Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jak otwarta książka

 

Czas czytania: ~1 min


ojem7MQKwZx8bYFbOXl36bDr6gYUqIEGx1F4ENmfTEgVnHUWCdtRpP05w3Nf_biblioteka-03-1m.jpg

Biblioteka to miejsce, w którym przechowuje się myśli i słowa. Wiąże się więc z doświadczeniem lektury. Czytanie to aktywność indywidualna, odbywająca się w ciszy. Kolorystyka opolskiego obiektu idealnie wpasowuje się w ten tok myślenia. Szarość elewacji sugeruje skupienie i ciszę. Budynek przez to wydaje się trochę ciężki i osadzony w ziemi. Wrażenie to pogłębia się na tle pobliskiego parku.

Logika budynku oddaje podstawowy ruch czytania, czyli przemierzanie wzrokiem wzdłuż linii, a zarazem zstępowanie w dół kartki. W bryle widać także tendencje odśrodkowe. Podziały stropów i poziomów, zarysowane rzędami okien w XIX‑wiecznej części, rozprowadzają ją horyzontalnie. Układa się w warstwy, jak w przekrojach geologicznych. Inspiruje przepływ ludzi na trakcie pomiędzy rynkiem przytłoczonym przeskalowaną bryłą ratusza, a parkiem, który, z braku wolnej przestrzeni w obrębie rynku, musi pełnić rolę zarówno placu miejskiego, jak i przestrzeni rozrywki.

Więcej w najnowszym numerze kwartalnika "Krytyka Architektury"

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera