Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zygzakiem

 

Czas czytania: ~2 min


CMGqC5aErMQXncIMzIfpWXbTvIKFiNOwmT7UHNeZTDHo76xziE2RoHGaAAkS_loxodrome-villa-van-lipzig.jpg

Czerwone i szare pola tworzą na elewacjach willi przestrzenną kompozycję, której układ odzwierciedla organizację wnętrza domu. Zaprojektowaną przez holenderską pracownię Loxodrome zygzakowatą Villę van Lipzig można zobaczyć w Venlo w Holandii.

cw9LyNvvnGcBabfrb5z1ECOtoZgy3fWQTYWeoQuKUsBnWELndq3eP52LBHSY_loxodrome-villa-van-lipzig-2.jpg
B2jkcN32c8yAJdUGuzCgWK0NK6eleffUjNfQkTfk0zcC8VmBFydPMSNnUIci_loxodrome-villa-van-lipzig-3.jpg

Jednorodzinny dom zajmuje niewielką, wąską działkę w Nieuw Stalberg – nowej części miasta. Ze względu na niewielki rozmiar parceli w stosunku do powierzchni domu, architekci zdecydowali się nietypowy układ wnętrza – cztery piętra rozbite zostały na osiem mijających się, horyzontalnie względem siebie przesuniętych poziomów, które tworzą dynamiczny układ zapewniający optymalną realizację oczekiwanego programu, a zarazem nawiązują do ukształtowania terenu działki położonej na zboczu wzniesienia.

249Gtbldu69VqZsZLRgub2z4gtph2MjHfVV4VHPKsBD7gYqFX47VZ9yjnTJz_loxodrome-villa-van-lipzig-4.jpg
rhJizLLzzkhiP9JayBfbtjuoS85ESnogFL87glKENtccBggIQYVdNiEbYffL_loxodrome-villa-van-lipzig-elevation.jpg

Dużo uwagi architekci poświęcili elewacjom budynku, których okładzina wykonana została z dwóch materiałów: większe powierzchnie pokryte są naturalnym, szarym łupkiem, mniejsze zaś – barwionym na czerwono drewnem maranti. Granice między tymi polami wyznacza zygzakowata linia ramy wykonanej z wapienia Belgian Blue. Kanciaste zagłębienia w fasadzie osłaniają balkony znajdujące się przy ulokowanym na wysokim parterze pokoju dziennym oraz sypialni gospodarzy na pierwszym piętrze.

qJmlogboReDR2DJxvrAI2AoMRn45d347y8RCtsC7DSujnjweKwCp0OYmQFEa_loxodrome-villa-van-lipzig-plan1.jpg
ixMPHvAS6ZXtiJ9E9Etd1481iFRyQNeqERfnZQ0oVyCBkyvqf2nbtkyt75BH_loxodrome-villa-van-lipzig-plan2.jpg
PxEZ1kvcAWlQ8d9K8kiRK1WZXlaFeJ248AYG46vEc8sLb0UixClibvQR1shZ_loxodrome-villa-van-lipzig-plan3.jpg

Dwie najniższe kondygnacje domu mieszczą garaż i piwnicę. Na parterze ulokowano garderobę, toaletę dla gości oraz dużą kuchnię, która wysokimi, przesuwnymi drzwiami otwiera się na taras i ogród. Kolejne półpiętro zajmuje pokój dzienny z kominkiem. Wyżej znajdują się sypialnie, a na najwyższym piętrze – pokój telewizyjny, z którego można wyjść na drugi, ulokowany na dachu taras z jacuzzi i grillem.

sROKNHrKblamPS2uOB4sQ0V70uj1hpKa7fuR1Qivuu8Hj3nRBbxue7XsrA2w_loxodrome-villa-van-lipzig-plan4.jpg
niQW7Xi61wxUZzBurigoBKMsBji0Os1hQbCQU8drNGMqpoGunnqmaRHM5VH6_loxodrome-villa-van-lipzig-section.jpg

Organizacja wnętrza i kompozycja elewacji zostały zaprojektowane tak, by z wnętrza domu nie było widać sąsiednich budynków, a jedynie ogród i graniczący z działką las.

Architekci: Loxodrome
Lokalizacja: Venlo, Holandia
Powierzchnia: 630 m2
Projekt: 2007 – 2008
Realizacja: 2011

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera