg
jVO8sBnWkjAr7UyT1L0kQcixWnbow1AUuTaF3jpYUVwbsTdxLuNxB9KySqoJ_mestura-arquitectes-martinet-school-3.jpg
fbsgmM9svFpi2VLXgh8SIyDaP7i1oGEDqp3sAAeCi3LQOYwftLRUwwKkIVSL_mestura-arquitectes-martinet-school-4.jpg

Szkoła otoczona jest ulicami osiedla mieszkaniowego, boiskiem sportowym i parkiem. Budynek ma rzut litery U dzięki czemu każda klasa jest dobrze oświetlona, a boiska i place zabaw dla uczniów – osłonięte. Choć każde z trzech skrzydeł budynku mieści inny program funkcjonalny i różni się od pozostałych wielkością i orientacją uzależnioną od jego przeznaczenia, zostały one zaprojektowane jako wzajemnie połączone, przenikające się formy. Największy z nich – kompozycyjna dominanta obiektu – jest trzykondygnacyjny blok mieszczący klasy. Każda sala ma zapewniony dostęp dziennego światła, naturalną wentylację i widok na otoczenie. Pokoje dla najmłodszych dzieci ulokowane są na parterze i otwarte na zamknięty dziedziniec, natomiast klasy dla starszych dzieci znajdują się na drugiej i trzeciej kondygnacji. W mniejszym, niskim segmencie znajduje się część wspólna – jadalnia i sala gimnastyczna – oraz pomieszczenia pomocnicze. Z głównym budynkiem łączy go trzecia bryła mieszczącą strefę wejściową.

7jxNPUXd4ALRgDjyqMsI5OtyQiT6BmiFLEdcNwqvMwHjX1jv1Sb54a1LYmsH_mestura-arquitectes-martinet-school-5.jpg
3lVn7R8MlOucKS4KHiSNgRPP5ejGU2fgy25qbxotLFuD2rCCKLzfnqtkyNwl_mestura-arquitectes-martinet-school-6.jpg

Elewacje budynku mieszczącego sale lekcyjne pokrywa wykonana z ceramicznych modułów przestrzenna siatka, której otwory zostały wewnątrz pokryte glazurą w różnych kolorach – od strony wschodniej w zielonych barwach wiosny, od zachodniej – żółtych i czerwonych kolorach jesieni. Układ płytek, z których część została delikatnie wysunięta, a część cofnięta oraz ich zestawienie pod różnymi kątami tworzy falującą, dynamiczną powierzchnię dającą złudzenie ruchu.

zevSCHNuYLW2OCLQ7b44flXKWDR4hK65dNHO7uQAwsHud6Z8TFbSk0rqhxyx_mestura-arquitectes-martinet-school-7.jpg
iIxoPaNmXMJkjiFTzH04PzJO91nqi6qGCLhcORyn3r4PdBPGEfW1smDBTT81_mestura-arquitectes-martinet-school-8.jpg

Projekt: Mestura Arquitectes
Zespół projektowy: Humbert Costas, Manuel Gómez, Jaime Blanco, Carlos Durán, Josep M. Estapè
Inwestor: Cornellà de Llobregat, burmistrz miasta
Powierzchnia całkowita: 3.448,71 m2
Generalny wykonawca: Constructora San José

fot: Mestura Arquitectes, designboom.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Dom Kurtyna
Dom Kurtyna

Dom Kurtyna stanął na Mazowszu, niedaleko Warszawy. Powstał dla rodziny interesującej się sztuką, kt ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera