Silosy od Fostera - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Silosy od Fostera

 

Czas czytania: ~2 min


tnKI98IpJACMVBsIfdNptbciE583kIpdWGACunSJbKWiWmwoOsJnU5ZGhrjB_jameson-house-foster-and-partners.jpg

W centrum Vancouver stanął nowy apartamentowiec zaprojektowany przez biuro Normana Fostera – pierwszy od 10 lat budynek mieszkalny zrealizowany przez to brytyjskie biuro w Ameryce Północnej.

ElhYAyroNBwpBj5M39r6wZiVcbI0tn8MiWSKYcm2c8Yc1B7amuzQGIIpdQpB_jameson-house-foster-and-partners-2.jpg
8MQqLXctkkyLYJhKpSgaCsph4UlTN2eQtPTXrKcRAGw1RjR0psYwJPOuMro1_jameson-house-foster-and-partners-3.jpg

35-piętrowy Jameson House stanął w dzielnicy finansowej miasta, w sąsiedztwie historycznych budynków z lat 20. XX wieku: Ceperley Rounsfell i Royal Financial. Projekt obejmował zarówno budowę nowego obiektu, jak i renowację zabytkowych gmachów. Obejmując zarówno nową architekturę, jak i historyczną tkankę urbanistyczną, założenie stanowi łącznik centrum finansowego Vancouver – kreatywnego i nowoczesnego ośrodka biznesowego z pozostałościami starej zabudowy.

I8zcV76UQqS7mJVUkkttHFrxWuGXi9GyOZhEKKtPgJSP64P4I3sy2UYYdmbx_jameson-house-foster-and-partners-4.jpg
LdsgVvU3pXqGj5oLaZDG53X4emq8bpFKPzssxGyZsCQy0ZhJcDG691CmUOZs_jameson-house-foster-and-partners-5.jpg

Bryła budynku składa się z dwóch części: 11-piętrowej bazy i ulokowanej na niej 23-piętrowej części mieszczącej apartamenty. Forma wieżowca odzwierciedla zróżnicowanie funkcji. Pierwsze dwie kondygnacje przeznaczone na sklepy i usługi są otwarte na ulicę. W ulokowanej wyżej części biurowej podział kondygnacji kontynuuje linię gzymsów sąsiedniej zabudowy.

NkEpmUTLNX5m1zeepNC1un8zbiRxgY3W9fv9MStGbT2dTSDfcVMcbYnGcLS2_jameson-house-foster-and-partners-6.jpg
ZU3jw2Z781iwUbx9aCB9NsLHuJ9CqIiuM37frf2CYNFJNOcOLwqwzxPEEATP_jameson-house-foster-and-partners-7.jpg

Część mieszkalna swoją formą kontrastuje z prostymi fasadami okolicznych budynków. Jej kształt definiują cztery potężne wykusze na planie wycinka koła, cofnięte względem siebie tak, by zapewnić dostęp naturalnego światła do wszystkich wnętrz i nie przesłaniać widoków na otoczenie. Te wysokie 'tuby' sprawiają, że wieżowiec przypomina swoją formą silos, tyle że pokryty szkłem. Elastyczny plan pięter sprawia, że mieszkania mają zróżnicowany układ. Na szczycie budynku znajdują się dwukondygnacyjne penthousy, a na dachu – taras widokowy.

xluDToWwDOePfXznucWm6zbjHId3BP2HBiVp8O3MM76vzeeplCNawx1rlXA3_jameson-house-foster-and-partners-8.jpg
Vx30vUtKbbt0qrsMPCLjhRwMvpfQlHS5qNrwztyBU0CAXN42B9I5ulNGkttM_jameson-house-foster-and-partners-9.jpg

Projekt został dostosowany do lokalnych warunków klimatycznych – cyklicznych zmian nasłonecznienia w zależności od pór roku, kierunku i siły wiatru, wilgotności i temperatury powietrza.

Zobacz również:
Foster à la Utzon
Foster na podium
Akustyczne łuski

Fot: Nigel Young

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

APA Wojciechowski z nagrodą w Moskwie
APA Wojciechowski z nagrodą w Moskwie

Składający się z trzech budynków kompleks biurowy White Square i White Gardens Office Center, zbudow ...

Ukraińska realizacja architektoniczna Mirosława Nizio
Ukraińska realizacja architektoniczna Mirosława Nizio

W Kijowie trwa budowa siedziby Narodowego Muzeum Hołodomoru – Ludobójstwa. To placówka, która upami ...

Nowe Muzeum Książąt Czartoryskich w Krakowie - prezentacja online
Nowe Muzeum Książąt Czartoryskich w Krakowie - prezentacja online

W tym roku Nagroda Roku SARP została przyznana pracowni Lewicki Łatak oraz ART FM za projekt rozbudo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera