Otwarty na ogród - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Otwarty na ogród

 

Czas czytania: ~2 min


jJlRfNyclTPRG6efjtHA3H16XSNbc2tM4CSkOXytE2EywvuJAK1h8mwgFlrz_johan-sundberg-arkitektur-hollviken.jpg

Nowoczesny i otwarty na otoczenie – taki miał być dom, jaki w miejscowości Höllviken na południe od Malmö w Szwecji postawiło sobie małżeństwo w średnim wieku. Ich życzenie spełnili architekci z pracowni Johan Sundberg Arkitektur.

Bwj9fCr8UNHDD0oz3DlqubDgKud2o1EIh0ns8ALps1GsevrpoSxsd7HEsO03_johan-sundberg-arkitektur-hollviken-2.jpg

Höllviken było niegdyś typowym kurortem nadmorskim, ale z czasem wznoszone w lasach domki letniskowe zaczęły przybierać charakter domów całorocznych. Jednym z nich jest właśnie ten zaprojektowany przez pracownię Johana Sundberga.

W3J1ZIML3h9VuocFf7krvrbkHUaJdkavMhMpvF9Sjl4dD3GlHwR3HG2cXRwX_johan-sundberg-arkitektur-hollviken-3.jpg
9AJ4HJAlo74rV1JblGafNVGITjpRifBFihhmdAMbwzmOZKED1F6aH2Si5YNg_johan-sundberg-arkitektur-hollviken-4.jpg

Działka, na której stanął dom, ma dość trudną, narożną lokalizację, a od północy i zachodu ograniczona jest drogami. Z tego względu architekci zdecydowali się sięgnąć po tradycyjną formę duńskich domów atrialnych, które były bardzo popularne w latach 60. i 70. ubiegłego wieku i otworzyć budynek na wewnętrzny ogród, izolując go wizualnie i akustycznie od ulic.

01RzhtH5eVXA7SZ3BzeyjVUjDJsrHUyQC08eL74iRBzeSDSRafzgvAgiZ9l8_johan-sundberg-arkitektur-hollviken-5.jpg

Wymagania klientów były jasno określone: dom miał być parterowy, mieć nowoczesną formę i otwierać się na otoczenie, a cały projekt miał być podporządkowany dążeniu do zapewnienia zmysłowego kontaktu z naturą. Duże okna i przesuwne, szklane drzwi w aluminiowej ślusarce sprawiają, że wnętrze domu pozostaje w ciągłym kontakcie z malowniczym otoczeniem.

Ugzad49JxwbRlHcbh47jFd7TRzJepwsMwl1C1InPY0oUEfRA3IBOqUCNYrFA_johan-sundberg-arkitektur-hollviken-6.jpg
Qk5vZvLb5x4s4v3BS5FZrF6xcdqa3OkMOs7uWBJXanHtb1xHaDBfAhaa0VCv_johan-sundberg-arkitektur-hollviken-7.jpg

Dom składa się z dwóch skrzydeł. W północnym ulokowano trzy niewielkie sypialnie, zachodnie natomiast zaprojektowano jako sekwencję przestrzeni mieszczących kuchnię, jadalnię, bibliotekę, pokój dzienny i ogród zimowy.

FyFUaE9LvNJiyf06hwqCS5JuTb279v5R9iYhZ1hUqeS2ThZ0suCcXFPspmoF_johan-sundberg-arkitektur-hollviken-8.jpg

Zewnętrzne elewacje budynku od strony ulic pokryte zostały glinianymi cegłami, które działają jak ekran akustyczny i wizualny. Od strony wewnętrznego ogrodu większą część ścian zajmują przeszklenia obramowane drewnianą okładziną, której przedłużeniem jest pokryty drewnem taras.

u9qkY5iWjDl021fCCL35GCUdZPXNHMrlTz0kIySzsw2tHcaHmUE02uLyrW2c_johan-sundberg-arkitektur-hollviken-9.jpg
2pCsBlYGm4KuAE0RKSgh616oKkgVPUgqdMzh7eFcXKnCPWa2VxoMp9vLmd2x_johan-sundberg-arkitektur-hollviken-10.jpg

Konstrukcję domu stanowi wzmocniona elementami stalowymi rama drewniana. Drzwi frontowe i garażowe zostały ręcznie wykonane z drewna dębowego.

Fot: Kasper Dudzik

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego
Przebudowa hotelu Ibis w Tomaszowie Lubelskim wg Mateusza Tańskiego

Pracownia Mateusz Tański & Associates (MTA Architekci) podjęła się niełatwego zadania przebudowy i r ...

Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy
Dworzec kolejowy w Paryżu od Kengo Kumy

Kengo Kuma swój projekt architektoniczny stacji metra i dworca kolejowego Saint-Denis Pleyel w Pary ...

Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy
Biurowiec firmy EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy

Działająca w branży finansowej firma EXG zdecydowała się swoją siedzibę wznieść nie wśród innych biu ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera