Abstrakcyjna kompozycja - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Abstrakcyjna kompozycja

 

Czas czytania: ~2 min


wji8h6h5uhFeblATtNSoGEknTeeOBM8pYXN4LcFHqnQ1m30O4oz9tyg7jVy2_kkm-kozien-gsw-nowy-sacz.jpg

Budynek jak abstrakcyjna kompozycja przestrzenna. Trudno chyba o bardziej wymowne 'opakowanie' dla sztuki współczesnej. Zaprojektowana przez krakowskie biuro KKM Kozień Architekci siedziba Galerii Sztuki Współczesnej w Nowym Sączu to prosta, geometryczna bryła, która swoją minimalistyczną formą odcina się na tle eklektycznego otoczenia.

Galeria Sztuki Współczesnej 'Na Bursztynowym Szlaku' powstała jako kolejna rozbudowa XIX-wiecznego budynku Towarzystwa Gimnastycznego Sokół, wcześniej rozbudowanego i nadbudowanego w latach 90. Objęła ona również przebudowę parterowej stróżówki wzniesionej na dawnym schronie przeciwatomowym. Zespół tych dwóch obiektów stał się podstawą dla stworzenia nowego wnętrza urbanistycznego ujętego starą i nową zabudową. Mimo że budynek galerii nie nawiązuje do eklektycznego charakteru historycznej części miasta, intencją architektów było nawiązanie z nią dialogu poprzez stworzenie nowej relacji i punktu odniesienia dla jej odbioru.

54tTI4KQDdfdjRodRD0pP2ulh7Fl3yR8eEPvxKLolqUymK8wAAOXJgSH5WDi_kkm-kozien-gsw-nowy-sacz-2.jpg

Jak wyjaśniają autorzy projektu: 'Sama rozbudowa to zestawienie dwóch nakładających się skrzydeł. W skrzydle zachodnim znajduje się galeria sztuki współczesnej, sale wystawowe oraz pomieszczenia administracji. Skrzydło południowe mieści salę audytoryjną, kawiarnię oraz sale dydaktyczne i jest ściśle powiązane funkcjonalnie z istniejącym budynkiem głównym istniejącego Małopolskiego Centrum Kultury 'Sokół'. Odsunięcie nowego budynku od zabudowy istniejącej daje szansę na zupełnie inne niż w budynkach istniejących kształtowanie formy architektonicznej. Galeria została potraktowana jak abstrakcyjna kompozycja przestrzenna i znak w mieście.'.

s9E5V5pFrRSJLfyThOpVcHZyha6qLXbdul1QfZFIiI7OvfjVWFCvYIEPFUEQ_kkm-kozien-gsw-nowy-sacz-3.jpg



KisW0UYfDwRVMTYBMCrHaAuJxaZ0C8cWWRvqnY6y1Bifc5RW1a1fMH3GXnwt_kkm-kozien-gsw-nowy-sacz-4.jpg

Celem architektów było także wykorzystanie i podkreślenie walorów krajobrazowych Nowego Sącza – z tarasów na dachach południowej części budynku oraz z sali galerii na drugim piętrze roztacza się panoramiczny widok na wieże starego miasta, a między pełnymi ścianami innej sali wystawowej zaaranżowano kadr eksponujący detal architektoniczny kamienicy znajdującej się po przeciwnej stronie ulicy. Szklane ściany przewiązki łączącej nową część z istniejącym budynkiem MCK 'Sokół' z kolei pozwalają spojrzeć na starą lipę rosnącą przy szkole.
egM7UO6TJRp0RZGhQMq07ZY3IkxPimWT4VUohgd3F1MqxnmqGqt7JUFNkwzp_kkm-kozien-gsw-nowy-sacz-sala-eksp.jpg


8xWsGUTNZy9P2Anl4WbVyiJaqmo1nfpmUY94Su0FSeCIl2AIJpe765mbqhCq_kkm-kozien-galeria-nowy-sacz-przekroj-b-b.jpg
Gy3CVtyyxCd6qOvobeCX3tczFlGsEGfSRIUXoQpDmJfpOcZxfFIoUf136D9M_kkm-kozien-galeria-nowy-sacz-kond-0.jpg

Czynnikiem decydującym o ukształtowaniu południowej i wschodniej elewacji stała się kwestia odpowiedniego nasłonecznienia sąsiadujących z nowym obiektem budynków mieszkalnych. To właśnie ona przyczyniła się do nieregularnej formy narożnika gmachu galerii.

Obiekt wykonano w konstrukcji monolitycznej, żelbetowej, natomiast kładki łączące stary i nowy budynek, główna klatka schodowa i podesty zrobione są ze stali. Elewacje i część ścian wewnętrznych pokryto kamienną okładziną z białego piaskowca szydłowieckiego.
ebh2gz5aacVaqK6sB0Vbf3HwCKTqKOfnyMkEZUFFhEvONJRTjUgZ8ed3eGiM_kkm-kozien-galeria-nowy-sacz-05-kond-2.jpg
GeAZQYWgtjQqQQ6eZqnbcipil1fpGhL4wBcbzSIP4MR29gTKNYlX3358bfrp_kkm-kozien-galeria-nowy-sacz-sytuacja.jpg
gC0VJn8kfUw5Qk7bpnIUuMF8JvAsdK1orqrwhqLgQ5TXKybIQymIqoEYclhY_kkm-kozuen-galeria-nowy-sacz-przekroj-a-a.jpg
'Na Bursztynowym Szlaku' Galeria Sztuki Współczesnej przy Małopolskim Centrum Kultury 'Sokół' w Nowym Sączu
Architektura: KKM Kozień Architekci
Autorzy:
Projekt: 2007
Realizacja: 2008-2010
Inwestor” Małopolskie Centrum Kultury 'Sokół' w Nowym Sączu
Powierzchnia zabudowy: 581 m2
Powierzchnia użytkowa: 1077,5 m2

fot: materiały projektantów

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice
Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice

Nowa Chmielna – pod tym hasłem władze Warszawy zorganizowały konkurs architektoniczny na projekt mod ...

Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych
Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych

Zapraszamy na cykl dyskusji online o możliwościach spowolnienia zmian klimatu oraz koniecznych przed ...

Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?
Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?

Umożliwiają trwały i estetyczny montaż betonowych elementów, chronią przed szkodliwymi czynnikami, p ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera