Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pod Ścianą Trolli

 

Czas czytania: ~1 min


YUz2snR9KMgkdmFgAFjClZwUso3DHMT31kONkazEWpKKA2jPKTGySHeL3dmP_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-architects.jpg

Ostre, szklane szpice dachu skierowane w stronę stromego zbocza góry nadają budynkowi dynamiczny charakter korespondujący z otaczającym go krajobrazem. Zaprojektowana przez studio Reiulf Ramstad Architects restauracja Troll Wall powstała u podnóża najwyższej w Europie pionowej ściany skalnej – mierzącej około 1100 metrów Ściany Trolli (Trollveggen) w norweskiej dolinie Romsdal.

2FYqO3WKzc4JvXRaniShZTnSUCZ9ttjUbObACHGJQIQ195rR6NHUmE2oLxzA_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-2.jpg
s7naQ7hoEhvYaicg7aNJpmUL5m0u9eGRWN46yfIEaeNAOzyIqYOAZ3z9o8lj_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-3.jpg

Intencją architektów było zaprojektowanie w tej wyjątkowej lokalizacji budynku, który będzie wchodził w pełen szacunku dialog z górskim krajobrazem, a jednocześnie – dzięki wyrazistej formie – sam w sobie stanie się architektoniczną i turystyczną atrakcją regionu, który ze względu na obecność kilku z najwyższych w Europie stromych klifów jest miejscem popularnym wśród miłośników BASE jumping.

kOu3wkXUQ0Rb22yJ4l2DfjneASZKMeIamsc6jrtM6CsTz6TId7IQspiTVHE4_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-4.jpg
49ioDXBwPpRBdkKkQaf5D0SYgGiRe8fr7JHQ65cV09l4RB3UP0GZXmtCA29P_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-5.jpg

W efekcie powstał budynek o prostym, ale elastycznym planie, nakryty charakterystycznym dachem, którego geometria została podporządkowana nadrzędnemu celowi, jakim było zapewnienie widoku na góry z wnętrza budynku.

LIaXcWuzTTeWmMOvN5jg00M4niIfQQw1BzsNEXegwQQyCdDeqPLy0nz95j6w_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-6.jpg
4JJtQA3UzyBqShTIM4LOvEUhN9k66uGdfHJeRQ4a4Ir5fUZyT3e7PCsV28uW_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-6a.jpg

Przeszklone na całej wysokości elewacje 'poszatkowane' wzorem krzyżujących się belek konstrukcyjnych pozwalają gościom podziwiać piękny krajobraz. Tylna elewacja budynku, za którą ulokowano centrum informacyjne i pomieszczenia techniczne, pokryta została okładziną z nadpalonego drewna, której szary kolor nawiązuje do barwy otaczających budynek skalnych ścian.

XjC4jYZy7LyNNp541TATOYm3Qb9og651hFpwJ2OkulWZ2UlzJRm3JgHIfW57_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-7.jpg
FhMfsD1VdxBntKm9NiiaVL9YD5s2RodxekKt53S8ldcrik0IrQ0nuCyoALos_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-8.jpg
0IzeqAp6CvcrwlYtGRBHzOOwZD1BnSIzEFn3xkb6vOcsNzTyMOw7hKtndvkG_trollwall-restaurant-reiulf-ramstad-9.jpg

Architekci: Reiulf Ramstad Architects
Zespół projektowy: Reiulf Ramstad, Sunniva Neuenkirchen Rosenberg, Espen Surnevik
Lokalizacja: Trollveggen, Møre og Romsdal, Norwegia
Program: restauracja i budynek usługowy
Klient: prywatny
Powierzchnia: 700m2
Projekt: 2009, pierwsza nagroda w zamkniętym konkursie
Realizacja: 2011

Fot: Reiulf Ramstad Architects

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom ze schodami
Dom ze schodami

Japońska pracownia Nendo podjęła się stworzenia projektu architektonicznego domu jednorodzinnego dla ...

Webinarium H+H: System Budowy H+H w świecie BIM
Webinarium H+H: System Budowy H+H w świecie BIM

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Stiebel Eltron: Gruntowe pompy ciepła dla budownictwa jednorodzinnego
Webinarium Stiebel Eltron: Gruntowe pompy ciepła dla budownictwa jednorodzinnego

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, firm inżynierskich (instalacyjnych) projektantów ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera