Biblioteka jak wzgórze - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biblioteka jak wzgórze

 

Czas czytania: ~3 min


R7hi1hlTaF9jZNsavQMAf6AoWSDrsemYTMWgE9nqS7D9LrMXMRGKqnWhw9jA_ingardenewy-pat-zewnetrze2.jpg
Zwarta, horyzontalna bryła budynku nakryta płynnie opadającym dachem powtarza falującą linię pagórkowatego krajobrazu. Zaprojektowana przez biuro Ingarden & Evý Architekci Biblioteka Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie otrzymała wyróżnienie w konkursie SARP o tytuł najlepszego budynku zrealizowanego w Polsce w 2010 roku.
ksD6iUhWPhqFrsHlIVVVs9BKVpp45w3osBybIoqNKjaJn3zUQXDofPJl2QEQ_ingardenewy-pat-zewnetrze1.jpg
Biblioteka jest pierwszym obiektem wzniesionym w ramach projektowanego kampusu PAT, który docelowo ma zająć działkę o powierzchni 4,5 hektara. Budynek będzie stanowił południową pierzeję placu akademickiego, po jego wschodniej stronie stanie obiekt administracyjny, po północnej – dydaktyczny. Jak wyjaśniają architekci, forma budynku jest z jednej strony wynikiem inspiracji falistą linią otaczającego krajobrazu, z drugiej – podporządkowania prawom fizyki, przede wszystkim analizie termicznej umożliwiającej optymalizację kosztów eksploatacji obiektu. Kształt dachu obniżającego się w kierunku południowym pozwolił na wykorzystanie naturalnych ruchów konwekcyjnych powietrza wewnątrz obiektu w celu wspomagania systemów wentylacji i klimatyzacji.
C6PDHli0IgtdC56xea3t4tO1RRDVrS42Js69HGEIOb8COMoNwMcNgcAC3zmz_ingardenewy-pat-wnetrze1.jpg
Fasada budynku od strony przyszłego placu została przeszklona i poprzedzona rzędem kolumn, dzięki czemu strefa wejściowa zyskała reprezentacyjną oprawę, a główny hol – wizualne otwarcie na dziedziniec. Kolumnada i podcień, stanowiąc zamknięcie placu, definiują także skalę kolejnych obiektów. Obok szkła, charakter budynku biblioteki określają takie materiały, jak piaskowiec o czerwonym odcieniu, surowy beton kolumn zwieńczonych stalowymi kapitelami, drewno użyte w konstrukcji dachu oraz pokrywająca go aluminiowa blacha.
yeTd0hlYxlA3AzIjyDA8fh7iHqZZOIcVug8UkAknHyo4AZgRM3QGcLqD3QD0_ingardenewy-pat-wnetrze2.jpg
Docelowa wielkość biblioteki to 15 tysięcy metrów kwadratowych, co zapewni miejsce dla około 2 milionów woluminów. Póki co, w pierwszym etapie realizacji powstała część o powierzchni 9,5 tysiąca metrów kwadratowych. Wnętrze biblioteki ma układ jednoprzestrzenny, zapewniając czytelnikom wolny dostęp do zbiorów, a przez to bardziej efektywną pracę z książką. Ponadto, wolny dostęp pozwolił na rezygnację z kosztownych systemów transportu i składowania książek, a także zapewnił równomierne rozłożenie ruchu czytelników. Oprócz zasadniczej funkcji, gmach mieści także program dodatkowy, min. salę konferencyjną, księgarnię i kawiarnię.
ZUevstYUOAFVPZkfkZTgrlAgIHU1LnTDtoHGpEewh9zDbOZ4vktsZ4iW0vby_ingardenewy-pat-wnetrze3.jpg
Projektując budynek, architekci uwzględnili możliwość częściowej zmienności w aranżowaniu jego funkcji: komunikację pionową zlokalizowano w miejscach pozwalających na dowolną organizację i podział kondygnacji na mniejsze wnętrza w zależności od potrzeb. Niezagospodarowane magazyny otwarte w początkowej fazie eksploatacji budynku będzie można wykorzystać jako tymczasowe salki dydaktyczne. Elewacje budynku zostały wyraźnie zróżnicowane – każdą z nich zaprojektowano w inny sposób, w odpowiedzi na różne warunki fizyczne występujące po każdej stronie budynku. Główny fragment elewacji północnej stanowiącej pierzeję placu jest całkowicie przeszklony, co zapewnia wizualne otwarcie holu wejściowego biblioteki na przestrzeń publiczną głównego dziedzińca. Mocno nasłoneczniona elewacja południowo-wschodnia została znacznie obniżona opadającym w stronę południową dachem, a jej szklane powierzchnie otrzymały osłony w postaci pionowych i poziomych żaluzji zewnętrznych. Ściana południowo-zachodnia, także wystawiona na działanie słońca, pokryta została okładziną kamienną i przebita niewielką ilością otworów okiennych oraz wywiewami systemu wentylacji i oddymiania. Biblioteka Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II Lokalizacja: ul. Bobrzyńskiego10 , Kraków, Rejon III Kampusu UJ Architekt: Ingarden & Ewý, Architekci, Sp. z o.o. Autorzy: Krzysztof Ingarden (generalny projektant), Jacek Ewý Współpraca autorska: arch. Grzegorz Miąsko, Zespół: Zbigniew Brach, Bogdan Blady, Piotr Hojda, Agata Wiktor, Joanna Bielawska-Ząbek, Katarzyna Hełczyńska-Żegleń, Anna Rakoczy, Jacek Dubiel, Krzysztof Stępniak, Maciej Szromik, Anna Kula, Anna Biskupska-Sperka, Tomasz Liniecki, Tomasz Wójtowicz, Sylwia Pikoń, Jacek Sawkiewicz, Sotyrys Pantopulos, Agnieszka Cichowska-Blady, Łukasz Krajewski, Sławomir Pankiewicz, Magdalena Stempek-Gruszka, Aleksandra Chytrowska Projekt wnętrz: Ingarden & Ewý Architekci + Ola Wołczyk, architekt wnętrz Konstrukcja: Biuro konstrukcyjne - „Project Service”, Jacek Jędrychowski, Jerzy Gundelach Inwestor: Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie Konkurs: 1999 r., I nagroda Budowa: 2000-2010 Dane obiektu: Powierzchnia zabudowy: 3 451,50 m2 Powierzchnia całkowita: 9 930,43 m2 Pojemność: 2 mln woluminów Kubatura: 44 795,70 m³ Fot: materiały projektantów
yO3kxAznDL8l4ewHdcNO9trVR5S2lySTbZlIw4YJTTh2ebwWMCd0jklkzoiQ_ingardenewy-pat-wnetrze4.jpg
aBjMruuP1j0Arl2vTgO9BHfDxlo2nqMsYIuCjzPkD7KdBEeXt9NMx8Nug8aN_patprzekroj.jpg
ZDH9TTEEzUQ5fSb3PGBYEsekdNvRMurjEzc2a86kLDSTlZwQ7X1YXRtgsIQe_patprzekrojc.jpg
Cdqx1lnqD7h01QOCiQKdMLo2ryV32xBZuC26IGDEPyvC5YsnLZsOlqRDkWxh_patrzut.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice
Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice

Nowa Chmielna – pod tym hasłem władze Warszawy zorganizowały konkurs architektoniczny na projekt mod ...

Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych
Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych

Zapraszamy na cykl dyskusji online o możliwościach spowolnienia zmian klimatu oraz koniecznych przed ...

Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?
Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?

Umożliwiają trwały i estetyczny montaż betonowych elementów, chronią przed szkodliwymi czynnikami, p ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera