Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Okno na renifery

 

Czas czytania: ~3 min


vDR3kElrngg5XafCcrxiKaXmF7zCpR0vCbSFGDE6z0CXzMJCGsani1uEzYPI_snohetta-wild-reindeer-centre-pavilion.jpg

Na obrzeżach norweskiego parku narodowego Dovrefjell w miejscowości Hjerkinn powstał pawilon fundacji działającej na rzecz ochrony dzikich reniferów. Ulokowany na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza budynek, z którego rozciąga się widok na masyw góry Snøhetty, służy jako punkt obserwacyjny na potrzeby realizowanego przez organizację programu edukacyjnego. Pawilon zaprojektowany przez najbardziej znane norweskie biuro architektoniczne – Snøhettę – został nominowany w tegorocznej edycji World Architecture Festival w kategorii obiektów wystawowych.

qvlMQoZgJIHZ8J70uQwqoCfFKcpcGDO8CrbzcqB6Fe5hByIWCx3Uj5PFAdCU_snohetta-wild-reindeer-centre-pavilion-2.jpg
WSXJtEiQ9rVcnrMjGkSEo1KD5YGOkab4jJ9e3II2ZPtyjFR4Qt4D1yTglQQt_snohetta-wild-reindeer-centre-pavilion-3.jpg

Dovrefjell to łańcuch górski oddzielający północną i południową część Norwegii. Utworzony na jego terenie park narodowy jest domem ostatnich w Europie dzikich stad reniferów, a także naturalnym środowiskiem dla wielu innych rzadkich gatunków zwierząt i roślin. Góra Dovre ma także duże znaczenie dla tożsamości narodowej Norwegów – związane z nią narodowe legendy, mity, poezja i muzyka przyciągają w to miejsce wielu przybyszów. Jednocześnie, obszar ten nosi widoczne ślady historii naznaczonej obecnością podróżników, tradycją myśliwską, górnictwem i działaniami wojennymi. To unikatowe połączenie krajobrazu naturalnego, kulturowego i mitologicznego stało się podstawą dla idei architektonicznej pawilonu.

nlOqamxMiqCfJ8uMNe37hv7Qj1yTsq7mdyoXIRGyF2VIZQpX9orXNbgXnBgr_snohetta-wild-reindeer-centre-pavilion-4.jpg

Budynek składa się z dwóch warstw: zewnętrznej, prostopadłościennej ramy i organicznie ukształtowanego rdzenia. Rama wykonana została surowej stali, co stanowi nawiązanie do wydobywanej w okolicznych górach rudy żelaza. Z czasem, kolor rdzewiejącej ramy upodobni się do barw naturalnego krajobrazu. Wewnątrz pawilonu stalowa blacha widoczna jest na podłodze i suficie.

PwGxB6K7XDi3FiLncutcMImPpgJvfTOBTbpJLcw5v06Zh2I12FcKsYBD6Rak_snohetta-wild-reindeer-centre-pavilion-5.jpg
QdcumcOkd3KhAkqGwKd4E0rNmSeZ9IORyr42AFTazSpkHMAeuwAEsjOxzFaD_snohetta-wild-reindeer-centre-pavilion-6.jpg

Drugi element budynku to drewniana struktura przypominająca skałę lub bryłę lodu uformowaną pod wpływem erozyjnej działalności wiatru. Tworzy ona południową elewację budynku oraz jego wewnętrzną ścianę, a jej krzywizny zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz służą jako siedziska. Naprzeciwległa ściana jest w całości przeszklona, dając gościom możliwość podziwiania wspaniałych widoków.

Do5oLfy7Q5woPqslauZyuUhkQfkPZYXd2RD1ArOL3OTDxAlXVCFPdLKEELzI_snohetta-wild-reindeer-centre-pavilion-7.jpg

Architekci położyli szczególny nacisk na jakość i trwałość materiałów oraz dostosowanie ich do surowego klimatu. Z jednej strony, prosta forma i materiały nawiązują do lokalnej tradycji budowlanej, z drugiej – obecna jest zaawansowana technologia i nowoczesny proces produkcji. Stosując narzędzia modelowania komputerowego 3D, norwescy konstruktorzy statków w Hardangerfjord wykonali organiczną formę z 10-calowych belek sosnowych. Zostały one połączone za pomocą tradycyjnych metod, tylko przy użyciu drewnianych kołków i zamków. Zewnętrzne ściany zostały następnie pokryte smołą, wewnętrzne zaś – zaimpregnowane olejem.

Ac7m7xfKGwH8Ep20Kpi3sbkoIurhz7Rl2YdKwMktiaWFUfckFKpgsRV1wqu3_snohetta-wild-reindeer-centre-pavilion-8.jpg
6XbVigsohW4UTmo1wgvMZDeTbcyZsyqAnRfzS3rlZctUVfWoo5SoNei2coJP_snohetta-wild-reindeer-centre-pavilion-9.jpg

Lokalizacja: Dorve, Norwegia
Architektura i architektura krajobrazu: Snøhetta
Główny projektant: Knut Bjørgum
Zespół projektowy: Kjetil T. Thorsen, Erik Brett Jacobsen, Margit Tidemand Ruud, Rune Grasdal, Martin Brunner, Heidi Pettersvold
Konstrukcja: Dr.Techn. Kristoffer Apeland AS, Trond Gundersen
Generalny wykonawca: Prebygg AS
Konstrukcja stalowa: Lonbakken AS
Szkło: Skandinaviska Glassystem AB
Konstrukcja drewniana: Djupevaag Ship Builders AS
Powierzchnia: 90 m2
Realizacja: 2011

Fot: Klaas Van Ommeren , Snøhetta, Jan-Olav-Storli, arthitectural.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera