Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom dla demonów

 

Czas czytania: ~3 min


SzygwXBACCu1h8jxSFiImFd670nCputZrTIvtEpiKGWCELmkNSJEYSrrKoP7_molo-design-nebuta-house.jpeg

W japońskim mieście Aomori mieszkają mityczni bohaterowie i demony. Z papieru. 'Zmaterializowani' w postaci tradycyjnych lampionów nebuta rezydują w nowym centrum kultury zaprojektowanym przez Stephanie Forstythe i Todd MacAllena z kanadyjskiego biura molo design.

hog5qAecucHKFZOihMrr7Z78Kb0nk1LSoBV0H4GPRoB3C71xk9ytkJLAPEXb_molo-design-nebuta-house-2.jpeg
xIwSKIVv9Gtwzoesd80VznMVq3Tvr5RCDy3AD7BauUiIh305T2oq1lUjabDP_molo-design-nebuta-house-3.jpeg

Konkurs na projekt budynku został rozstrzygnięty w 2002 r. W oceniającym projekty jury zasiadali min. Tadao Ando i Jean Nouvel, a organizatorem było miasto Aomori. Od momentu wyłonienia zwycięskiej koncepcji do rozpoczęcia budowy program budynku przeszedł poważną ewolucję – od obiektu mieszkalnego z funkcjami kulturalnymi i socjalnymi po unikatowy budynek kulturalny inspirowany lokalnym rzemiosłem i tradycją odbywającego się w Aomori Festiwalu Nebuta – największego w Japonii święta opowiadań, podczas którego bohaterowie, demony i zwierzęta z legend i mitów ożywają w formie papierowych lampionów. Budynek ma być 'domem' dla tych mitycznych stworów, łącząc funkcje bazy i archiwum festiwalu oraz dbając o kultywowanie tej formy sztuki w przyszłości.

eozuw3wgkWObuxPMDHnuf9fTmoMnTcfLSBB9GvHsodzv03OLVnimDzMjzAyy_molo-design-nebuta-house-4.jpeg

Nebuta House postał na portowym wybrzeżu, w którego krajobrazie dominuje jednakowa, szara, pudełkowata zabudowa i przewody linii energetycznych. W tym przemysłowym otoczeniu nowy budynek pojawia się jako wibrujący, przyciągający wzrok punkt na końcu ulicy, wprowadzając pełen ekspresji akcent w zwyczajny, miejski krajobraz.

qKYHG9zQeKhpg5RBBNugir1VJncgVpK3tMpEaVqR5JZEGJFylMUjVkEIyiFX_molo-design-nebuta-house-5.jpeg
y4RtjyS9tKEUKI6SUbfQGAF2fKHIcUt3SGJkQqjg0QjZtVjAAcChGkGoKYXr_molo-design-nebuta-house-6.jpeg

Budynek ze stali i szkła otoczony został spektakularnym, czerwonym ekranem. Tworzy go ponad 820 skręconych w różny sposób stalowych taśm o długości 12 metrów. Ich zróżnicowany układ i zagęszczenie zapewnia różny charakter wnętrz: od dobrze oświetlonych i zachowujących wizualny kontakt z otoczeniem po całkowicie zaciemnione jak teatralny 'black box'. Intensywnie czerwony kolor wyprodukowanych ręcznie w lokalnych zakładach taśm nawiązuje do innych tradycyjnych wschodnich dzieł sztuki – dekoracyjnych przedmiotów wykonywanych z drewna i pokrywanych czerwonym lakierem.

zP5rYdMLeDLXhSOKqzOoHim7xjUqRrhSSi8sYr62OKmAZYr6jLHmDWRAv5vd_molo-design-nebuta-house-7.jpeg

Wejście do budynku prowadzi przez osłoniętą przestrzeń zwaną 'engawa' pełniącą funkcję przedsionka – strefy przejściowej między współczesnym światem i życiem miasta na zewnątrz i światem mitów wewnątrz budynku. Cienie, jakie na ściany i podłogi rzucają stalowe taśmy tworzą na nich dodatkowy ekran – 'niematerialną materię', której wygląd zmienia się wraz z pogodą i słońcem. Zaciemnione hole wewnątrz Nebuta House rozświetlają imponujące lampiony, których wibrujące kolory odbijają się w pofałdowanej, przypominającej powierzchnię wody podłodze.

w1HPF2jVFEjBhZDBBWBlUS1qjuTEGGUBxMlw0Eqy3TS07WXznjcbvyM46a0z_molo-design-nebuta-house-7a.jpeg
zIZd145E1OZhB2y5R6jEfjVg1hwCAWABdalmZmOFLknyCGUNxFkm5xfUuaR4_molo-design-nebuta-house-8.jpeg

Program budynku jest bardzo urozmaicony: mogą się w nim odbywać warsztaty, konferencje, wydarzenia artystyczne i kulturalne, a także spotkania artystów z różnych dziedzin twórczości. A wszystko to na 13 tysiącach metrów kwadratowych powierzchni użytkowej. Ogromne, przesuwne drzwi dzielą i łączą główną salę ekspozycyjną, teatr i pomieszczenia wielofunkcyjne zapewniając przy tym dużą elastyczność przestrzeni.

BvLwKJsP5q1bhtiKoN5fVCW3hj0Snx0oQw7tY5GxYuyPZlSN0AcI9id8Polp_molo-design-nebuta-house-9.jpeg

Projekt: Nebuta House
Lokalizacja: Aomori, Północna Japonia
Architekci: molo design, Todd MacAllen + Stephanie Forsythe
Współpraca: d&dt Arch, Frank la Rivière Architects Inc.
Konstrukcja: Kanebako Structural Engineers

Fot: Iwan Baan and Shigeo Ogawa, baunetz.de

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera