Polacy w Hong Kongu - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Polacy w Hong Kongu

 

Czas czytania: ~1 min


E8F6T4pskGLc8Vp2RJ0SboCK4RYjw1ancck2ujCFooeKOQfra3MzEWBFXNSk_one-by-nine-hong-kong-1.jpg

Przy kościele w jednej z dzielnic Hong Kongu powstała wielofunkcyjna sala, której bryła zdaje się unosić nad znajdującym się poniżej stadionem sportowym. Jej projekt jest owocem współpracy młodych polskich architektów ze studia One By Nine z Maciejem Setniewskim i lokalnym biurem K&W Architects.

NKVKFo3mEI0G0FXLaZX1A6SSnUVcK2PFfnZ2yiYrKlmAQa3ovk77WrXsDCKe_one-by-nine-hong-kong-2.jpg
Ul8avRHVoKLtEC1va32yCUyaiHxkzBkomuayDSDutONUHzD173dfaGMq7cUp_one-by-nine-hong-kong-3.jpg

Jak wyjaśniają architekci, podstawową ideą projektu było podkreślenie integralności wnętrza z otaczająca go przestrzenią i wprowadzenie świata zewnętrznego do środka sali poprzez otwarcie jej dużymi przeszkleniami na otoczenie.

OOINooUoXPjt6zCMh8VNLPWoOMnFxIv0FTMwlFYVDoWMY7MzYm6WsZjUKnNk_one-by-nine-hong-kong-4.jpg
zGlBl0TM3qaeRDn0VGBrHDp7jRZXk5t4b5Io0bnsLvQ4jtc6rDdnMhQnJdIY_one-by-nine-hong-kong-5.jpg

Główna część budynku mająca podstawę prostokąta została umieszczona nad trybuną boiska piłkarskiego znajdującego się między ulicą St Anthony a szkołą St Louis. Nowa struktura sprawia wrażenie jakby została zawieszona nad zróżnicowaną topografią miejską dzielnicy Pok Fu Lam. Wielofunkcyjna przestrzeń jest zamknięta przez wsporniki dachu i przeszklone ściany, tworzące złudzenie swobodnej lewitacji.

gAJzbrkXcs8EIbFHcBIe7pjLFz0gUyQ3Ryt3Mdz1C6JHGujLJXO4cSR7jIuR_one-by-nine-hong-kong-6.jpg
Y5tekFfZwaXv3iOzOVxUmfzkQ8m6HjAyrZhR6jp1hWvXV0f636sv6I7o04A1_one-by-nine-hong-kong-7.jpg

Konstrukcję obiektu stanowią stalowe kolumny i wiązania podtrzymujące dach pokryty aluminiowymi panelami. Szklany pas okalający budynek i szklana balustrada otwierają wnętrze na panoramę miasta sięgają na północ aż do zatoki i w stronę dzielnicy Kawloon.

t7akV0rx4eKwMUompwdAwzpz7TyiBp70svV9lph9TuInvwRWSZ2QbhddS7eg_one-by-nine-hong-kong-8.jpg
lGXzObeapJZOkzAaB4Fz5TmF0gW0XSBXjHPUN47FKR3gFhfGQbgqYSrc0Fuw_one-by-nine-hong-kong-9.jpg

Lokalizacja: Hong Kong
Powierzchnia: 450 mk
Projekt: 2008
Realizacja: 2011
Architekci: OneByNine studio (Łukasz Wawrzeńczyk, Konrad Grabczuk), Maciej Setniewski, K&W Architects (Hong Kong)
Inwestor: St. Anthony’s Church, Pokfulam, Hong Kong
www@onebynine.com

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowy budynek dla uniwersytetu w Częstochowie – wyniki konkursu architektonicznego
Nowy budynek dla uniwersytetu w Częstochowie – wyniki konkursu architektonicznego

22 czerwca 2021 roku rozstrzygnięty został konkurs architektoniczny na projekt budynku Centrum Dydak ...

W Łodzi stanie ażurowa kamienica
W Łodzi stanie ażurowa kamienica

„Chcemy, aby to miejsce diametralnie się zmieniło. Chcemy nie tylko przywrócić dawną świetność, ale ...

Retencja wody w architekturze
Retencja wody w architekturze

W ostatnich latach podejście do wody opadowej uległo znaczącym zmianom. Jeszcze w latach 90. stawian ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera