Z niskim ego - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z niskim ego

 

Czas czytania: ~2 min


tFEoZZcXejQiNKk1l96khRNaPGUCrUlkLDsA39Sp70sRkD18uXil8htLTtr0_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-1.jpg

Na hasło 'wiejska świetlica' przed oczami staje najczęściej sala w remizie strażackiej wyposażona meblami pamiętającymi czasy geesowskich jadłodajni. Że może być inaczej, pokazuje przykład nowego domu kultury w niewielkiej wsi Rakownia zaprojektowanego przez poznańską pracownię Jacka i Filipa Buszkiewiczów.

GbaJrxL4NfIhhSqqRAH3CNn0aGOO1kA68xwl2BqcYlI9fXF12EPNLqj6UrxF_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-2.jpg

Pomysł zbudowania nowej wiejskiej świetlicy zrodził się jesienią 2008 roku, a inicjatorami przedsięwzięcia byli prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Rakowni i sołtys wsi. Mając obiecaną od władz gminy Murowana Goślina działkę, określony budżet oraz zarysowany program budynku, poprosili o pomoc poznańskich architektów.

UeFAv9P5Iv0R0EAaKqbBalCsLQVbotAXgO1VPVrcSGyiXwviZf2NewvCoKPo_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-4.jpg
NmCx92sPgSHjUiAtQGXz296C4Gq45sTZRCeiVxlveIIe2vDbMidNhSlm6pGv_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-5.jpg

Po pierwszej wizycie na miejscu przeznaczonym pod inwestycję, projektanci ustalili listę priorytetów w naturalny sposób wynikających według nich z charakteru otoczenia i funkcji budynku. Uznali więc, że pod względem formalnym obiekt ma nawiązywać do wiejskiej zabudowy – najlepiej przypominać stodołę, al musi być jednocześnie współczesny i otwarty, by umożliwić szeroki zakres działań użytkowników. Trzecie założenie dotyczyło materiału – ponieważ obiekt stanowi zamknięcie zespołu ceglanych budynków z XIX w. (remizy, obory i budynku przedszkola) jego elewacje także powinny być zrobione z czerwonej cegły.

czKdUpsHVGFgxpbwvNPNjZcmknEEIJfl8Oohf26x89SXOkEcDuQsC0KoDheR_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-6.jpg

Jak wspominają architekci – czasu na budowę nie było dużo, ponieważ konieczne było uwzględnienie terminów związanych z dofinansowaniem inwestycji ze środków unijnych pozyskanych przez stowarzyszenie. Musieli więc projektować szybko i tanio. Mimo to – dzięki poparciu ze strony inwestora oraz dużemu zaangażowaniu mieszkańców wsi – inwestycję udało się doprowadzić do końca.

uMSAbcApQ5qTWrSU49eKasVZMvkkJ4kTLU8cbORjT7kOBbqJ01ktODA1qbi2_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-e1.jpg
hkrWMY28lxCqMDMMNnFMYomsgQVYw57YITmmafkQr0bNG2hINoqXYQgZXmXK_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-model.jpg

Konsekwentnie realizując wstępne założenia, architekci zdecydowali się na projekt budynku ukrytego w budynku. Jego zewnętrzną warstwę stanowi ceglana skorupa, w której umieszczono drugi, mniejszy obiekt o współczesnej formie podkreślonej białym kolorem. Dwoistą naturę konstrukcji ujawnia rozcięcie bocznej elewacji, przez które widać konfrontację obu struktur. Budynek został zrealizowany przy użyciu naturalnych materiałów: drewna, cegły, betonu, szkła i białego tynku.

moXNCehCyuft8PlKKnxYyyOwDu7pNAWloLTuV39tWisIQK3vRhLt3B61i4QL_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-p3.jpg

Swoją intencję architekci podsumowują krótko: chcieli stworzyć 'obiekt wiejski, będący tłem wielu emocji, niezupełnie błahy lecz z niskim ego', taki, który w pierwszej kolejności będzie zaspokajał potrzeby jego użytkowników.

d2Gvxz831RRYcxjcNm8fN1VBXUX5KaJuFR8l1A3nq1mSRbOM9j8egnjTV2iw_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-rz1.jpg

W budynku świetlicy znajduje się profesjonalna sala konferencyjna, pokoje noclegowe, sala umożliwiająca organizację imprez firmowych i rodzinnych, a także miejsce pomyślane jako centrum turystyczne Puszczy Zielonki.

ecFkClNTkmh00rTSWokSum3MXaeCUnz2N2FutPV4Y7D1LJwlS6EKT5PfSCZ0_buszkiewicz-swietlica-w-rakowni-rz2.jpg

Obiekt: Budynek świetlicy wiejskiej w Rakowni
Autorzy: mgr inż. arch.arch. Jacek Buszkiewicz, Filip Buszkiewicz,
Konstrukcja: mgr inż. Kazimierz Firlej
Inwestor: Stowarzyszenie Przyjaciół Rakowni
Powierzchnia terenu: 1796-m2
Powierzchnia zabudowy: 257 -m2
Powierzchnia użytkowa: 239 -m2
Kubatura: 1386 -m3
Projekt: 2009
Realizacja: 2011
Koszt inwestycji: 800 tys PLN

Fot: Anna Gregorczyk / Fotoarchitektura.pl

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice
Nowa Chmielna w Warszawie – wyniki konkursu na zieloną ulice

Nowa Chmielna – pod tym hasłem władze Warszawy zorganizowały konkurs architektoniczny na projekt mod ...

Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych
Recykling energii jako sposób na spowolnienie zmian klimatycznych

Zapraszamy na cykl dyskusji online o możliwościach spowolnienia zmian klimatu oraz koniecznych przed ...

Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?
Webinarium Libet: Jak dbać o betonowe powierzchnie?

Umożliwiają trwały i estetyczny montaż betonowych elementów, chronią przed szkodliwymi czynnikami, p ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera